Yapılan Bir Çalışma, Küresel Gıda Kaynaklarını Güvence Altına Almak için Acil İklim Değişikliği Eylem Çağrısı Yapıyor
New Curtin Üniversitesi tarafından yürütülen bir çalışma tüketiciler, gıda endüstrileri, hükümet ve uluslararası kuruluşlar tarafından herhangi bir önlem alınmazsa iklim değişikliğinin küresel gıda üretimi ve sağlığı üzerinde önemli bir etkisi olacağını gösterdi.
En iyi halk sağlığı dergilerinden biri olan Annual Review of Public Health’te yayınlandığı gibi, iklim değişikliği, sağlıklı beslenme, dünya çapında beslenmeyi ve sağlığı iyileştirmek için gerekli eylemler üzerine yayınlanmış literatürün 12 aylık kapsamlı bir incelemesini tamamladı.
Baş araştırmacı Curtin Üniversitesi Curtin Nüfus Sağlığı Okulu’ndan seçkin emekli profesör Colin Binns, iklim değişikliğinin son 50 yılda sağlık ve gıda üretimi üzerinde yıkıcı bir etkisi olduğunu ve olumsuz etkilerin üstesinden gelmek için çok daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi.
“İklim değişikliği ve besin kalitesi ikilisi, geçtiğimiz on yılda ve aslında içinde bulunduğumuz yüzyılın en büyük halk sağlığı sorunudur. Dünya beslenme oranlarındaki olumlu ilerlemelere rağmen, küresel gıda kaynaklarımıza yönelik devam eden iklim değişikliği tehdidiyle karşı karşıyayız. Sahra Altı Afrika ve Asya’nın bir kısmı en yüksek risk tehdidi altında olan bölgeler. “dedi Profesör Binns.
“Gelişmiş tarım uygulamaları ve teknolojilerini kullanarak ve dağıtımda daha eşitlikçi olarak, yeterli alımları sürdürmek için yeterli ürün üretimi mümkün olacak, ancak 2050 yılına kadar dünya gıda üretiminin mevcut kıtlıkların üstesinden gelmek ve artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için yüzde elli oranında artması gerekeceğini tahmin ediyoruz.”
“İncelememiz, gerekli beslenme önerilerine uygun olarak ve balık, tam tahıllar, meyveler, sebzeler, baklagiller, kabuklu yemişler, meyveler ve zeytinyağı gibi çevresel etkileri düşük yiyecekleri seçerek sağlığı iyileştireceğini, sera gazlarının azaltılmasına yardımcı olacağını ve gelecekte gıda üretim seviyelerini iyileştirecek olan Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni karşılamayı öneriyor.”
Profesör Binns, iklim değişikliğinin gıda tedariki üzerinde önemli bir etkisi olacak olsa da siyasi özveri ve önemli yatırımların, etkileri azaltmak ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ’ne ulaşmak için gereken yiyecekleri sağlamaya yardımcı olmak için bir yol kat edilmesine yardımcı olabileceğini söyledi.
Gıda üretiminde bazı değişikliklerin yapılması gerekecek, besin içeriğinin izlenmesi gerekecek ve beslenme önerilerine uymak için daha adil bir dağıtım gerekecek. Ayrıca, sera gazlarını azaltmaya ve çevreye fayda sağlamaya yardımcı oluyorken bebek ve yetişkin sağlığını iyileştiren emzirme oranlarını artırmak da önemli.” dedi Profesör Binns.
“Devam eden araştırmalar, geleceğe yeterince hazırlanmak için iklim değişikliğinin gıda arzı ve sağlık üzerindeki uzun vadeli etkilerini değerlendirmek için hayati önem taşıyacak.”
Kaynak : sciencedaily.com