Gizli Düşman
Bilindiği gibi yaz aylarında, insanların içi kıpır kıpır oluyor. Yaz ayı denince akla; kum, deniz ve sıcaklık üçlemesi geliyor. Ne yazık ki bazılarımız için öle değil…
Bir kısmımız tatile gidemeyip, havuzlarda soluğu alıyoruz. Tabi ki o bilinmeyen gizli düşmanla baş başa oluyoruz. Ne yazık ki birçok havuzumuz, denetimden hiç geçmiyor. Birçoğunun havuz operatörü, yok ya da işletme defteri tutmuyor. Bu da birçok sorunu başında getiriyor.
Havuzun pH genellikle 6,5 ile 7,8 arasında değişir. Ama en ideal aralık 7,2 ile 7,6 arasındadır. pH aralığı fazla değişmemelidir. Serbest klor kapalı havuzlarda 1-3 ppm, acık havuzlarda 1-1,5 ppm, klor dışında dezenfekte kullanılan havuzlarda 0,3-0,6 ppm, arasında olmalıdır. Genellikle pH ayarlaması yapıldıktan sonra, havuzumuzu değişik dezenfekte yöntemleriyle temiz hale getiriz. Türkiye de daha çok klor dezenfektanı kullanılır. Basit ve ucuz bir yöntemdir.
Bir insan havuza duş alarak girerse 2 ton suyu, duş almadan girerse de 20 ton suyu kirletebiliyor. İnsandan havuza, birtakım ter amonyak vb maddeler birleşerek, bir anda havuzun içersinde 3-5 dakika bir süre ile milyonlarca mikrop üreyebiliyor. Onun için havuz pH’ının dengede tutulması, iyi bir dezenfektan sistemi kullanılıp filtrasyon yapılması gerekiyor ki, bu mikroplar bizi bir nebze olsun rahat bıraksın.
Havuza girmeden önce mutlaka, o yerin işletme defterine ve aylık bakanlığa gönderilen numune oranlarındaki, madde miktarını inceleyin. Havuza girmeden önce ve sonra duş almayı ihmal etmeyin, özellikle ayak havuzlarını kullanıp mantar riskine karşı kendinizi koruyun.
Uzun lafın kısası serinleyeceğim derken, sağlığınızdan olmayın ve sizi tehdit eden düşmanlara fırsat vermeyin.
Yazar : Aykut CENGİZ
Üniversite : Celal Bayar Üniversitesi
Bölüm : Kimyager
Dergi : Sayı 1– Sayfa 16