Madeni atıklardan hidrojen üretiyor
Adanalı torna tesviye ustası Turgay Kamışlı’nın madeni atıklardan hidrojen ürettiği prototip reaktörü, ALUEXPO 2015’de sergilenecek
Geleceğin enerjisi olarak adlandırılan hidrojeni madeni atıklardan üreterek büyük bir buluşa imza atan Adanalı torna tesviye ustası Turgay Kamışlı’nın projesi, uluslararası platformda görücüye çıkıyor. Kamışlı, bugüne kadar birçok ödül alan projesini dünyanın en önemli alüminyum fuarı olan ve 8-10 Ekim 2015’te İstanbul’da yapılacak olan ALUEXPO 2015 4. Uluslararası Alüminyum Teknolojileri Makina ve Ürünleri İhtisas Fuarı’nda sergileyecek.
Yabancılar İnceleyecek
Katalizör ve tetikleyici kullanmadan prototip reaktörle geleceğin yakıtı hidrojeni ürettiği projesinin çok sayıda üniversite tarafından test edilerek onaylandığını belirten Kamışlı, Türkiye’de hak ettiği desteği görmediği için uluslararası platforma açılmayı düşündüğünü açıkladı. ALUEXPO 2015’in projenin geleceği için önemli olduğunu bildiren Kamışlı, “Bugüne kadar aralarında Rusya ve İran’ın bulunduğu birçok ülke benimle görüştü. Ülkemde görmediğim ilgiyi yurtdışından gördüm. Bu fuarla birlikte projemi yurtdışına taşımayı düşünüyorum” dedi. Dünyada hidrojen gazı kullanımının her geçen gün arttığına dikkat çeken Kamışlı, “Hidrojenle gemiler, trenler çalışıyor. Uzay çalışmalarında kullanılıyor ama bizde ise sıvılaştırma sistemi dahi yok. 1 litre hidrojen 4 litre petrol türevine eşdeğerdir. Alüminyumdan hidrojen üretilmesi çalışmaları Rusya ve ABD’de sürüyor ama maliyeti yüksek. Oysa benim projemde maliyet 1 lirayı bile bulmuyor. Bu enerji türü hayata geçerse ülkemizin enerji üretimine yüzde 20-25 katkısı olur. Enerji dünyasında söz sahibi bir ülke konumuna geliriz” diye konuştu.
Kaynak : sabah.com.tr