Yeni Deneysel Sistem, Sıvı İlaçları Çok Yüksek Hızda Kapsülleyebiliyor

Yeni Deneysel Sistem Sıvı İlaçları Çok Yüksek Hızda Kapsülleyebiliyor

Fotoğraf: Geleneksel jel kapsüllenmiş ilaçlar

İlaçların ucuz ve kolay ulaşılabilir olmasını istiyorsak, onları üretmek için düşük maliyetli ve hızlı bir yol bulmamız gerekiyor. Bu beklentiden yola çıkan Kanada’lı bilim insanları sıvı ilaçları hızlıca kapsüllemek için bir yöntem geliştirdiler.

Sıvı içeren ilaçları üretiminde kullanılan klasik yöntem, sıvı damlaların ince bir jel kağıtla sarılmasını sağlayan bir makine kullanımını içeriyor. University of Waterloo’dan bir doktora öğrencisi Sirshendu Misra’nın liderliğinde çalışan bir araştırmacı ekibi daha az efor ile daha fazla kapsül yapılmasını sağlayacak alternatif bir yöntem geliştirdi.

Geliştirilen bu yöntemde,  ilaç damlaları deiyonize su gibi bir baz sıvı içeren bir tankın içerisine damlatılıyor. Baz sıvının içerisinde kabuk oluşturacak başka bir sıvı daha dağıtılıyor. Damlacık kabuk oluşturacak malzeme içerisinde ilerlerken, malzeme ilaç damlacığı etrafına sarılarak ilaç dolgulu bir küre elde edilmesini sağlıyor.

Yeni Deneysel Sistem Sıvı İlaçları Çok Yüksek Hızda Kapsülleyebiliyor

Fotoğraf: İlaç damlacığının kabuk oluşturan malzemenin varlığında ve yokluğundaki davranışı

Baz sıvı içerisine batırılarak kaplanmış olan damlacık UV ışığına maruz bırakılarak kurutuluyor. Elde edilen kapsüller, standart yöntemlerle elde edilmiş kapsüller gibi, sindirim sırasında çözünüyor. Bu kapsülleme yöntemi ayrıca, alternatifinden farklı olarak daha esnek, daha güçlü ve daha dayanıklı kaplamalar yapılmasına imkan sağlıyor.

Waterloo Institute for Nanotechnology yöneticisi Prof. Sushanta Mitra, bu yöntemin neredeyse hiç enerji ihtiyacı duymayan hızlı bir yöntem olduğunu belirtiyor. “Enkapsülasyon birkaç milisaniye içerisinde gerçekleşiyor. Şırıngalı bir seri üretim yöntemi ile kolayca ve hızlıca binlerce kapsül yapılabilecek bir yöntem elde ettik” diyor.

Kaynak: newatlas.com

944 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!