Anne Sütündeki Antimikrobiyal Bileşenler

Anne Sütündeki Antimikrobiyal Bileşenler

Fotoğraf: Anne sütü.

İnsan anne sütü, immünoglobulinler, antimikrobiyal peptitler ve yağ asitleri gibi birçok antimikrobiyal ve immünomodülatör molekül içerir. Scientific Reports dergisinde yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, anne sütü, inek sütü ve yeni doğan mama formülasındaki gliserol monolaurat (GML) molekülünün miktarı ile antimikrobiyal ve antiinflamatuar aktivitelerini araştırdılar. Bulgulara göre insan sütü 3,000 µg/ml GML içerirken inek sütü, 150 μg/ml GML içermekte ve bebek maması formülünde ise hiç GML bulunmamaktadır. Test edilen Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Clostridium perfringens, Escherichia coli gibi bakteriler karşısında insan sütü, inek sütü ve bebek mamalarından daha etkili antimikrobiyal özellikler gösterdi.

Ulusal Yahudi Sağlığı’ndan Profesörü Donald Leung, “Bulgularımız yüksek GML seviyelerinin anne sütüne özgü olduğunu ve patojenik bakteri üremesini şiddetle engellediğini gösteriyor.” dedi.

Iowa Üniversitesi’nden Profesör Patrick Schlievert “Antibiyotikler bebeklerde bakteriyel enfeksiyonlarla savaşırken patojenlerle birlikte faydalı bakterileri de öldürürler. GML ise daha seçicidir, faydalı türlerin gelişmesine izin verirken yalnızca patojenik bakterilerle savaşır.” diye ekledi. Schlievert’e göre GML’nin inek sütüne ve bebek formülüne katkı maddesi olarak eklenmesi bebeklerin sağlığına yönelik büyük umut vaat ediyor.

Araştırmacılar, insan sütünün inek sütünden daha yüksek miktarda GML içerdiğini ve Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Clostridium perfringens ve Escherichia coli bakterilerinin büyümesini engellediğini gösterdi. Ne inek sütü ne de bebek mamasında bu bakterilere karşı bir etki gözlemlenmedi.

Ayrıca, insan sütünün faydalı bir bakteri türü olan Enterococcus faecalis‘in büyümesini engellemediği de gözlemlendi.

Araştırmacılar anne sütünden GML molekülünü çıkardıklarında anne sütünün Staphylococcus aureus‘a karşı antimikrobiyal aktivitesini kaybettiğini, inek sütüne GML eklediklerinde ise inek sütünün antimikrobiyal hale geldiğini keşfetti.

Araştırmacılar ayrıca GML’nin, bağırsakları ve diğer mukozal yüzeyleri kaplayan epitel hücrelerinde enflamasyonu önlediğini buldu.

Araştırmacılar çalışmalarının insan sütünün inek sütüne ve bebek maması formülüne kıyasla daha faydalı olduğunu öne sürdüler.

Araştırmacılara göre insan sütünün olumlu etkileri kısmen bilinen ve bilinmeyen diğer faktörlerle birlikte GML’nin varlığına bağlı.

Her ne kadar bulgular umut verici olsa da inek sütü ve ticari bebek maması formülünün GML ile takviye edilmesinin faydalı olup olmayacağını belirlemek için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç var.

Kaynak: sci-news.com

666 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!