Plastik Geri Dönüşümü, Çocuk Oyuncaklarında ve Gıda Ambalajlarında Nadir Metallerin Bulunmasına Neden Oluyor

Plastik Geri Dönüşümü Çocuk Oyuncaklarında ve Gıda Ambalajlarında Nadir Metallerin Bulunmasına Neden Oluyor

Yapılan yeni araştırmalara göre, akıllı telefonların ve diğer elektrikli ekipmanların üretiminde kullanılan dünyanın en nadir metallerinden bazıları günlük tüketim plastiklerinde giderek daha fazla bulunuyor.

Plymouth Üniversitesi ve Urbana-Champaign’deki Illinois Üniversitesi’nden bilim insanları çocuk oyuncakları, ofis ekipmanları ve kozmetik ambalajları dahil olmak üzere bir dizi yeni ve kullanılmış ürünü test ettiler.

Araştırmacılar bir kaç detaylı değerlendirme yoluyla, nadir toprak elementlerinin (REE’ler) ve  elektrikli ekipmanlarda alevlenmeyi geciktirici bromin-antimon miktarlarını ve geri dönüştürülmüş elektronik plastiğin varlığına dair işaretleri incelediler.

Sonuçlar, tek kullanımlık gıda ambalajları gibi kontrolsüz geri dönüşümün yasak olduğu ürünler dahil olmak üzere test edilen 31 ürünün 24’ünde bir veya daha fazla nadir toprak elementlerinin bulunduğunu gösterdi.

Bu elementler en yaygın olarak alev geciktirmeyi etkilemekte yetersiz düzeylerde kalan brom ve antimon içeren numunelerde gözlendi, ancak aynı zamanda bu kimyasalların bulunmadığı plastiklerde de gözlendi.

Ayrıca sahile vurmuş deniz plastiklerinde de bulunmuş olmasıyla, çalışmanın yazarları REE’lerin hem güncel hem de tarihi tüketim ve çevresel plastikler için; her yerde olan- nüfuz etmiş organik kirleticiler olduğuna dair kanıtlar olduğunu öne sürdüler.

Çalışma, Science of the Total Environment dergisinde yayınlandı; geniş bir tüketim plastiği yelpazesindeki tüm REE takımını sistematik olarak inceleyen ilk çalışma oldu.

Önceleri yer altı suyu, toprak ve atmosfer gibi çeşitli ortamlarda bulunmuş olsalar da çalışma gösteriyor ki “plastisferin” geniş REE kontaminasyonu tek bir kaynak veya faaliyetle ilişkili görünmemektedir.

Plymouth Üniversitesi Çevre Bilimleri Doçenti ve aynı zamanda çalışmanın başyazarı da olan Dr. Andrew Turner şunları söyledi: “Nadir toprak elementleri, manyetik, fosforesan ve elektrokimyasal özellikleri nedeniyle modern elektronik ekipmanlarda çeşitli önemli uygulamalara sahiptir. Buna karşın, herhangi bir işlevi yerine getirmek için kasıtlı olarak plastiğe eklenmezler. Dolayısıyla, bunların varlığı, daha çok geri kazanılabilir bileşenlerin mekanik olarak ayrılması ve işlenmesi sırasında yaşanılan rastlantısal kontaminasyonların bir sonucudur”.

“Bu metallere küçük miktarlarda kronik olarak maruz kalmanın, insan sağlığına olumsuz etkileri bilinmemektedir. Fakat gıdalarda ve musluk suyunda ayrıca bazı ilaçlarda çok daha yüksek seviyelerde bulunmuştur, bu da genel kitlenin hastalık taşıyıcı plastiklere maruz kalma ihtimalinin düşük olduğunu gösterir. Bununla birlikte, asıl endişe nedeni daha yaygın olarak bilinen ve daha iyi bir çalışma olan diğer kimyasal katkı maddelerinin ve atıklarının varlığına işaret edebilirler” diye de ekliyor.

Araştırma, Dr. Turner’ın günlük tüketim ürünleri, deniz çöpleri ve daha geniş çevre içindeki toksik maddelerin varlığını incelediği en son çalışmasıdır.

Mayıs 2018’de brom, antimon ve kurşun gibi tehlikeli kimyasalların gıda ile temas eden ürünlerde ve diğer gündelik ürünlerde yer aldığını, çünkü üreticilerin elektrikli ekipmanların geri dönüşümününde kaynak olarak siyah plastik kullandıklarını gösterdi. 

Çalışmanın, üniversitenin mikroplastik kirliliği konusundaki öncü araştırması olması nedeniyle Yüksek ve İleri Eğitim için Kraliçe Yıldönümü Ödülü’nü kazanması; yaptığı başarılı başvurunun bir parçasıydı.

Çalışmaları, aynı zamanda bilim insanlarının her bir üründeki nadir veya sözde çatışma unsurlarını göstermek için bir akıllı telefonu hibritledikleri; üniversitede yapılan daha önceki çalışmalara da dayanıyor.

Kaynak: sciencedaily.com

608 Kez Okundu

Kardelen Uzundağ

2017 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya bölümünü kazandım. Şu an 3. sınıf kimya öğrencisiyim. Kimyaya olan ilgim alanın çok geniş olması ve aradığım bir çok soruya cevap bulmamla başladı. İlaç kimyası, organik kimya, kozmetik kimyası, biyokimya başta olmak üzere kimyanın tüm alanlarına karşı merakım var. İnovatif Kimya Dergisi'ne kimya ile ilgili güncel haberleri takip etmek ve bunu diğer insanlara aktarmak amacıyla katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!