Yeni buluş suyu arıtmak için bakteri kullanıyor
British Columbia Üniversitesi(UBC), bakterileri kullanarak içilmez suyu içme suyuna dönüştüren bir sistem geliştirdi. Canada’daki uzak topluluklarda ve ötesinde sistem tesis edilmeden önce gelecek hafta West Vancouver’da bu su test edilecek.
Sistem, suyun filtreden geçmesini sağlarken aynı zamanda kirlilikleri de – toz, organik partiküller, bakteriler ve virüsler- yakalayan ve tutan bir fiber membran haznesinden oluşuyor.Yararlı bakteri topluluğu veya biyofilm kirleticileri dağıtmak için çalışarak ikinci koruma hattı gibi işlev görüyor.
Federal olarak finanse edilen Kanada-Hindistan araştırma organizasyonu (IC-IMPACTS) desteğiyle sistemi geliştiren UBC inşaat mühendisliği profesörü ve proje lideri Pierre Bérubé “Membran arıtma yöntemi içme suyu üretimi için kirlilikleri ideal hale getirerek, %99.99 üzerinde ayırabilir.” dedi.
Membran ile su arıtımı yeni değil fakat Bérubé ekibi tarafından geliştirilen modifikasyonların (kısa süre önce Water Research’te tanımlanmıştır) çok daha etkili bir çözüm sunduğunu söyledi.
Bérubé “Sistemimiz, biriken ve membranı tıkayan kirlilikleri yok etmek ve uzaklaştırmak için yerçekimi kullanan ilk sistemdir. Az bakım isteyen ve membranı temiz tutmak için kimyasallar ve kompleks mekanik sistemler gerektiren geleneksel yaklaşımlar kadar etkili bir yöntem.” dedi. “Biyofilm yakalanan kirlilikleri yavaş yavaş tüketmeye de yardımcı oluyor. Suyu taşımak için vanaları her 24 saatte bir açmanız ve yerçekimine bırakmanız yeterlidir. Geri kalanı biyoloji halledecektir. Bu da sistem ömründe zaman ve para bakımından belirgin bir tasarruf anlamına gelir.”
West Vancouver lokasyonundan dolayı pilot bölge olarak seçildi fakat nihai amaç temiz içme suyunu elde etmenin güç olduğu bölgelerde benzer sistemler tesis etmek.
Bérubé “Temiz içme suyuna ulaşmak dünya çapında milyonlarca insan için yaygın bir sorun. Hedefimiz, topluluklara düşük maliyetli ve etkili bir su arıtım modeli sunmak ve yerli halka kendi tesislerini kurabilmeleri, işletebilmeleri ve hatta genişletmeleri için yardım etmek.” dedi.
Kaynak : sciencedaily.com