Alman Bilim Adamları ‘Dünyanın En Büyük Yapay Güneşi Projesinde’ Hidrojen ve İklim Dostu Yakıt Yapmayı Amaçlıyor

Alman Bilim Adamları'Dünyanın En Büyük Yapay Güneşi Projesinde' Hidrojen ve İklim Dostu Yakıt Yapmayı Amaçlıyor

Alman bilim adamları  “dünyanın en büyük suni güneşi” üzerindeki değişimi çevreleyerek çevreye daha kolay yakıt üretme çabalarında önemli bir kilometre taşı oldular.

“Synlight” deneyi olarak bilinen devasa yapı, bir petek şekline benziyor ve Dünya’nın doğal güneş radyasyonunun yaklaşık olarak 10.000 katı ışık yoğunluğunu sunabilen dev yapay bir güneşi oluşturan 149 spotdan oluşuyor.

Eşleme Deneyi

Synlight, Köln’ün yaklaşık 19 mil (30 km) batısında, Jülich’de yer almakta ve Alman Havacılık Merkezi’nin (Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt veya DLR) Güneş Araştırma Enstitüsü’nün bilim adamları tarafından geliştirilmiştir.

Bu 149 xenon kısa ark spotları, genellikle doğal güneş ışığını taklit eden sinemalarda bulunan lambalardır. Bilim insanları, iklim dostu yakıt üretmenin yeni yollarını keşfetmeyi umuyorlar.

Synlight ile bilim adamları, tüm spotları 8×8 cm’lik bir spot (20×20 cm) üzerine odakladılar ve 5.432 derece Fahrenhayt (3.000 derece Santigrat) sıcaklığa sahip büyük bir fırın oluşturdular.

Alman Havacılık Merkezi araştırma direktörü Profesör Bernard Hoffschmidt, Guardian’a “Açık olduğunda odaya girmiş olsaydınız doğrudan yanacaksınız.”

Ancak, böyle büyük bir deney, bir bedeli olmadan gelmez. Sadece dört saat içinde Synlight, bir yılda dört kişilik bir aile olarak tüketecek kadar elektrik tüketiyor.

İklim Dostu Yakıt

Yine de, proje heyecan verici ve yeni bir deney dalgası ve enerji çözümleri müjdeliyor. Araştırmanın bir alanı, hidrojenin verimli bir şekilde üretilmesi için yeni yollar aramayı gerektirecek ve bu da uçaklar için yapay yakıt üretmeye yönelik bir kilometre taşını işaretleyecektir.

Hoffschmidt, “Uçakları ve arabaları CO2 içermeyen yakıtla çalıştırmak istiyorsak milyarlarca ton hidrojen ihtiyacımız olacak” dedi. “İklim değişikliği hızlanıyor, bu yüzden yeniliği hızlandırmamız gerekiyor.”

Hidrojen, yakma üzerine karbon emisyonları üretmediği ve dolayısıyla küresel ısınmaya katkıda bulunmayacağı için gelecektegercekten  büyük bir yakıt kaynağı olabilir. Bununla birlikte, hidrojen doğal olarak saf haliyle mevcut değildir ve onu sudan elde etmek, büyük miktarda enerjiyi emer. Yapay güneş ışığı gelecekte daha ekonomik bir çözüm sağlayabilir ve küresel ısınmaya karşı yardımcı olabilir.

Hoffschmidt’e göre, diğer deneyler daha küçük laboratuvarlarda gerçekleştirilmiştir, ancak Synlight işleri bir sonraki seviyeye taşır. Bilim adamları, devasa yapay güneşin 350 kilovatlık dizisiyle hidrojen üretme tekniklerini yönetmeyi başardıklarında, süreci endüstri ölçeğinde on katına kadar büyütebiliyorlardı.

Nihai hedef, suni olandan ziyade doğal güneş ışığına dokunmayı başarmaktır, çünkü Synlight çok fazla elektrik tuketir. Hoffschmidt, hidrojenin büyük dalgalanmalar gibi zorlukların adil payını oluşturduğunu, ancak yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen karbon monoksit ile potansiyel bir karışımın, araştırmacıların uçaklar ve arabalar için çevre dostu yakıt geliştirmesine olanak sağlayabileceğini düşünüyor.

Synlight denemesinin nasıl yayılacağı görülecektir, ancak yine de heyecan verici bir ilerlemeyi müjdelemekte ve küresel ısınmaya karşı mücadeleye büyük katkıda bulunabilmektedir.

Yılın bu zamanında, Almanya’da güneş ışığı azdır ve ülkenin hükümeti yenilenebilir enerji alanında dünyanın en büyük yatırımcıları arasındadır.

Kaynak : techtimes.com

825 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!