Rus Bilim İnsanları, Sudaki Toksinlerin En Ufak Konsantrasyonunu Ölçen Bir Cihaz Geliştirdi

Rus Bilim İnsanları Sudaki Toksinlerin En Ufak Konsantrasyonunu Ölçen Bir Cihaz Geliştirdi

Uzak Doğu Federal Üniversitesi ve Rusya Bilimler Akademisinin Uzakdoğu Şubesi’nden bilim insanları, suda bulunan toksik hidrojen sülfürü en küçük konsantrasyonda bile ölçebilen sensör sisteminin prototipini oluşturdu. Üniversiteye göre; sistem, çevre denetimi ve medikal araştırmalar için son derece yararlı olabilir.

Biyosensör kullanan yeni cihaz hidrojen sülfürün 100 mikrolitre (1,000,000 mikrolitre 1 litreye eşittir) kadar küçük konsantrasyonunu çabucak kavrıyor. Bu, sağlıklı bir yetişkin için tehlikeli olabilecek hidrojen sülfür konsantrasyonunun birkaç mertebe altındadır. Prototip cihaz son derece hassas reseptörlerle donatılmış biyopolimer film kullanmaktadır. Eğer bu film  parlamaya başlarsa, bu hidrojen sülfürün varlığını gösterir. Üniversite konu ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Üniversitenin Doğa Bilimleri Okulu araştırmacısı Alexander Sergeev “Deneyler sırasında, kimyasal olarak bağlı CY3 floresan boya ve miyoglobin proteinin biyopolimer matrisine eklenmesi ile oluşan protein komplekse dayalı ışık saçan sensör sistemi oluşturduk.” sözleriyle açıkladı.

Bilim insanı “Sudaki az miktarda hidrojen sülfür konsantrasyonlarına ulaşma yeteneği pratik olarak muazzam öneme sahiptir, çünkü bu gaz canlı organizmaların metabolizmasının ve organik maddelerin bozunmasının yan ürünü.” diyerek ekledi.

Sergeev aynı zamanda yeni cihazın pratik önemini vurguladı. “Bu yeni teknoloji sayesinde, deniz ortamının ekolojik olarak izlenmesi ve biyomedikal araştırmaları geniş bir alanda yürütmek mümkün.”

Hidrojen sülfür, yüksek konsantrasyonlarda bulunduğu sularda karakteristik bir çürük yumurta kokusu veren bir gazdır.  Sıklıkla kırsal bölgelerdeki kuyu sularındaki varlığının; bulantı, hastalık, ve hatta ölüme dahi sebep olduğu bilinmektedir. Gelişmiş bölgelerdeki maruziyet civardaki endüstriyel ve tarımsal üretim, atıksu arıtma tesislerinden ve petrol ve gaz geliştirme gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda bazı yeraltı sularında doğal olarak oluşmaktadır.

Araştırma, Rus Bilim Vakfı ve Rus Genç Bilim İnsanları Başkanlığı Fonu’ndan sağlanan hibe sayesinde gerçekleştirildi. Son yıllarda Uzak Doğu Federal Üniversitesi ve Rusya Bilimler Akademisi Uzak Doğu Şubesi’nden araştırmacılar tehlikeli kimyasalların tespitine izin veren öncü teknolojileri oluşturdular. Buluşların arasında bağıl nem oranının son derece doğru bir şekilde ölçümünü sağlayan optik bir sensör,  amin ve amonyağı toplayan parlak kemosensörlerin yanı sıra sıvılardaki metal iyonlarını tespit eden yeni araçlar da bulunmaktadır.

Kaynak : sputniknews.com

588 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!