Yerli fıtık yaması üretecekler

yerli fitik yamasi uretecekler

YAÜ Mühendislik Fakültesinde bir grup akademisyen, fıtık ameliyatlarında kullanılan ve ithal edildiği için pahalı olan yamayı yerli imkanlarla üretebilmek amacıyla proje geliştirdi.
Proje ekibinden Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuzlakoğlu:
“Konuştuğumuz cerrahlar, yurtdışında bu yamanın fiyatının 2 bin 700-3 bin lira olduğunu söyledi. Bu projeyle hem ülke ekonomisine katkı sağlamayı hem de hastaların memnuniyetini artırmayı planlıyoruz”

Yalova Üniversitesi (YAÜ) Mühendislik Fakültesi Polimer Mühendisliği Bölümünde, Türkiye’deki ihtiyacın tamamen ithalatla karşılandığı “fıtık yaması”nı yerli imkanlarla üretmek amacıyla proje yürütülüyor.
Proje ekibinde yer alan akademisyenlerden Doç. Dr. Kadriye Tuzlakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fıtık yamalarının genel cerrahi alanında özellikle karın ve göbek bölgesindeki fıtıkların onarımında kullanıldığını söyledi.
YAÜ olarak bu fıtık yamalarının üretilmesi için çalışma başlattıklarını dile getiren Tuzlakoğlu, şöyle konuştu:
“Patentle ilgili araştırmalarımız sonucu, tamamı ithal edilen, hiç yerli ürün bulunmayan fıtık yamalarını üretmeyi ve bu şekilde de ülke ekonomisine katkıda bulunmayı düşündük. Bu kapsamda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) yürüttüğü ‘Yeni Ürünler Yeni Fikirler’ adlı programa başvurduk. Çok pahalı bir ürün olduğu için bunu ülkemizde yaparak çok daha ucuza getireceğimizi düşünüyoruz. Konuştuğumuz cerrahlar, yurtdışında bu yamanın fiyatının 2 bin 700-3 bin lira olduğunu söyledi. Bu projeyle hem ülke ekonomisine katkı sağlamayı hem de hastaların memnuniyetini artırmayı planlıyoruz.”

Yeni bir polimer cinsi kullanacaklar

Tuzlakoğlu, üretecekleri yamanın iki fonksiyonlu olduğu bilgisini verdi. Bir tarafının fıtık sonucu karın duvarında oluşan yarayı hızla iyileştirecek, diğerinin ise iç organların yapışmasını önleyecek özellikte olacağına değinen Tuzlakoğlu, “Benzer malzemeler yurtdışında var ama bizim malzememizde bir tabaka, özellikle yara iyileşmesini artırıcı tabaka yeni bir polimer cinsinden yapılıyor, bu nedenle farklılık gösteriyor. Aslında çok daha avantajlı bir ürün. Bir süre sonra fonksiyonunu bitirdikten sonra bozularak vücuttan atılıyor” ifadesini kullandı.
Projeye yeni başladıklarını anlatan Tuzlakoğlu, 18 ayda tamamlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Doç. Dr. Didem Saloğlu ve Doç. Dr. Gökhan Temel ise üretecekleri yamayla bu alandaki hastalar için dışa bağımlılığın ortadan kalkacağını, ülkeye katma değer sağlanacağını dile getirdi.

Kaynak : diyadinnet.com

749 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!