Limak, ‘Hamitabat’ ile 120 milyon Euro Tasarruf Yapacak

Limak'Hamitabat' ile 120 milyon Euro Tasarruf Yapacak

Limak Holding, Hamitabat Termik Santrali ile 120 milyon euroluk tasarruf sağlayacak.

Kırklareli de bulunan Hamitabat Termik Santrali Marmara bölgesinde enerji ihtiyacının büyük bölümünü  karşılıyor. Limak Holding tarafından santralde yapılan yenileme çalışmaları ile yüzde 60 oranında tasarruf hedefleniyor.

Turgut Özal döneminde devreye alınan Hamitabat Termik Santrali’ni tamamen yenilediklerine dikkat çeken Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir,” Yaptığımız santral ile yüzde 62 dolayında bir verimlilik sağlanıyor. Bu santralin açılışını da önümüzdeki günlerde yapacağız” diye konuştu.

Santralin faaliyete geçmesi ile senede 120 milyon euro tutarında doğalgaz ithalatında azalma olacağını anlatan Özdemir, “Aynı doğalgaz ile nerdeyse 2 katı daha fazla enerji elde edilebilecek” şeklinde konuştu.

Çimento alanında fabrika yatırlarının devam ettiğini anlatan Özdemir, “Türkiye’de çimento üretimi konusunda ilk üç arasındayız. Ankara ve Kilis’te 2 yeni çimento fabrikası yapıyoruz” dedi.

Turizmde ise toplamda 6 bin kişilik yatak kapasitesine sahip olduklarını bildiren Özdemir “Kıbrıs’taki otel yatırımımızı tamamladık. Önümüzdeki ay müşteri kabulüne başlayacağız” şeklinde konuştu.

Rostov Havalimanı Aralık’ta Açılacak

Rusya’da 2018 dünya kupası finalleri için Rostov kentinde yapılan yaklaşık 8 milyon yolcu kapasiteli Rostov Havalimanı inşaatında sona gelindi. Projenin yaklaşık olarak bedeli ise 210 milyon euro. Mevcut proje ile ilgili müteahhit firma seçim süreci 2014 yılında başlamış ve 23 şirketin teklif verdiği ihale iki aşamalı olarak gerçekleştirilmişti.

Özdemir, “Rusya’daki havalimanı projelerimizden ilkini bitirdik açılışını 9 aralıkta yapmayı planlıyoruz” dedi. Rusya’da yapımı devam eden Volgograd Uluslararası Havalimanı projesinde ise çalışmaların devam ettiğini bildiren Özdemir, bölgede yap-işlet-devret modeli ile bir otoyol projesi aldıklarını da söyledi.

Türkiye dışında 17 ülkede faaliyet gösterdiklerini anlatan Özdemir mevcut yatırımlarının Balkanlar, Afrika ve Ortadoğu bölgelerinde yoğunlaştığına dikkat çekti. Kahire Hava Limanı’nın ikinci terminalini çok zor bir zamanda bitirdiklerini anlatan Özdemir, “Hüsnü Mübarek zamanında işi aldık. Mursi zamanında devam ettik. Sisi zamanında ise tamamladık” şeklinde konuştu.

Senegal’deki Havalimanı Projesi de Bitti

Senegalde Aeroport International Blais-Diagne Havalimanı inşatını tamamladıklarını belirten Özdemir, “Eski havalimanın taşınma süreci bittikten sonra Aeroport International Blais-Diagne Havalimanın açılışını 7 Aralık’ta gerçekleştireceğiz” dedi.

Ukrayna’nın Dnipro şehrinde ihale bedeli 224 milyon euro olan metro işini aldıklarını kaydeden Özdemir proje ile ilgili inşa süreçlerinin devam ettiğini söyledi. Kosova’nın elektrik ihtiyacını ortaklık kurdukları bir Türk firması ile karşıladıklarını bildiren Özdemir, “Elektrik ticaretinde Türkiye’de edindiğimizi tecrübeyi Kosova’ya taşıyarak bölgenin tüm elektrik enerjisini iki Türk firması olarak karşılıyoruz” diye konuştu.

Özdemir, 90 milyon yolcu kapasitesi ile hizmet verecek olan 3. havalimanını önümüzdeki yılın sonun da faaliyete geçeceğini bildirdi.

1915 Çanakkale Köprüsü’nde Sondaj Çalışmalarında Sona Gelindi

Dünya’nın en büyük asma köprüsü unvanına sahip 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili sondaj çalışmalarında son geldiklerini anlatan Özdemir, ” Proje ile ilgili finansman çalışmalarında ise yarıya geldik. Bu süreci de tamamladıktan sonra köprünün yapımına hızla başlayacağız. Hedefimiz cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023’ten önce köprünün inşasını bitirmek” şeklinde konuştu.

Enerji dağıtımı ve ticaretinde ise Uludağ Elektriği özelleştirme sırasında satın aldıklarını belirten Özdemir, “Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerine elektrik dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Bu kentler Türkiye’de kayıp-kaçağın en az olduğu iller içerisinde” dedi.

Norveçli bir şirketin Siirt’te yapımına başladığı ancak inşaatını tamamlayamadığı Çetin Hidroelektrik Santrali’ni aldıklarını söyleyen Özdemir, ” Botan Çayı üzerinde iki santralimiz var. Bu projeyi de 2019 yılında tamamlayacağız. İki yıl içinde yeni bir alım yapmazsak toplam kurulu gücümüz 3 bin 500 megawatı aşacaktır” dedi.

50 Sıra Birden Atladı

Toplam çalışan sayılarının bugün için 56 binin üzerinde olduğuna dikkat çeken Özdemir, ” Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR’nin yaptığı sıralamaya göre bu yıl ‘Dünya’nın En Büyük 250 Müteahhidi’ sıralamasında 50 sıra birden yükselerek dünya çapında 85. sırada yer aldık” diye konuştu.

Halka arz konusunda çimento ve enerji sektörlerinde hazırlıklarını tamamladıklarını kaydeden Özdemir, uygun şartların hazır olması halinde belli sektörlerde halka arz noktasında faaliyet göstereceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak : dunya.com

690 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!