Baskılanabilen Renkli Kamuflaj Polimerleri
Fotoğraf : Yeni geliştirilen polimer, doğanın renk değiştirme yeteneklerini daha iyi taklit edebilir. (Amerikan Chemical Society)
Doğada, renkler iletişim biçiminde görev alabilir ancak, hayvanlar ve bitkileri gizleyip onların görünmelerini kamufle etmektedir. Araştırmacılar günümüzde ACS Applied Materials & Interfaces‘de, doğanın mevcut polimerlere oranla renk değiştirme kabiliyetlerini daha iyi taklit edebilecek polimer geliştirdiklerini bildirdiler. Malzemelerin; akıllı dekorasyonlar, kamuflaj tekstili ve gelişmiş sahtekarlık karşıtı önlemleri sağlayabileceğini söylüyorlar.
Bir kağıdın üzerindeki tonlar gibi, insanların aşina olduğu renklerin çoğu pigmentlerle yapılır. Ancak, görünür ışığa müdahale edern periyodik olarak düzenlenmiş mikroskobik yapılar tarafından renk üretilen yapısal renk denilen başka bir tür vardır. Örneğin, tavuzkuşu kuyruğu tüyleri aslında kahverengi, ancak tüylerde bulunan mikroskobik yapılar onları çıplak gözle mavi ve yeşil yapıyor. Bilim adamları kolesterik sıvı-kristal (CLC) polimerleri, doğada bulunan yapısal renklenmeyi taklit etmek için kullandılar çünkü onları kolayca tepki veren malzemeler haline getirebiliyorlardı. Ancak araştırmacılar şu ana kadar onları sınırlı bir renk aralığında ürettiler. Dolayısıyla Albertus P. H. J. Schenning ve Monali Moirangthem, renklerin tüm görünür spektrumları ile CLC polimerleri yapmak istediler.
Ekip, gelişmiş CLC polimer üzerine bir görüntü basmak için mürekkep püskürtmeli baskı teknolojisi ve kalsiyum nitrat çözeltisi kullandı. Ardışık tabakaların basılması, CLC polimerinin şişme derecesini değiştirerek rengi değiştirdi. Bir tabaka turuncu renkle sonuçlandı, ikinci bir tabaka yeşile döndürdü, üçüncü tabaka ise maviye dönüştürdü. Örnek olarak, araştırmacılar bu yöntemi yeşil yaprakları olan mavi bir çiçekle kırmızımsı-turuncu bir arka plan üzerine çizmek için kullandılar. Mürekkep kurutulduktan sonra görüntü artık daha fazla görünüyordu, tüm yüzey mavi renkte çıktı. Bununla birlikte, suyun üzerine serpildiğinde ve havayla temas ettikten sonra tam renkli görüntünün tekrardan ortaya çıkmasına neden oldu.
Kaynak : phys.org