Kakao ve Çikolata Tüketimi Bilişsel Yetenekleri ve Hafızayı Arttırıyor

Kakao ve Çikolata Tüketimi Bilişsel Yetenekleri ve Hafızayı Arttırıyor

Düzenli beslenme ile alınan kakao flavanol ( kakao çekirdeğinde bulunan doğal maddeler ) genel bilme yetisini , işleme hızını ve çalışma yeteneğini geliştirir. Bu çalışma, geçtiğimiz günlerde Frontiers in Nutrition gazetesinde yayınlandı.

Bir derleme makalesinde , İtalyan araştırma ekibi farklı zihinsel etki alanlarında farklı bilişsel etki alanlarında, düzenli tüketildiğindeki etkiler incelendi. Başka bir deyişle kakao flavanollerini yediğinizden birkaç saat sonra beyninize ne olur ve uzun süre kakao flavanol içeren beslenmeyi sürdürdüğünüzde ne olur?

Bilim insanları ‘’ Kakao ve çikolatanın insan zihnine olan etkileri üzerine yapılan bir araştırma , daha ön aşamada olmasına rağmen , insan bilgisini korumak ve farklı zihinsel gerileme tiplerine karşı koymak için yeni ilginç bir beslenme aracı olarak kakaoyu işaret ediyor.’’ dedi.

Katılımcılar , diğerlerinin yanı sıra , çalışma belleği performansındaki iyileştirmeleri ve kakao flavanolleri verildikten sonra , görsel bilgi işleminin geliştirildiğini gösterdiler.

Ayrıca kadınlar için , uyku yoksunluğu yaşadığı geceden sonra kakao yenildiğinde , böyle bir gecenin getirdiği bilişsel bozukluklara ( yani görevleri yerine getirirken daha az doğruluğa ) karşı konulduğu gözlemdi.

Bu sonuç , kronik uyku yoksunluğu yaşayan ve vardiyalı çalışan insanlar için umut vericidir.

L’Aquila ve Roma Üniversitesi’nin araştırmacılarından oluşan yazar grubuna göre etkiler , kakao tüketiminin etkisini ölçmek için kullanılan bilişsel testlerin uzunluğuna ve zihinsel yüküne bağlıydı.

Örneğin , kakao flavanollerinin genç ve sağlıklı bireylerde sahip olduğu anlık davranışsal etkileri ortaya çıkarmak için zorlayıcı bir bilişsel test gerekmiştir.

Nispeten daha uzun süreli ( 5 gün ile 3 ay arasında değişen ) kakao flavanollerinin tüketiminin etkileri genellikle yaşlı bireylerde araştırılmıştır.

Araştırmacılar ‘’Günlük olarak alınan kakao flavanollerinin alımı ile bilişsel performans düzeldi.’’ diye belirtti.

İşlem hızı , çalışma belleği ve sözlü akıcılık gibi faktörler büyük ölçüde etkilendi ancak bu etkiler başta bellek düşüşü veya hafif bilişsel bozuklukları olan yaşlı insanlarda daha belirgindir ve bu sonuç beklenmedik ayrıca umut vericiydi.

Yazarlar ‘’Bu sonuç , bilişsel performansı zayıf nüfusta zamanla bilişsel performansı iyileştirerek koruma potansiyelini ortaya koyuyor .’’ dedi.

Altta yatan mekanizmaya bakarsanız , kakao flavanolleri kalp sağlığı için faydalı etkilere sahiptir ve beynin hafıza için önemli kısımlardaki kıvrımlarda kan hacmini arttırabilir. Bu yapı özellikle yaşlanmaktan etkileniyor ve bu nedenle insanlarda yaşla ilişkili olan hafızanın potansiyel kaynağı düşüş gösteriyor.

Araştırmacılar ‘’Kakao , bilişsel yetiyi güçlendirmek için ek bir gıda takviyesi olmalı mı ? Kakao ve çikolata düzenli olarak alındığı zaman bilişsel işlevsellik üzerinde faydalı etkiler sağlayabilir.’’ dedi.

Ancak , kakao ve çikolata yemenin potansiyel yan etkileri de vardır. Bunlar genellikle çikolatanın kalori değeri veya kakao bitkisinin bazı doğal kimyasal bileşikleri örneğin kafein ve çikolataya eklediğimiz şeker ve süt gibi katkı maddeleriyle bağlantılıdır.

Kaynak : sci-news.com

973 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!