Yeni Geliştirilen Sıvı Metal Bataryalar, Yenilenebilir Enerjiye Geçiş Evresini Hızlandıracak
31 Söz konusu sıvı metal bataryalar, enerjinin depolanması konusunda maliyeti önemli ölçüde düşürebilir.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjiyi depolanabilir bataryalarda toplamak insanlığın en büyük rüyalarından biri. Bunu yapmak teknik olarak mümkün ancak bu işlemin çok yüksek maliyetli oluşu ve yakın tarihte de maliyetlerin düşecek durumda olmaması, bu konudaki hayallerin ‘hayal’ olarak kalmasına neden oluyor. Fakat Stanford’lu bilim insanlarının geliştirdiği yeni piller, söz konusu hayali gerçeğe dönüştürebilir.
Geliştirilen sıvı metal bazlı akışkan piller, büyük ölçekte elektrik enerjisinin bile daha ucuz bir şekilde depolanabilmesini mümkün kılıyor. Bir metal oluşturucu olan sodyum-potasyum karışımı, bataryanın negatif kutbu olarak işlev görüyor. Böylece egzotik kimyasallara ya da yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duymadan standart akülerin iki katı kadar voltaj elde edilebiliyor.
Anlatırken kolay gibi görünse de böyle bir pil geliştirmek o kadar da kolay değildi. Bilim insanları, akıma izin veren negatif ve pozitif kutupları oluşturmak için alüminyum oksit ve potasyum karışımı bir seramik zar kullandı. Ekip ayrıca hala güç çıkışını iyileştirmek için zarı optimize etmek ve zarın zayıflamaması için bir önlem geliştirmek zorunda.
Elbette ki yukarıda anlattığımız batarya yalnızca bir laboratuvar deneyinden ibaret. Bu deneyde test edilen teknolojinin satın alabileceğiniz bir ürün haline gelmesi için uzun bir yoldan geçmesi gerekiyor. Ancak söz konusu teknolojinin enerji depolama maliyetini düşürmesi, dünyanın Güneş ve rüzgar enerjisine geçişini hızlandırabilir.
Kaynak : webtekno.com