Vücut Sıcaklığı ile Şekil Değiştirebilen Tekstil Ürünlerinin İcadı

Vücut Sıcaklığı ile Şekil Değiştirebilen Tekstil Ürünlerinin İcadı

Fotoğraf: Minnesota Üniversitesi Aktif Malzemeler ve Yapılar Tasarım Laboratuvarı ve Giyilebilir Teknoloji Laboratuvarı araştırmacıları tarafından yürütülen yeni bir çalışma sadece vücut ısısı ile çalışan kendi kendine vücuda uyumlu giysiler oluşturmak amacıyla kullanılabilecek sıcaklığa duyarlı tekstil ürününün gelişiminin detayları. (University of Minnesota Design of Active Materials and Structures Lab ve Wearable Technology Lab)

Giyilebilir teknolojide çığır açan bir buluş, her gün giydiğimiz kıyafetlerle etkileşimimizi değiştirme potansiyeline sahiptir.

Minnesota Üniversitesi Aktif Malzemeler ve Yapılar Tasarım Laboratuvarı (DAMSL) ve Giyilebilir Teknoloji Laboratuvarı (WTL) araştırmacılarının yürüttüğü yeni bir çalışma sadece vücut ısısı ile çalışan kendi kendine vücuda uyumlu giysiler oluşturmak amacıyla kullanılabilecek sıcaklığa duyarlı tekstil ürününün gelişimini detaylandırmaktadır. Lisansüstü öğrencileri Kevin Eschen ve Rachael Granberry ve profesör Julianna Abel ve profesör Brad Holschuh tarafından yürütülen bu çalışma yakın bir zamanda Advanced Materials Technologies dergisinde yayımlandı.

Holschuh, ‘’ Bu, vücut üzeri uygulamaları için robotik tekstil ürünlerinin oluşumunda atılan önemli bir adımdır.’’ diyerek açıklamada bulundu. Bu durum oldukça önemli olarak görülen iki problemi çözebilmesi yönünden özellikle önem taşımaktadır: önemli bir güç yada ısı gerektirmeden nasıl kullanılabilir bir hareket oluşturulacağı ve bir giyim eşyasının düzensiz şekilli vücut bölgelerine nasıl uyarlanacağı.

Tekstil ürünleri tipik örgülere benzemektedir, ancak ısıtıldıklarında şekil değiştiren şekil hafızalı alaşımlar (SMAs) olarak bilinen aktif malzemelerin özel bir türü kullanılarak üretilirler.

Minnesota Üniversitesi araştırmacıları, NASA ortaklığı ile insan bacağının benzersiz boyutlarını inceledi. Ardından, insan bacağının topografyasına tam olarak uyumlu SMA temelli örme bir giysi tasarladılar, ürettiler ve test ettiler.

Abel, ‘’ Bu teknoloji, birden fazla ölçekte gelişime ihtiyaç duyuyor.’’ diyerek açıklamada bulundu. ‘’ Malzeme ölçeğinde, ek bir güce ihtiyaç duymaksızın vücut sıcaklığına yanıt verecek hale dönüştürdük. Yapısal olarak, insan vücudunun karmaşık şekillerine uyum sağlayabilmesi amacıyla ürettik. Sistem düzeyinde bakıldığında ise, tekstil ürünlerinin mekanik performansını insan anatomisi ile eşleyen bir operasyon sistemi oluşturduk. Her bir ilerleme oldukça önemlidir, fakat her biri bir araya geldiğinde daha önce görülmemiş bir işlevsellik yaratırlar.’’

Bu örgüler, bol halden sıkı hale kolayca dönüşebilen ve hatta vücudun düzensiz şekilli bölgelerine (örneğin; diz arkası) uyum sağlamak amacıyla benzersiz şekilde bükülebilen özel giyim ürünleri için de kullanılabilir. Gelecekteki kullanım örnekleri, başlangıçta bol olup ardından kullanıcıyı daraltacak şekilde büzülebilen giyimi kolay korse benzeri ürünler oluşturmak olabilir.

Holschuh, ‘’ Bu, zaman içeriswinde fiziksel olarak dönüşebilen ve medikal, havacılık ve ticari uygulamalar için önemli etkileri olan giysiler tasarlamak için heyecan verici bir fırsat sunmaktadır.’’ diyerek açıklamada bulunuyor.

Daha sonraki adımlar, bu tekstil ürünlerini tıbbi sınıf kompresyon çorapları gibi vücuda uyum ve uygunluğun önemli olduğu çeşitli sorunları çözebilecek gerçek boyutlu giyim ürünleri ile birleştirmektir.

Kaynak: phys.org

732 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!