T Hücreleri Spike Proteinini Nasıl Tanır

T Hücreleri Spike Proteinini Nasıl Tanır

Fotoğraf : HLA-A2S269-277’nin yapısı. S269-277 peptidi (mor çubuklar) ve HLA-A2 (cartoon gösterimde) arasındaki hidrojen bağları ve peptidin 3.5 Å içerisindeki HLA-A2 bağlı kalıntıları ve hidrojen bağları gösterilmektedir (açık mavi çubuklar ve siyah çizgiler). HLA, insan lökosit antijeni.

Bağışıklık sistemi, SARS-CoV-2 virüsü bulaşan kişileri hastalıktan kurtarmak adına hayati önem taşımaktadır. Dünya çapında milyonlarca insana uygulanan aşılar, bağışıklık sistemini “önceden uyarmak ve donatmak” üzere tasarlanmıştır, böylece SARS-CoV-2 ile enfekte olan bireylerin ciddi hastalık geliştirme veya ölme olasılığı önemli ölçüde düşürülmüş olur. Burada, bağışıklık sisteminin iki önemli kolu, yani B hücreleri ve T hücreleri merkezi bir rol oynamaktadırlar.

Araştırmacılar, B hücreleri tarafından üretilen antikorların SARS-CoV-2 üzerindeki spike proteinlerini nasıl bağlayıp nötralize edebilecekleri hakkında moleküler bir anlayışa sahip olsalar da T hücre reseptörlerinin (TCR’ler) spike proteinlerinden kaynaklanan antijenleri nasıl tanıdıklarına dair henüz yeterli bilgiye sahip değil idiler.

Peter Doherty Enfeksiyon ve Bağışıklık Enstitüsü’nde laboratuvar yöneticisi olan Melbourne Üniversitesi Profesörü Katherine Kedzierska “T hücreleri, hem SARS-CoV-2 aşılamasına hem de şiddetli akut solunum yolu enfeksiyonuna karşı bağışıklıkta önemli bir rol oynar. COVID-19’daki T hücreleri daha önce çalışılmış olsa da SARS-CoV-2’nin TCR tarafından tanınmasını destekleyen moleküler temel bilinmiyordu. T hücrelerinin SARS-CoV-2’den bir antijeni nasıl tanıdığını anlamak adına bu son derece önemli çalışmayı Monash Üniversitesi ekibiyle yürütmek bir zevkti,” demiştir.

Dr. Priyanka Chaurasia, Dr. Jan Petersen, Profesör Jamie Rossjohn ve Profesör Kedzierska’nın oluşturduğu ekip, İnsan Lökosit Antijeni A2 (HLA-A2) olarak adlandırılan bir bağışıklık molekülü tarafından hedef alındığında bir spike protein parçasının TCR tarafından nasıl tanındığını ortaya çıkarmıştır. Avustralya sinkrotronunda ortaya çıkarılan bulgular Journal of Biological Chemistry’de yayımlanmıştır.

Dr. Jan Petersen “Bu, daha büyük bir bulmacanın parçası. SARS-CoV-2 evrimleşmeye devam eder iken, bağışıklık tepkilerinin ne kadar etkili olduğuna dair anlayışımızı geliştirmemiz gerekiyor,” demiştir.

Araştırmacılar, insan bağışıklık sistemindeki T hücrelerinin SARS-CoV-2’ye nasıl tepki verdiğini anlamak için önemli moleküler bilgiler sağlamışlardır. Farklı bireyler, SARS-CoV-2’ye karşı farklı bağışıklık tepkileri sergilemektedirler ve bu çalışma, farklı bir bağışıklık tepkisini anlamak adına temel bilgiler sağlamıştır.

Makaleyi görüntülemek için “SARS-CoV-2 Spike Proteininin İmmünodominant HLA-A2 Epitopunun T Hücre Reseptörü Tarafından Tanınmasının Yapısal Temeli” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

557 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!