Her Gün İçtiğiniz Kahvenin Karbon Ayak İzi Hesaplandı

Fotoğraf: Kahve Çekirdekleri

Çoğumuz için kahve olmazsa olmazdır. Sabahları çalışmamızı sağlar ve gün içinde ihtiyaç duyduğumuz desteği verir. Ancak yeni yapılan bir çalışmaya göre Prof. Mark Maslin ve doktora öğrencisi Carmen Nab, kahvenin gezegenimiz üzerindeki etkisini ortaya çıkardılar.

En çevre dostu olmayan şartlarda üretilen kahve, peynir üretimindeki kadar karbondioksit üretir ve en çok karbondioksitin ortaya çıktığı sığır eti üretimindekinin yalnızca yarısı kadar karbon ayak izine sahiptir. Ancak bunların hepsi sütü ekleyene kadar geçerlidir.

Dünyada her yıl 9.5 milyarın üzerinde üretilen kahve, toplam 30.9 milyar dolar ticaret değerine sahiptir. Kahve talebinin üretimi 2050 yılına kadar 3 katına çıkarması beklenmektedir. Bu da çiftçilerin işlemek üzere yeni topraklar ararken tropikal bölgelerdeki ormanlar üzerindeki baskıyı arttırması demektir.

Neyse ki, kahve üretiminin daha yeşil yolları mevcut. Yapılan çalışmada, dünyanın en büyük iki üreticisi olan Brezilya ve Vietnam’da geleneksel ve sürdürülebilir Arabica kahvesinin karbon ayak izi hesaplandı ve birbirleriyle karşılaştırıldı. Kahve çekirdeklerinin yetiştirilme, taşıma ve tüketilme şeklini değiştirmenin karbon emisyonunu %77’ye kadar düşürebileceği görüldü.

Bir Fincan Kahvenin Karbon Maliyeti Nasıl Azaltılır?

Her iki ülkede de (Brezilya ve Vietnam) 1 kg Arabica kahve yetiştirmenin ve Birleşik Krallık’a ihraç etmenin ürettiği sera gazı miktarı ortalama 15.33 kg karbondioksite denk gelmektedir. Ham, kavrulmamış çekirdekler geleneksel yöntemlerle yetiştirilmektedir. Ancak, daha az gübre kullanımı, su ve enerji kullanımının daha verimle hale getirilmesi, ihracatın uçak yerine kargo gemileriyle yapılması salınan karbondioksiti 3.51 kg’a düşürecektir.

Ortalama bir fincan kahve 18 gram ham kahve içermektedir. Böylece 1 kilogramdan 56 adet espresso yapılabilmektedir. Tek bir espresso ortalama 0.28 kg karbon ayak izine sahiptir. Fakat bu sürdürülebilir yöntemler sayesinde 0.06 kg’a kadar düşebilmektedir.

Ancak eğer kahvenizi sütlü seviyorsanız ne olacak? Latte ortalama 0.55 kg karbon ayak izine sahip iken bu değer kapuçino için 0.41 kg, ‘flat white’ için 0.34 kg’dır. Fakat sürdürülebilir üretimle bu değerler sırasıyla 0.33, 0.20 ve 0.13 kg’a düşer. Süt ürünü olmayan alternatifleri kullanmak da daha sürdürülebilir bir kahve yapmanın diğer bir yoludur.

Sürdürülebilir kahvenin karbon ayak izini daha da azaltmanın farklı yolları da vardır; kimyasal gübreleri organik atıklarla değiştirmek ve çiftlik ekipmanları için yenilenebilir enerji kullanmak gibi. Çekirdekleri üretildiği ülkede kavurmak onları daha hafif hale getirir ve nakliye sırasında kolaylık sağlar. Böylece aynı miktarda kahve taşırken daha az yakıt yakılabilir.

Elbette, kahve üretimindeki tek dezavantaj karbon emisyonları değildir. Kahve endüstrisi, insan hakları ihlali ve çevresel sorunlarla da uğraşmaktadır. Çekirdeklerin tarladan mağaza raflarına olan yolculuğu sırasında minimum etik standartları karşılamak için sertifika programları mevcuttur. Bu programlar endüstri büyüdükçe sürekli olarak güncellenmelidir. Bunu yapmanın bir yolu yapılan çalışmadaki daha fazla iklim dostu kahve üretmeye yönelik tavsiyeleri dahil etmek olabilir. Böylece insanlar günlük lükslerinin dünyaya mal olmayacağından emin bir şekilde sertifikalı kahvelerden satın alabilirler.

Kaynak: www.ucl.ac.uk

Fotoğraf Kaynağı: homedust.com

1.421 Kez Okundu

Pelin Alaca

1997 yılında İzmir'de doğdum. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kimya Mühendisliği lisans son sınıf öğrencisiyim. Kendi okuduğum bölüm ve yakın disiplinlerle ilgili sürekli olarak güncellemeleri takip etme imkânı ve öğrendiklerimi paylaşma fırsatı yakalamam bu dergiye katılmamda büyük bir motivasyon kaynağı oldu. İlgilendiğim konular arasında sürdürülebilir teknolojiler, yenilenebilir enerji kaynaklı yakıt üretimi ve uzay teknolojileri bulunmakta.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!