Alexander Mitscherlich

Alexander Mitscherlich

Hayatı

Alexander Mitscherlich Münih’te büyüdü ve Münih Üniversitesi’nde tarih, sanat tarihi ve felsefe çalışmalarına başladı. 1932’de Mitscherlich’in Yahudi doğumlu tez danışmanı öldüğünde, sandalyesi selefinin başlattığı tez projelerini devralmayı reddeden bir antisemite aktarıldı. İşte bu nedenle Mitscherlich, Berlin’i bir kitapçı açmak için terk etti, burada Almanya’daki güncel gelişmeleri eleştiren yazılarını sattı ve onu SA’nın dikkatine sundu. Bu nedenle 1933’ten beri siyasi nedenlerle Almanya’da hapis cezasına çarptırıldı.

Mitscherlich, sadece 1937’de Almanya’ya dönebildi. Tıp eğitimi almak üzere İsviçre’ye göç etti. 1941’de Heidelberg Üniversitesi’nden nöroloji dalında doktorasını aldı.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra, Nazi hekimlerine karşı Nürnberg Mahkemelerinde tıbbi deneylerden ve toplama kamplarındaki tutuklulara uygulanan işkence suçları için bir gözlemciydi. Zürih’te gelecekteki eşi Margarete Mitscherlich-Nielsen ile çalıştığı bir klinikte tanıştı. 1955’te evlendiler. Bu onun üçüncü evliliğiydi.

Alexander Mitscherlich, 1949 yılında Heidelberg Üniversitesi’nde psikosomatik tıp kliniğini kurdu. 1953’ten itibaren Heidelberg’de psikosomatik tıp kürsüsü yaptı. 1960 yılında, eşi Margarete Mitscherlich ile birlikte Frankfurt’taki Sigmund-Freud-Institut’un kurucu ortağı oldu ve kendini psikanalitik araştırmaya adadı. Enstitüyü 1976’ya kadar yönetti. 1966’dan 1973’e kadar Mitscherlich Frankfurt Üniversitesi’nde psikoloji profesörü oldu.

1960’lı yıllardan itibaren, Frankfurt Okulu’nun kahramanları ile birlikte Mitscherlichs, savaş sonrası Almanya’nın entelektüel tartışmalarında önemli bir rol oynadı ve Nazi Almanyası’nın ardındaki nedenleri ve Alman toplumundaki bugünkü günlere ilişkin nedenleri açıklamak için psikanalitik düşünce yöntemini kullandı. Birlikte yazdıkları ilk büyük kitap Die Unfähigkeit zu trauern’di. Grundlagen kollektiven Vermonens (Mourn’un Yetersizliği: Kolektif Davranış İlkeleri), ilk olarak 1967’de, Holokost’un, savaş suçlarının ve suçlunun duygularının neden savaş sonrası Alman toplumunda yeterince ele alınmadığını tartışmaktadır. Mitscherlich, özellikle Almanların sevgili lideri Adolf Hitler’in yasını tutmamasına işaret etti. Alexander Mitscherlich’in yazdığı bir diğer önemli kitap da Die Unwirtlichkeit unserer Städte: Anstiftung zum Unfrieden (Şehirlerimizin misafirperversizliği kasıtlı bir provokasyon) ilk kez 1965’te savaş sonrası Almanya’da kentsel planlama ve mimarlığın toplumsal ve psikolojik sonuçlarıyla ilgili olarak yayınlandı.

Mitscherlich, 1969 yılında Alman Kitap Ticareti Barış Ödülü’ne layık görüldü. 1973’te Kulturpreis der Stadt München ve Wilhelm-Leuschner-Medaille aldı.

Alexander Mitscherlich, 73 yaşında, Frankfurt am Main’da öldü. Onun isteği üzerine 1982 yılında karısı tarafından Frankfurt Üniversitesi’ne teslim edildi. 

Eserleri

Mitscherlich, A .; Mielke, F. Das Diktat der Menschenverachtung: Eine Dokümantasyonu (İnsanlık için Uyuşmazlığın Dikte Edilmesi: Belgeleme) 1947.

Psychiatrie Im Nationalsozialismus: Erinnerung Und Verantwortung.

Auf dem Weg zur vaterlosen Gesellschaft. Ideen zur Sozialpsychologie. 1963 (Baba Olmadan Toplum: Sosyal Psikolojiye Katkı, ISBN 9780060974206)

Krankheit als Konflikt. 1966

With Margarete Mitscherlich: Die Unfähigkeit zu trauern. Grundlagen kollektiven Verhaltens. 1967

Mitscherlich, Alexander (1984).  New York: Grove Press. ISBN 978-0-394-62170-8.

Margarete Mitscherlich ile: Die Idee des Friedens ve die menschliche Aggressivität. 1969

With Margarete Mitscherlich: Eine deutsche Art zu lieben. 1970

Ein Leben Psikanaliz’den ölür. 1980 (otobiyografi)

929 Kez Okundu

Rabiye Baştürk

6 kasım 1995 tarihinde Konya’da doğdu. İlköğretim ve orta öğretimini Konya’da, lise eğitimini Eskişehir Cemal Mümtaz Anadolu Öğretmen Lisesi’nde aldı. 2013 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ni kazandı. Burada hazırlık okuduktan sonra Ankara Üniversitesi’ne geçiş yaptı. Halen burada olup kimya mühendisliği 4. sınıf öğrencisi olarak eğitimine devam etmektedir. Kimya alanındaki çeşitli kongre, konferans ve seminerlere katılarak sektörü yakından takip etmeye çalışmaktır. Özel ilgi alanları; nanoteknoloji, atık su arıtımı, kompozitler, ilaç ve yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Kendini geliştirmekle beraber öğrendiklerini diğer insanlarla paylaşma olanağı sunduğu için Haziran 2017’den beri İnovatif Kimya Dergisi’nde aktif olarak görev almaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!