Akkim Yapı Kimyasalları ile Röportaj
1-) Merhaba. Öncelikle İnovatif Kimya Dergisi ekibi adına bize zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. İlk olarak kaç yıldır şirket bünyesindesiniz ve görev tanımınız nedir? Eğitiminiz ve kariyeriniz hakkında bilgi alabilir miyiz? Akkim ile yolunuz nasıl kesişti? Akkim ailesinin bir üyesi olarak duygularınız neler?
Merhaba. Akkim’e olan ilginiz ve bu sayfada bana Akkim Yapı Kimyasallarını anlatma fırsatı verdiğiniz için ben çok teşekkür ederim.
Akkim Yapı Kimyasalları Pazarlama ve Kurumsal İletişim departmanı yöneticisiyim. Beraber çalışmaktan büyük mutluluk duyduğum çok kaliteli ve değerli bir ekiple birlikte Akkim’in ve bünyesinde bulunan Akfix başta olmak üzere diğer markalarının 100’ün üzerindeki ülkede, pazarlama, markalaşma, dijitalleşme ve tüm iletişim faaliyetlerinin yönetiminden sorumluyum.
Yaklaşık 17 yıldır Akkim’ de çalışıyorum. Bu süre zarfında Akkim’ in ve markalarımızın gelişiminin en yakın tanıklarından bir oldum. Bugüne dek çok güzel çalışmalar gerçekleştirdik. Çok önemli tecrübe ve deneyimler edindik. Hatalarımızda oldu, ders çıkarıp daha iyisini yaptığımız işlerde. Ama hep öğrenmeye devam ettik. Hala yeni şeyler öğrendiğimiz bu okuldaki öğrencilik serüvenimiz devam ediyor.
Gençlik yıllarımdan itibaren satışa ve reklamcılığa karşı hep merakım vardı. Ortaokul yıllarımdan başlayarak öğrencilik hayatım boyunca yaz tatillerimin büyük bir kısmını çalışarak geçirdim. Gazete aboneliği, dergi aboneliği, devre mülk ve küçük elektronik cihazların satışını yaptım.
Reklamcılık eğitiminden sonra, önemli markalara hizmet veren ve şuan global bir networkun parçası olan art grup reklam ajansında görsel tasarımcı olarak çalışmaya başladım. Bu sırada Akkim’ le yollarımız kesişti ve hala buradayım. Akkim’ de başladıktan sonra Pazarlama ve Marka Yönetimi üzerine yüksek lisansımı tamamladım. Akabinde doktoraya başladım ama burada tam olarak aradığımı bulamamam sebebi ile şuan için dondurdum. Son yıllarda sosyolojiye yönelik ciddi bir merakım ve heyecanım oluştu. Çeşitli okumalar ve araştırmalar yapıyorum. Hatta şuan ikinci üniversite kapsamında Sosyoloji okuyorum. İnsanı ve toplumu anlama adına çok ufuk açıcı bir bilim dalı. İş yönetimi, pazarlama, toplumsal iletişim ve satışla ilgilenen herkesin muhakkak faydalanması gereken bir disiplin olduğuna inanıyorum.
2-) Akkim’ de çalıştığınız süre boyunca sizi en çok heyecanlandıran şey ne oldu?
2004 yılında Akkim’e başladığımda bugünkü global markamız olan Akfix’ in güçlü bir marka kimliği ve bilinirliği yoktu. Hedef pazarlarımızın büyük bir kısmı global ölçekli markaların hakimiyetindeydi. Mevcut haliyle markamızın büyümesi ve gelişmesi mümkün değildi. Güçlü bir marka kimliğine ve sürdürülebilir bir kurumsal stratejiye ihtiyacımız vardı.
Akkim daha genç bir şirketti. Bize karar alma özgürlüğü tanıyan genç bir patronumuz ve birlikte çalışmaktan büyük keyif aldığım ileri görüşlü bir üst yöneticim vardı. Hala beraberiz.
Onların da destekleriyle 2005 yılının başında hem Akkim’in hem de Akfix’in yeniden markalama ve konumlandırma sürecine başladık. Logolarımızı, ambalajlarımızı, görsel sunumlarımızı, reklamlarımızı, web sayfalarımızı ve tüm pazarlama ve iletişim materyallerimizi yeniden yapılandırdık. Ürün kategorilerimize yeni ürünleri ekledik. Üretim ve markalaşma yol haritamızı belirleyerek hızlı bir şekilde uygulamaya geçtik.
Üretim tarafındaki fabrika yatırımımızın da katkısıyla kısa sürede önemli başarılar elde ettik. Sektöründe; ilk mobil aplikasyonu yapan, ürün videoları oluşturan, kimsenin gitmediği ülkelerde fuarlara giden ilk Türk firması olduk. Sektöründe Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasına giren ilk firma olduk. Bazı ürünleri ilk biz üretmesek te, çok geniş pazarlara yayılmasını sağlayan ilk firma olduk. Kendi ürün kategorilerimizde defalarca Türkiye ihracat şampiyonu olduk. Birçok ülkede pazar lideri olduk. Bunlar gibi daha birçok önemli kazanımlarımız oldu. Bu gelişmelerin hepsi bizi heyecanlandıran ve gelişimimize önemli katkılar sağlayan büyük deneyimlerdi.
3 -) Akkim’in kurumsal geçmişine ve bugünkü faaliyet kapsamına dair bilgi alabilir miyiz?
2000’li yılların başında, Türkiye izolasyon ve yapıştırıcı ürünler pazarında yabancı markaların büyük bir hakimiyeti vardı. Bu sebeple ürün fiyatları da yüksekti. Tüketicilerin kaliteli ürüne ulaşması da oldukça zordu.
1989 yılından itibaren hırdavat ürünleri alanında faaliyet gösteren Akdemirler hırdavatın sahibi beş kardeş pazardaki bu problemi doğru gözlemlemişlerdi. 2001 yılında bir aile şirketi olarak Akkim Yapı Kimyasalları’nı kurdular. Ticari hayatına, yurtdışından getirilen hammaddelerin ürün ambalajlarına dolumu ile başlayan Akkim, ilerleyen yıllarda kendi formülüyle, kendi üretimlerini yapmaya başladı. Böylelikle global markaların hakimiyeti altındaki pazarda tüketiciler için daha ulaşılabilir ve kaliteli bir alternatif oluşturdu. Daha esnek ve demokratik bir pazar yapısının oluşmasına büyük katkı sağladı.
Akkim, bugün 450’nin üzerindeki ürün çeşitliliği ile dünyanın önde gelen yapı kimyasalları üreticilerinden biridir. Türkiye de ise yine kendi alanında en büyük üreticidir.
Akkim Yapı Kimyasalları, güncel teknolojilerle donatılmış üretim tesislerinde, yapı-inşaat, mobilya ve otomotiv başta olmak üzere çok farklı endüstrilere yönelik; yangına dayanıklı kimyasal ürünler, yapıştırıcı ve tutkallar, derz dolgu silikon ve mastikleri, poliüretan montaj köpükleri, bakım-onarım ayresolleri, su ve ısı yalıtım kimyasalları ile sprey boyaların üretimini yapmaktadır.
4 -) Akkim’in Dünya ve Türkiye pazarındaki konumu hakkında bilgi verir misiniz?
Akkim yapı kimyasalları, yedi kıtada 118 ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir. Yapıştırıcı ve tutkal ürünler kategorisinde Türkiye ihracat şampiyonudur. Boya ve müstahzarları kategorisinde ise en fazla ihracat yapan ikinci firmadır.
Türkiye ihracatçılar meclisi (TİM) tarafından, 70 binin üzerinde ihracatçı firma arasında her yıl gerçekleştirilen Türkiye’nin en büyük 1000 ihracatçı firması arasında 284. sırada yer almakta ve bu yükselişini sürekli olarak sürdürmektedir.
5 -) 2021 yılında Akkim’in gelişim ve büyüme odakları nerelerde olacaktır?
Akkim 2021 ve sonraki yıllarda mevcut pazarlarında varlığını daha da güçlendirmeyi ve yeni pazarlara ulaşmayı amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra değişen ve gelişen tüketici beklentilerine cevap verebilmek için yeni yatırımlarını sürdürmeye de devam edecektir.
6 -) Akkim’in değerlerini bize üç kelimeyle nasıl tanımlarsınız?
İnsan, Paylaşım, Gelişim (Hareket)
7- ) Türkiye’nin Yapı Kimyasalları sektöründe geleceğini nasıl görüyorsunuz? Bu sektörde daha ileriye gidebilmek adına tavsiyeleriniz nelerdir?
Türkiye, yapı kimyasalları alanında önemli üretici ülkelerden birisidir. Bu alanda ciddi gelişim potansiyelimiz var. Dünya yapı kimyasalları ihracatı sıralamasında 2019 verilerine göre şuan ülke olarak 16. sıradayız. Henüz 2020 net rakamları elimize ulaşmadı ama bir iki sıra daha yükselmiş olabileceğimizi düşünüyorum.
Ürün kalitesi ve çeşitliliği açısından bizim önümüzde yeralan ülkelerden hiç bir farkımız bulunmuyor. Hatta birçoğundan çok daha iyi durumda olmamıza rağmen ülke olarak, markalaşma, katma değer üretme ve uzun vadeli planlamalar yapma konusunda istenilen seviyede değiliz. Bu konuda ciddi bir paradigma değişikline gidilmesi halinde Türkiye yapı kimyasalları sektörünün dünya pazarlarında daha yüksek bir konuma ulaşacağına inanıyorum.
8- ) Akkim olarak ürün portföyünüz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Farklı endüstrilere yönelik farklı çözümler sunan ürünlerimiz bulunmaktadır.
Bunlar ; yangın dayanımı yüksek ürünler, son kullanıcılara yönelik DIY amaçlı ürünler, poliüretan montaj köpükleri ve yapıştırıcı köpükler, derz dolgu silikonları, poliüretan inşaat ve otomotiv mastikleri ve yapıştırıcıları, hibrit mastikler ve yapıştırıcılar, akrilik derz dolgu ürünleri ve yapıştırıcılar, siyanoakrilat bazlı hızlı yapıştırıcılar, kimyasal dübeller, epoxy yapıştırıcılar, mermer ve granit yapıştırıcıları, ahşap ve parke tutkalları, sprey bakım ve onarım ayresolleri, sprey boyalar, su ve ısı yalıtım amaçlı kimyasallardır.
9-) Yurt dışı ve yurtiçinde en ilgi gören ürününüz nedir?
Çok fazla sayıda ülkeye ihracat yapıyoruz. Dolayısı ile her bir ülkenin farklı ihtiyaç ve talepleri var. Bizimde bu taleplere cevap verebilmek için çok geniş bir ürün gamımız var. Bu sebeple tek bir ürünümüzden bahsedebilmem mümkün değil. Hepsi farklı bölgelerde, farklı tüketici ihtiyaçlarına cevap veren ve uygulandığı yerde kalıcı çözümler sunan ürünler.
10-) Ar-Ge’de ne gibi süreçler izliyorsunuz? Ar-Ge’de yurt içi ve yurt dışı hedefleriniz nelerdir?
Bizim için Ar-Ge dört duvar arasında gerçekleşen bir süreç değil. Bizde tüm süreç yaşadığımız çağın ve gelişmelerin analizi ile başlıyor. İnsanların mevcut talepleri neler ve gelecekte nelere ihtiyaç duyacaklar. Bu beklentilerini ne zaman, nerede, nasıl ve ne düzeyde karşılayabiliriz. Önce tüm bu soruların yanıtlarını arıyoruz. Akabinde ise işin mutfağını hazırlıyoruz. Tüm yatırımlarımızı ve malzememizi buna göre seçiyoruz. Sonrasında da en iyisini sunmaya odaklanıyoruz.
Yeni dönem hedeflerimiz arasında, daha fazla enerji tasarrufu sağlayacak ve sürdürülebilirliğe destek olacak güçlü ürünler geliştirmek yeralıyor.
11-) Bir pazarlama yöneticisi olarak, herhangi bir ürünü pazarlarken o ürün hakkında deneyim ve bilgi sahibi olmak gerekir mi? Satış konusunda zorluklar varsa onlara değinebilir misiniz?
Bir pazarlama yöneticisinin ve satıcının, firmasını, firmasının imkan ve kabiliyetlerini, rakiplerini, pazarını, müşterilerini, ürünün özelliklerini, tüketiciye sağladığı faydaları, avantaj ve dezavantajları, bunlarla ilgili yeni gelişmeleri, gelecek trendleri, vb. daha bir çok konuda bilgi sahibi olması gerekir. Ama bunların hepsinden önce insanı, toplumu, kültürü ve iletişimi bilmek gerekiyor. Bunlardan uzak olan birinin ne satış, nede pazarlama alanında başarılı olabilmesi pek mümkün değil.
Satışla ilgili her zaman zorluklar vardır. Fiyatlar, rakipler, yeni müşteriler, regülasyonlar, müşteri şikayetleri, zamanında teslimat, tahsilat gecikmeleri, vb. birçok zorluk satış ekiplerinin en yoğun yaşadığı sorunlar arasında. Tüm bu yaşanan sorunlara karşı hem müşterilerine hem de şirket yönetimine karşı çift taraflı hesap vermesi gerekende yine satış ekipleridir. Bu sebeple şirketin tüm departmanlarının satış ekiplerinin işlerini kolaylaştıracak şekilde organize olması gerekmektedir.
12-) Akkim Yapı Kimyasalları’nın ne kadar başarılı bir yol izlediğini medyadan görüyoruz. 100’ün üzerinde ülke ile ihracat yapmanız, TİM’in verilerine göre Yapıştırıcı ve Tutkal Ürünleri kategorisinde 2018 ve 2019 yıllarında ihracat şampiyonu olmanız ve Türkiye’nin en büyük 500 Sanayi Kuruluşu içerisinde yer almanız gibi büyük birçok başarınız var. Bu başarılarınızın sırrı olarak ne söyleyebilirsiniz? Akkim’in ihracat yönünü değerlendirebilir misiniz?
Akkim’in bu başarısının sırrı olarak ÖZVERİLİ ÇALIŞMA kelimesini kullanabilirim.
Akkim olarak, ihracat yapmanın milli bir vazife olduğuna inanıyoruz. Çok uzun yıllardır vizyonumuz Türkiye’nin küresel gücü olmak yönünde. Bu hedefe ulaşmak ve sürdürülebilir kılmak için elimizden geleni yapıyoruz.
13-) Pandemi nedeni ile birçok şirket sıkıntılı süreçler yaşadı. Akkim’in pandemide izlediği yol nasıl?
Pandemi’ nin ilk günlerinden itibaren tüm tedbirleri alarak üretim ve tedarik ağımızı sorunsuz devam ettirmeye odaklandık. Bazı ufak aksamalar dışında genel olarak bu süreci iyi yönettiğimizi söyleyebilirim. Mesai saatlerimizde, üretim hatlarımızda, yemekhanelerde, personel servislerinde ve diğer tüm ortak alanlarda maksimum seviyede hijyen tedbirleri aldık. Bu konuda İnsan kaynakları ekibimiz, sağlık ve iş güvenliği ekibimiz ile idari departmanlarımız çok başarılı çalışmalara imza attılar. Beyaz yaka personelimizin çok büyük bir kısmı uzaktan çalışma sistemine geçiş yaptı. Bilgi İşlem departmanımız tüm network altyapısının sorunsuz işlemesi için üstün bir çaba gösteriyor. Hala bir çok ekibimiz sorunsuz bir şekilde uzaktan çalışmalarını devam ettiriyor.
14 -) Üniversite ve Meslek Lisesi öğrencilerine staj olanağı sağlıyor musunuz? Hangi bölümlere staj imkânı veriyorsunuz ve genel olarak ne gibi şartlar arıyorsunuz? Öğrenciler stajı boyunca hangi yetkinlikleri kazanmaktadır ve Akkim’de staj yapmak isteyen öğrencileri nasıl seçiyorsunuz?
Üniversite ve Meslek lisesi öğrencilerine staj olanaklarımız mevcut. İhtiyaca göre, Kimya, Endüstri Mühendisliği ve İşletme başta olmak üzere birçok bölümden stajyer kabul ediyoruz. Tabi sizin de bildiğiniz üzere bu alımlarımız, fiziksel alan, zaman vb. kıstaslar sebebi ile sınırlı oluyor.
İş kanunun belirttiği genel çalışma şartlarına uyumun dışında Akkim’de staj yapmak isteyen arkadaşlarda aradığımız bazı spesifik özellikler var. Bunların en önemlileri ise; öğrenime yönelik güçlü merak duygusu, fikir üretebilme ve mukayese yeteneği, kendini geliştirme kapasitesi, sosyal denge kurabilme ve kendini ifade edebilme kabiliyeti.
Akkim’de staj yapan arkadaşlar, üniversitede teoride gördüklerini, pratikte uygulama fırsatı yakalıyorlar. Uzmanlaşmak istedikleri alanla ilgili işin nasıl gerçekleştiğini, nelere dikkat edildiğini, neyin nasıl yapılması gerektiğini öğreniyorlar.
15 -) Kimya Mühendisliği ya da Kimya bölümlerinin öğrencilerine eğitim ve mezuniyet dönemlerinde sektörde istenilen seviyeye gelmesi için neler tavsiye edersiniz?
Çok klasik olacak ama, üniversite yıllarını çok iyi değerlendirmelerini şiddetle tavsiye ederim. Çünkü bu altın değerindeki yıllar bir daha geri gelmeyecek. Kimya çok geniş bir bilim dalı ve diğer tüm bilimlerle güçlü bir bağı var. Bu sebeple kendilerini çok yönlü geliştirmeliler. Sadece kimya değil, bunun dışında işletme, pazarlama, satış, ekonomi, teknoloji, yapay zeka, biyoloji, biyokimya, vb. bir çok alanda çok fazla sayıda okumalar yapmalılar. Bir değil en az iki yabancı dili aktif kullanabilecek şekilde öğrenmeliler. Mümkünse Erasmus vb. yollarla muhakkak yurtdışı tecrübesi edinsinler. Zorunlu stajların dışında da yaz aylarını da çalışarak geçirsinler. Mümkün oldukça fazla etkinlik, konferans, online eğitim, mesleki eğitim, vb. organizasyonlara katılım sağlasınlar. Üniversite çevresi ve iş çevreleri ile çok güçlü bir iletişim ağı kurmalılar. Mezun olmadan önce ne yapacaklarına, hangi alanda ilerleyeceklerine karar vermeliler.
Gelecek çok rekabetçi olacak. Bugünün gözde olan birçok mesleği yakın gelecekte sıradanlaşacak ve belki kaybolacak. Nitelikli işgücü arzı ve rekabeti çok yıkıcı olacak. Bu rekabette seçilen değil, seçen olabilmek için kendilerini farklı kılacak donanımlar edinmeleri şart.
Özellikle felsefe, sosyoloji, antropoloji, edebiyat, güzel sanatlar, müzik vb. beşeri bilimlerle muhakkak ilgilenmeye ve bilgi sahibi olmaya çalışsınlar. Yaşam boyunca kendi uzmanlıkları ile diğer uzmanlıklar arasında güçlü bağlamlar kurabilmeleri ve noktaları doğru birleştirebilmeleri için bu çok önemli.
16-) Bünyenizde çalışacak takım arkadaşlarınızı seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?
Her departmanın ve işin kendine özgü seçim kriterleri var. Ama genel olarak, zamanını iyi kullanan ve gelişim için kendisine yatırım yapan arkadaşların seçim aşamasında önemli avantajları olduğunu belirtmek isterim.
17-) Röportaj için İnovatif Kimya Dergisi Ailesi olarak teşekkür ederiz, son olarak ekleyecekleriniz?
Bana bu fırsatı verdiğiniz için bende çok teşekkür ederim.
Soruları Hazırlayanlar
İkra Nur İNCEBEY
Melisa SÜT
Haşim ERTEK