Yapay Cilt İnsanüstü Duyular Sağlayabilir

Yapay Cilt İnsanüstü Duyular Sağlayabilir

Silikonun içinde elektrik akımı üreten demir oksit nanoparçacıkları cilt değişimi için kullanılabilecek materyaller olduğunu kanıtladı.

Advanced Materials’taki yeni bir makaleye göre Connecticut Üniversitesi’ndeki araştırmacılar cildi yanmış ve bu nedenle hissetme duyusunun bir kısmını kaybetmiş kişilerin tekrar hissetmelerini ve hatta insanüstü bir algı kazanmalarını sağlayabilen silikon deri katmanına yerleştirilmiş bir sensör tanımladılar.

Demir Oksit Nanoparçacıklarının Duyusal Sinyal Üretmek için Kullanımı

Connecticut Üniversitesi’nden Islam Mosa ve James Rusling Toronto Üniversitesi mühendislerinden Abdelsalam Ahmed ile birlikte çalışarak cildimizin basınç, sıcaklık, soğukluk, titreşim ve diğer fiziksel değişiklikleri hissetme biçimine benzer bir his yaratabilecek mekanizma yarattı.

Araştırmacılar demir oksit nanoparçacıklarından oluşan bir sıvı ile doldurulmuş ve metrenin milyarda birinden daha az uzunluğa sahip bakır telle sarılmış silikon tüpler kullanarak ortamdaki değişimlerin hissediliş olayını kopyalayan bir mekanizma yarattı.

Silikon tüpün içindeki sıvı hareket ettiğinde silikona sürtünerek bakır tel tarafından elektrik sinyali olarak toplanan bir elektrik akımı oluşturur.

Basınç, ses, ısı ya da titreşim gibi farklı değişiklikler sıvının farklı karakteristik özelliklerini ortaya çıkararak farklı sinyaller oluşturur. Böylece silikon deri kullanıcısı ortadaki farklı değişiklikleri algılayabilir.

İnsan Duyularının Ötesine Geçmek

İnsan derisi çevresini algılayabilmek için her türlü mekanizmaya sahiptir ancak algılayamayacağı şeyler de vardır. Mosa yeni sensörü tasarlarken insan derisini taklit etmekten daha fazlasını yapabileceğini umuyordu. “İnsan derisinin sahip olmadığı ses dalgalarını, manyetik alanları, ve anormal olayları algılayabilme gibi yeteneklere sahip olsaydı çok iyi olurdu.”

Ekip manyetik alanların sıvının basınç veya ses ile ayırt edilebilecek kadar belirgin bir şekilde hareketini değiştirdiğini gözlemledi. Bu, çok güçlü manyetik alana sahip alanlarda çalışan sanayi işçileri için bir tür erken uyarı mekanizmasının önünü açtı.

Cilt aynı zamanda su geçirmezdir. Bu nedenle araştırmacılar yapay derinin çocuklar suya düştüğünde ebeveynler için bir tür erken uyarı sistemi işlevi görmesi gerektiği önerisinde bulundular.

Araştırmacılar için bir sonraki adım cilt için düz bir profil oluşturmak. Böylece gerçek cilde daha benzer şekilde işlev görebilir ve akışkan dinamiği ve elektrik iletkenliği üzerine beklentilerini artırabilirler.

Çevremizi Algılamamızın Değeri

Basınç, sıcaklık ve diğer uyaranlar sayesinde oluşan dokunma hissi kendimizi güvende tutabilmek için sahip olduğumuz en temel duyulardan biridir.

Bir yanma olayından kaynaklanan acıyı hissetmemek kulağa hoş gelse de cildimiz aşırı ısıya maruz kaldığında hayati tehlikelere yol açabilecek enfeksiyonlar meydana gelebilir.

Yanma sebebiyle mağdur olan insanlar için bu ciddi bir sorundur çünkü ağır yanık izine sahip ciltler üzerinde oluşan skar dokusu bu önemli uyaranları hissetme kapasitesini kaybeder.

Kaynak: interestingengineering.com

544 Kez Okundu

Simge Kostik

İzmir Yüksek Teknolojisi Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisiyim. Çalışma alanımı yakıt teknolojisi ve enerji sektörleri oluştursa da kimyanın her alanıyla ilgili araştırma yapmaya ve kendimi geliştirmeye açığım. Bir konuda her şeyi bilmek yerine her konudan bir şey bilmeyi ve öğrenirken öğretmeyi amaç edindim, bu amaç sayesinde de 2017 yılında İnovatif Kimya Dergisi'nde çeviri yapmaya başladım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!