Francis William Aston

Francis William Aston

İngiliz kimyager ve fizikçi Francis William Aston, 1 Eylül 1877’ de Harborne,Birmingham, İngiltere’de babasının metal nesnelerle uğraşıp işlettiği küçük bir çiftlikte dünyaya geldi. Ailenin, yedi çocuğundan üçüncüsüydü. Malvern Koleji’nde bilim ilgisini çekmeye basladi. Fizik, kimya ve matematikte özel yetenek gösterdi ve 1893 yılında Mason College’ da, kimya okudu. Boş zamanlarında kendisini alet yapımının çeşitli sanatlarında, özellikle de cam üflemesinde eğitti. Bilim dışında tenis ve golf gibi bir çok spor alanında da başarılıydı. Seyahatten hoşlanıyor ve bir takım müzik aletleri çalabiliyordu.1898’ de Forster bursunu kazandı ve Frankland yönetimi altında tartarik asit türevlerinin optik özelliklerini araştırmaya başladı. Bursu sona erdiğinde bir fermantasyon kimyageri olarak bira fabrikasinda görev aldi. 3 yıl sonra John Poynting ile gaz desarjlarını incelemek üzere Birmingham Üniversitesi’ne döndü.Poynting , Aston’un yeteneklerinden etkilendi ve onu Thamson’ a önerdi.1910 da  J.J.Thomson tarafından Cambridge’ deki Cavendish Laboratuarına davet edildi. Görev, araştırmaya daha fazla zaman ayırmasına olanak sağlayacağından memnuniyetle kabul  etti. Thomson düşük basınçlı elektrik boşaltma tüplerinde üretilen pozitif ışıları inceledi. Bunlar aslında dış elektronların bir kısmını veya tamamını sıyırdıkları atomlardır ve bu  nedenle genel olarak pozitif bir yük taşırlar.Thomson manyetik ve elektrostatik alanların aynı anda uygulanmasına ışınlar göndererek parabolik izler elde etmişti. Aston’ un yardımı, neon gazının ayrı bir parabolik iz oluşturan küçük bir bileşene sahip olduğunu keşfetti. Her bir parabolun eşsiz bir kütle yük oranı ile karakterize olması nedeniyle parçacık kütleleri ile ilgili kesintiler yapılabilir ve neonun ana ve küçük bileşenlerinin atomik kütlelerinin sırasıyla 20 ve 22 olduğu sonucuna varılmıştır.

Aston daha sonra iki bileşeni fiziksel yollarla ayırmaya ve yoğunluklarını kendi tasarldığı kuvartz mikro dengesinde ölçmeye  çalıştı. 1913 yılında boru kili vasıtasıyla tekrarlanan difüzyona gaz göndererek kısmen ayrıldı. Elde edilen iki numunede gaz yoğunluğunda küçük fakat önemli farklılıklar bulundu. İki farklı izotop  bulduğundan emin değildi. Meta-Neon olarak adlandırıldığını düşünüyordu. Bu sırada Birinci Dünya Savaşı meydana geldi ve Aston, Fornborough’daki Kraliyet Uçak İşletmesi’nde çalışmaya başladı. Savaş yıllarını “Havayollarının Sentetik Kaplamalarına Atmosferin Etkisi”

üzerinde çalışarak geçirdi.1919’ da  Aston, Cavendish Laboratuarına döndü. İzotoplar kavramı giderek daha anlaşılır hale gelmişti ve Aston tek başına kütleye işaret edip sonuç verebilecek yeni bir araç üzerinde bazı fikirler çıkarmıştı. Thomson aparatının aksine ,  Aston,  aynı düzlemde zıt yansımalar üreten manyetik ve elektrostatik alanlar kullandı. Kirişleri ince yarıklara odaklayarak her biri kesin bir parçacık kütlesine karşılık gelen bir dizi elde etti. Çizgiler dizisi bir kütle spektrumu idi ve Aston’un adını verdiği bu orijinal alet ilk spektrografiydi. Bu ekipmanla  Aston, 50 den fazla elementin izotop bileşiminin incelemesine başladı. ve  hidrojen, klor gibi  doğal olarak bulunan 212 izotop keşfetti. Kimyanın farklı  yönleri üzerinde calışmaya devam etti ve 1936’ da, atom altı enerjisi ve kullanımı hakkında hipotez oluşturdu.

Aston’ un en eski çocukluk deneylerinden bazıları; Hidrojenle dolu baloncuklardı ve gençken, pikrik asit bombaları ve havai fişekleri yapmakla kalmayıp aynı zamanda kendi röntgen tüplerini de yapmaya çalışmıştı.

Ödüller / Başarılar / Eserler

1922- Çok sayıda radyoaktif olmayan elementler içinde izotoplar keşfi ve tam sayı kuralının telaffuz edilmesi nedeniyle Kimya Nobel Ödülü’ ne  layık görüldü.

1922- Kraliçe Toplumu Derneği’ nden çok sayıda elementin izotoplarının pozitif ışınlar yöntemi ile keşfedilmesi için Hughos Madalyası aldı.

1938 – Aynı organizasyondan radyoaktif olmayan elementlerin izotoplarını keşfettiği için, Royal Medal Madalyası aldı.

1920’de Röntgen Derneği’ nin Mackenzie Davidson Madalyasını, 1923’te John Scott ve Poterno Madalyalarını ve 1944’te Fiziksel Topluluğun Duddell Madalyasını aldı.

Aston, 1920’de Trinity Koleji’ nin bir üyesi olarak seçildi. Ertesi yıl, Kraliyet Cemiyeti’ nin bir üyesi oldu. 1921’de Uluslararası Atom Ağırlıkları Komisyonu’na seçildi. Buna ek olarak, Rus Bilimler Akademisi’ nin onursal üyesiydi.

Çok sayıda gazetenin yanı sıra iki kitap yazdı.

İlk kitabı “İzotoplar”(1922) daha sonra “Kütle Spektrumu ve İzotopları”  (1941) olarak yeniden basıldı.

1923 yılında yayınlanan “Malzeme Evrenin Yapısal Birimleri”önemli çalışmalarından bir diğeri.

1.386 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!