Roy J. Plunkett

Roy J Plunkett

Roy J. Plunkett, 26 Haziran 1910’da New Carlisle, Ohio’da doğdu. Plunkett, 1932 yılında Manchester Koleji’nden kimya ve 1936 yılında Ohio State Üniversitesi’nden kimya alanında doktora derecesini aldı.

Mezun olduktan sonra, Plunkett, New Jersey’deki Deepwater’da DuPont ile bir pozisyon kabul etti. İlk görevlerinden biri buzdolaplarında kullanılmak üzere toksik olmayan, yanıcı olmayan bir soğutucu bulmaktı. Onun denemelerinden biri, şimdi Teflon adı verilen kaygan bir tozun oluşmasına yol açtı. Teflon’un bilimsel adı Polytetrafluoroethylene. Toz, eksi dört yüz Fahrenheit kadar soğuk ve beş yüz Fahrenheit kadar sıcak olan sıcaklıklara dayanabildi.

Bilim adamlarının Teflon’u kullanmanın yollarını keşfetmesi birkaç yıl aldı. II. Dünya Savaşı sırasında, atom bombasının tasarımcıları, bombanın korozif bileşenlerine direnebilecek contalar ve kaplamalar üretmek için Teflon’u kullanmışlardır. 1954’te iki Fransız mühendis Teflon kaplı kapların yiyeceklerin tencere ve tavalara yapışmasını önlediğini keşfetti. Bu keşif, Teflon’un ilk yaygın ticari kullanımına yol açtı. Daha sonra yirminci yüzyılda, bilim adamları Teflon’u tıp pratiğinde ve birçok başka endüstride kullanma yollarını geliştirmeye başladılar.

Plunkett, 1975’te emekli olana kadar DuPont’ta kaldı. Tetra-etil kurşun benzin ve freon da dahil olmak üzere çok sayıda ürünün geliştirilmesine ve geliştirilmesine katıldı. Plunkett’ın Teflon’u keşfinden dolayı, Plastikler Şöhret Salonu ve Buluş Sahipleri Onur Listesi, sırasıyla 1973 ve 1985’te bilim insanını onurlandırdı. Plunkett 12 Mayıs 1994’te öldü.

Teflon’un keşfi

Plunkett’ın DuPont’taki ilk görevi, yeni kloroflorokarbon soğutucu akışkanları araştırıyordu  daha sonra gıda endüstrisi işçilerini ve evlerini düzenli olarak zehirleyen kükürt dioksit ve amonyak gibi daha önceki soğutucular üzerinde büyük gelişmeler olarak görülüyordu. Plunkett yüz pound tetrafloroetilen gazı (TFE) üretmiş ve kloratlamadan önce kuru buz sıcaklıklarında küçük silindirlerde saklamıştır. O ve yardımcısı kullanım için bir silindir hazırladığında, gazın hiçbiri ortaya çıkmadı – silindir daha önce olduğu gibi aynı ağırlığa sahipti. Onu açtılar ve Plunkett’in soğutma potansiyeli dışındaki özellikler için zihnin varlığına sahip olduğu beyaz bir toz buldular. Maddenin ısıya dayanıklı ve kimyasal olarak inert olduğunu ve çok düşük yüzey sürtünmesine sahip olduğunu, böylece diğer maddelerin çoğunun buna yapışmayacağını bulmuştur. Plunkett, günümüzün polimer biliminin tahminlerine karşı, TFE’nin bu maddeyi üretmek için polimerize edildiğini fark etti ve daha sonra Teflon olarak adlandırıld.Potansiyel olarak yararlı özellikler taşıyordu. Polimer araştırma ve geliştirmede özel deneyime sahip Merkezi Araştırma Bölümü’ndeki kimyagerler ve mühendisler, maddeyi daha fazla araştırdı. Bu arada, Plunkett, uzun yıllardır benzin oktan seviyelerini arttırdığı katkı maddesini üreten DuPont’un tetraetil kurşun bölümüne aktarıldı.

Teflon’un Birçok Kullanımları

İlk başta Teflon’un hiçbir zaman bir pazar bulamayacağı kadar üretmesi çok pahalı görünüyordu. İlk kullanımında, florin veya bileşiklerinin korozyona karşı koyabilecekleri materyaller için Manhattan Projesi’nin gaz difüzyon işleminin gereklilikleri karşılanmıştır (bkz. Ralph Landau ). Teflon tencere ve tavalar yıllar sonra icat edildi. Philadelphia’nın Scott Medal’ı 1951’de Plunkett’e (keşif için bir çok onurun ilki için) layık görülmesi, Teflon bakeware’un halka tanıtımı için bir fırsat sağladı: ziyafetteki her misafir, Teflon kaplı bir çörek teneke ile eve gitti.

Ödüller

Plunkett , 1951 yılında Philadelphia kentinden John Scott Medal’ı  “insan türünün rahatlığını, refahını ve mutluluğunu” destekleyen bir buluş için aldı.  Katılımcılara eve götürmek için Teflon kaplı bir çörek tenekesi verildi. Diğer ödüller ve ödüller takip etti. Plunkett, 1973’te Plastik Şöhretler Salonuna  ve 1985’te Ulusal Mucitler Onur Listesi’ne getirildi.

1.352 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!