Atıkların İnşaat Malzemelerine Dönüştürülmesi için Pilot Proje

Atıkların İnşaat Malzemelerine Dönüştürülmesi için Pilot Proje

Fotograf : Carbon8 prototip tesisi şu anda kurulum aşamasında olup Hollanda, Duiven’de bulunan AVR tesisinde barındırılacak.

İngiliz şirketi Carbon8 Systems, Hollanda’daki bir AVR tesisinde ilk Atıktan Enerji (EfW) pilot projesini gerçekleştirecek ve bu projede, inşaat endüstrisinde kullanılan malzemeleri oluşturmak için tutulan karbondioksit (CO2) ve atıkları kullanacak.

Carbon8, kullanışlı ürünler üretmek için endüstriyel atık kalıntılarını birleştirebilen ve CO2‘yi yakalayabilen hızlandırılmış bir karbonizasyon teknolojisi geliştirdi. Patentli Karbon Yakalama ve Kullanma (CCU) teknolojisi, Carbon8’in “bir kutuda karbon yakalama” olarak tanımladığı “Co2tainer” olarak adlandırılan sistemlerde kullanılmaktadır.

Bu pilot uygulama için, AVR tesisine bir Co2tainer kurulacak. Atıktan enerji üreten bu tesis, yılda yaklaşık 1.5 m evsel atık üretir ve yaklaşık 400,000 ton CO2 açığa çıkarır. Baca gazı emisyonlarından elde edilen CO2, inşaat endüstrisinde kullanılmak üzere üretilen agrega üretmek için uçucu kül – kömür dumanının atık ürünü – ile birleştirilecek.

Agregalar genellikle tek başına veya çimento, kireç veya bitümlü bağlayıcı ile kombinasyon halinde inşaatta kullanıma uygun katı taneli malzemeler olarak tanımlanır. Agregalar doğal, endüstriyel veya geri dönüştürülebilir olabilir. Carbon8’in hızlandırılmış karbonizasyon prosesi, “belirli bir uygulama için uygun yüksek değerli, hafif agregalar” üretebilecek.

Co2tainer, tesisten çıkan baca gazlarından CO2 kullanacak. Duiven’deki pilot tesisin test ve kullanım için 100 ton inşaat ürünü üretmesi ve gelecekte daha fazla CO2 kullanılmasına izin vermesi bekleniyor. Pilot ölçekte bir yapı ürününün üretimi için yaklaşık 10 ton CO2 gerekecek.

Tesis şu anda kurulma aşamasında olup işletmeye alındıktan sonra yaklaşık sekiz hafta süreyle faaliyete geçecek.

EfW ve çimentonun yanı sıra Carbon8 karbonizasyon teknolojisi, çelik ve kağıt endüstrilerinde de kullanılabilir.

AVR Enerji ve Kalıntılar Müdürü Michiel Timmerije’ye göre EfW şirketi, sıfır atığa ulaşma hedefi ile CO2 ve kül emisyonlarını fabrikada en iyi şekilde kullanmaya kararlıdır.

Carbon8’in Kurucu Ortağı ve Teknik Yöneticisi Paula Carey, Carbon8’in teknolojisini küresel EfW sektörüne yaymak için iki aşamalı bir strateji izlediğini söyledi. İlk olarak başarılı olan bu pilot proje ticari olarak başlayacak.

Paula Carey “İdeal olarak, bunu Duiven’de veya AVR’nin Hollanda’daki operasyonlarının bir parçası olarak başka bir yerde yapacağız.” dedi.

Carey şunları ekledi: “EfW tesislerinden çıkan baca gazı emisyonlarının seviyesi ve çöplüklere kül dökülmesini durdurma ihtiyacı göz önüne alındığında – ve bunun yüksek maliyetlerini unutmadan – EfW sektöründe kullandığımız Co2tainer için Avrupa’da ve dünyada önemli iş fırsatları görüyoruz. ”

Kaynak: thechemicalengineer.com

517 Kez Okundu

Fatma Ilgın Güller

1996 yılında Ankara’da doğdum. Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde lisans eğitimimi tamamladım. Lise yıllarımdan itibaren kimya ilgimi çeken ve sürekli öğrenmek istediğim bir dal haline geldi ve lisansımı bu alanda mühendislikle birleştirerek almaya karar verdim. Bilgi paylaştıkça çoğalır prensibinden yola çıkarak hem son gelişmelerden haberdar olabilmek hem de bunları başkalarına aktarabilmek için İnovatif Kimya Dergisi’nin bir parçası oldum. İlgi alanlarım: nanoteknoloji, polimer yapıların sentezlenmesi, yeşil kimya, malzeme bilimi, biyokimya, fizikokimya. Bunlar arasında en çok ilgimi çeken ise doğaya zararı olmaması özelliğiyle yeşil kimyadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!