Yeşil Işık Tedavisinin Migren Sıklığını ve Şiddetini Azalttığı Görüldü

Yeşil Işık Tedavisinin Migren Sıklığını ve Şiddetini Azalttığı Görüldü

Arizona Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından yapılan yeni araştırma, migren hastalığı yaşayan insanların baş ağrısı sıklığını ve şiddetini düşürdüğü, hastanın yaşam kalitesini de iyileştirildiği görülen yeşil ışık tedavisinden faydalanabileceklerini ortaya çıkardı.

Migren Araştırma Kurumu’na göre; migren, ABD’de 30 milyon ve dünya çapında 1 milyar insanı etkileyen dünyada en çok rastlanan üçüncü hastalıktır.

“Bu, yeşil ışığa maruz kalmanın migrenli hastalar için migreni önleyici olası tedavi olduğunu kanıtlayan ilk klinik çalışma,” diyor çalışmanın baş yazarı, Uarizona Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi; Tucson Anesteziyoloji, Farmakoloji, Nöroşirürji Bölümü ve Kronik Ağrı Yönetimi Kliniği Yöneticisi Mohab Ibrahim. “Hekim olarak bu çalışma gerçekten heyecan verici. Şimdi takım çantamda, nörolojik hastalıkların en zorundan biri olan migreni tedavi etmek için başka bir alet var.”

Genel olarak; yeşil ışığa maruz kalma, baş ağrısı yaşanan günlerin sayısını ortalama %60 düşürdü. %86’sı episodik migren ve %63’ü kronik migren hastalarını kapsayan çalışmaya katılanların büyük bir kısmı, baş ağrısının günlük %50’den daha fazla düştüğünü bildirdi. Kronik migren ayda 15 gün ya da daha fazla gün baş ağrısıyla nitelendiriliyorken episodik migren ayda en fazla 14 gün baş ağrısıyla tanımlanır.

Dr. Ibrahim, ışık şeritleri ve çalışmayı evde tamamlarken izleyecekleri yönergeler verilen katılımcılar hakkında:  “Tüm ortalama yarar, istatistiksel olarak önemliydi. İnsanların çoğu aşırı derecede mutluydu,” dedi. “Hesaba kattığımız durumlardan biri de katılımcıların memnuniyetiydi,  katılımcı olarak aldığımız kişilere çalışmanın sonunda ışığı geri vermelerini söyledik. Fakat çalışmanın sonuna gelindiğinde onlara ışığın kalabileceği seçeneğini sunduk ve 29 kişiden 28’i ışığın kalmasına karar verdi.”

Dr. Ibrahim ve yardımcı yazarı; UArizona Sağlık Bilimleri Kapsamlı Ağrı ve Bağımlı Merkezi İdari Müdürü, Dr. Öğr. Üyesi Amol Patwardhan; yeşil ışığa maruz bırakmanın etkilerini birkaç yıldır inceliyorlar. Bu, episodik ya da kronik migren geçiren ve ağızdan alınan ilaçlar, botoks enjeksiyonu gibi çeşitli geleneksel tedavilerin başarısız olduğunu deneyimleyen 29 kişiyi kapsayan ilk klinik çalışmadır.

“Son gelişmelere rağmen migren baş ağrısının tedavisi hâlâ zorlayıcı,” dedi Dr. Öğr. Üyesi ve Anesteziyoloji Anabilim Dalı Başkan Yardımcısı Patwardhan. “Yeşil ışık gibi ilaçsız tedavi uygulaması, ilaç kullanmak ya da ilaç etkisine maruz kalmayı istemeyen birçok hasta için büyük bir çözüm olabilir. Bu yaklaşımın güzelliği, yan etkilerinin olmamasıdır. Hiç değilse uykuyu ve diğer yaşam kalitesi ölçülerini düzeltiyor gibi gözüküyor.”

Çalışma boyunca hastalar, günde ikişer saat olmak üzere 10 hafta beyaz ışığa maruz bırakıldı. İki hafta ara sonrasında, 10 hafta boyunca yeşil ışığa maruz bırakıldılar. Gözlemlerini ve hastaların deneyimlediği baş ağrısı geçirilen gün sayılarını ve şiddetlerini düzenli takip ederek araştırmalarını tamamladılar, bununla birlikte uykuya dalma ve uykuda kalma ya da çalışmadaki performansları gibi yaşam kalitesi ölçümlerini de yaptılar.

0’dan10’a kadar derecelendirilen sayısal ağrı ölçeğini kullanarak, katılımcıların yeşil ışığa maruz kalmasının ağrıda %60 düşüş ortaya çıkararak, ağrı ölçeğinin 8’den 3.2’ye düştüğünü kaydettiler.Yeşil ışık tedavisi, baş ağrısı süresini de kısalttı ve katılımcıların uykuya dalma, uykuda kalabilmelerini, ev işleri yapabilmelerini, egzersizlerini ve çalışmalarını da arttırdı.

Çalışmaya katılanların hiçbiri yeşil ışığa maruz kalmanın herhangi bir yan etkisinin olduğunu bildirmedi.

“Bu denemede, yeşil ışığı bir ilaç gibi düşündük,” diyor Dr. Ibrahim. “Yeşil ışıktan bir tane daha yok. Yeşil ışık; doğru şiddette, doğru frekansta, ışığa bırakmanın doğru zamanlamasında ve doğru bırakma yöntemlerinde olması gerekir. Tıpkı ilaçlarda olduğu gibi en etkili nokta ışıkla da vardır.”

Dr. Ibrahim; Avrupa, Afrika ve Asya gibi çok uzaktaki ülkelerdeki hekimlerden kendi hastaları için yeşil ışık parametrelerini ve şematik çizimi isteyerek irtibat kurdu.

“Tahmin edebileceğiniz gibi LED ışık ucuzdur,” diyor Dr. Ibrahim. “Özellikle kaynakların yeterince bulunmadığı yerlerde insanlara, denemeleri için iyi bir seçenek olan uygun fiyatlı bir şeyler sunarsanız, paralarını harcamadan önce iki defa düşünmek zorundadırlar.”

“Migrenli hastalarda, yeşil ışığa maruz kalmanın baş ağrısı sıklığı ve yaşam kalitesi üzerindeki tespiti: Tek yönlü bir klinik araştırma” makalesi, Uluslararası Baş Ağrısı Derneği’nin dergisi olan Cephalalgia’da çevrim içi olarak yayınlandı.

“Bunlar güzel buluşlar fakat bu, hikayenin başladığı yerdir,” diyor Dr. Ibrahim. “Bilim insanı olarak, bunun gerçekten nasıl çalıştığına ilgi duyuyorum çünkü mekanizmayı anlarsam, daha sonra onu farklı durumlar için kullanabilirim. Bunu, elimizden geldiği kadar biyolojik sistemleri değiştirmek için bir alet gibi kullanabilirim.

Kaynak : sciencedaily.com

621 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!