Grafen Kaplı Mikroskobik Su Altı Robotları Denizleri Temizleyecek

Grafen Kaplı Mikroskobik Su Altı Robotları Denizleri Temizleyecek

Geleceğin teknolojisi ‘grafen’ maddesi ile kaplı robotlar, okyanuslardaki kirliliğe karşı da umut oldu.

Almanya ve İspanya’dan bilim insanları, grafen kaplı mikroskobik su altı robotlarının, atık sudaki kurşunun yüzde 95 kadarını sadece bir saatte temizleyebildiğini belirledi. Proje, deniz ve okyanuslardaki kirliliği yok etmede kullanılabilir.

Elmastan sert, elektriği bakırdan iyi ileten, istenilen her şekle sokulan, dünyada elde edilen en ince ve en hafif, saydam bir madde olan grafen, bulanık okyanusları temizleme işinde de şimdiye dek en iyi umudumuz olabilir. 2050 yılı itibariyle okyanuslarda balıktan çok plastik olacağı tahmin ediliyor. Kurşun, arsenik, cıva, kadmiyum ve krom kirliliği, yakın gelecekte hassas ekolojik dengeyi etkileyecek.

Almanya’daki Max-Planck Akıllı Sistemler Enstitüsü ile İspanya’daki Catalonia Biyomühendislik ve Catalan Araştırma enstitülerinin Nano Letters dergisinde yayınlanan ortak çalışmalarına göre, yeni nano-robotlar üç kilit bileşene sahip: Kurşunu (veya başka bir ağır metali) emmek için grafen dış kaplama, robotun manyetik bir alan aracılığıyla yönetilmesini sağlayan nikel çekirdek ve bir motor görevi görerek hidrojen peroksit ile kimyasal tepkime oluşturup robotları ileri iten içteki platinyum kaplama.

Grafen Kaplı Mikroskobik Su Altı Robotları Denizleri Temizleyecek

Bir insan saçının kalınlığından daha ufak olan nano-robotlar, bir kere çalıştırılmalarının ardından defalarca kullanılabilecek. Robotları yönlendirmek için kullanılan aynı manyetik alan, daha sonra onları toplamak için kullanılıyor. Bu noktada asidik bir çözelti, robot üzerindeki kurşun iyonlarını uzaklaştırılıyor ve robotlar yeniden çalışmaya hazır hale geliyor.

Max-Planck Akıllı Sistemler Enstitüsü’nden araştırmaya katılan Samuel Sanchez, “Bu robotlarımız, çevreye yönelik akıllı nano-cihazların yeni bir uygulaması. Kirlenmiş çözeltilerdeki ağır metalleri yakalayabilen ve onları istenen yerlere taşıyabilen, hatta onları serbest bırakarak döngüyü kapatabilen, kendi gücünü sağlayan nano-robotların kullanımı, endüstriyel uygulamalara doğru atılmış büyük bir adım” yorumunu yapıyor.

Araştırma sırasında test edilen nano-robotlar, kusursuz bir manyetik alan kullanılarak kontrol edilse de, bilim insanları gelecekte bu robotların kendi kendilerini özerk olarak yönlendirebileceklerini belirtiyor. Üç enstitü, farklı kirletici türlerini temizlemeye ve robotların üretim masraflarını azaltmaya yönelik testlerine devam edecek.

Geleceğin maddesi olarak nitelendirilen grafen, çok dayanıklı olması ve neredeyse enerjiyi mükemmele yakın saklama kapasitesiyle tıp, uzay bilimleri, yakıt pilleri, biyo-teknoloji gibi birçok alanda kullanılacak.

Kaynak : technotoday.com.tr

1.453 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!