Plastik 17 milyar dolara kilitlendi

plastik 17 milyar dolara kilitlendi

Türk plastik sektörü, K International’de 131 firma ile gövde gösterisi yaptı. İKMİB Başkanı Murat Akyüz, “6 milyar dolarlık ihracatı 17 milyara çıkarmak için iyi bir tanıtım şart” dedi.

Üretim kapasitesiyle dünyada yedinci, Avrupa’da ise ikinci sırada yer alan Türk plastik sektörü temsilcileri, Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen alanında dünyanın en büyük fuarı olan K International Trade Fair Plastics Rubber’da ürünlerini sergiledi. Fuara katılan 131 Türk şirketinin, dünyanın birçok ülkesinden gelen üreticilerin ham madde sağlayıcıları ile bir araya geldiği fuarda, sektördeki gelişmeler sergilendi. Fuara Millî Katılımı organize eden İstanbul Kimyevi Madde ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, katma değeri yüksek plastik sektörünün, kimya ihracatı içindeki payının giderek yükseldiğine dikkat çekerek Tanıtım Grubu ihtiyacının altını çizdi. Sektördeki ihracatçıların büyük bölümünün küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluştuğunun altını çizen Akyüz, “Bu işletmelerin ihracat yapabilmesi için bu tür uluslararası fuarlara katılımı gerekli. Bu katılımların en önemli platformu da tanıtım grupları. Plastiğin yerli veya bize özgü bir ürünün olup olmaması değil, Türk plastik sektörünü oluşturan işletmelerinin hammadde ve ürün bazında katma değer üretmesi ve bunu dünyaya satabilmesi önemlidir” diye konuştu.

Plastik sektörünün 2023 hedefinde 17 milyar dolarlık ihracat hedefi konulduğunu hatırlatan  Murat Akyüz, şunları söyledi: “Özellikle bu sektörde büyümek isteyen küçük ölçekli şirketler için büyük önem taşıyor. İKMİB olarak şimdiye kadar olduğu gibi plastik sektörümüzün ihracatını artırması ve 2023 hedeflerine ulaşması için yurt dışında aktif tanıtıma devam edeceğiz. Türkiye plastikte önemli bir üretim ve ihracat üssü konumunda bulunuyor. Bu gücü yurt dışı tanıtım etkinlikleri ile pekiştirmemiz, kendimizi daha iyi anlatmamız lâzım. Sektörümüzden gelen talep doğrultusunda İKMİB öncülüğünde kurulan Plastik Tanıtım Grubu bu açıdan önemli bir hamle niteliğinde. Sektörel güç birliği sağlayarak yurt dışı tanıtım seferberliği başlatacağız.”

Kayıpları tanıtım ile aşarız

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür ise “Bu yıl 20’ncisi düzenlenen K Fuarı, köklü yapısıyla uluslararası alanda ticari ilişkileri ve iş birliklerini geliştirmek açısından büyük önem taşıyor” dedi. Reha Gür, “Plastikte ihracat yaptığımız ülkelerde yaşanan sorunlar nedeniyle kayıplar yaşıyoruz. Kısa vadeli çözümler ile bir yere ulaşmamız zor. Plastik Tanıtım Grubu kurulma çalışmalarının da asıl gayesi sektörün geleceği için güç birliği yapılması ve aktif tanıtıma ağırlık vermesidir. Hemen hemen tamamı KOBİ olan bir sektörün bunu tek başına yapması mümkün değil” diye konuştu.

Dünyanın en büyük fuarında 131 Türk şirketi

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği ve Plastik Sanayicileri Derneği sektörün ihracat performansını artırmak amacıyla 19-26 Ekim 2016 tarihlerinde Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen dünyanın en büyük plastik fuarı olan K International Trade Fair Plastics Rubber’a millî katılım sağladı.  25 firma İKMİB-PAGDER organizasyonuyla katılırken Gaziantep Sanayi Odası’nın UR-GE projesinde yer alan 20 firma da millî katılım organizasyonunda ürünlerini fuarın ziyaretçileri ile buluşturdu.

2016 hedefi 35 milyar $ üretim

Plastik sektörünün 2016 yılının ilk yarısında mamul üretimi miktar bazında 4,6 milyon ton, değer bazında ise yüzde 8 artış ile 17,8 milyar dolar oldu.  2016 yılı sonunda plastik üretiminin 9,2 milyon ton ve 35,6 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 2016 yılının ilk 5 ayında 648 bin ton ve 1 milyar 727 milyon dolarlık plastik mamul ihracatı gerçekleşti. Plastik mamul ihracatının yıl sonunda  ise 1 milyon 580 bin tona ve 4,34 milyar dolara çıkması  bekleniyor.

Kaynak : turkiyegazetesi.com.tr

4.751 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!