Balık Etinde Tazeliğin Göstergesi Akıllı Etiketler Olacak

Balık Etinde Tazeliğin Göstergesi Akıllı Etiketler Olacak

Diğer gıda ürünlerine kıyasla oldukça kısa bir raf ömrüne sahip olan balık eti; ambalajlama, nakliye, depolama ve rafta bulunduğu sırada ortam sıcaklığında meydana gelen değişikliklerden dolayı normal raf ömrü dolmadan tüketilemeyecek duruma gelebiliyor. İşte tam da bu noktada devreye giren akıllı etiket; renk değiştirerek ambalajın içinde yer alan balık etinin tüketilmemesi konusunda uyarı veriyor. Prof. Dr. M. Vezir Kahraman, Öğretim Üyesi Dr. Ferhat Şen ve Öğretim Üyesi Dr. İrem Uzunsoy tarafından geliştirilen bu çalışma, İKMİB tarafından düzenlenen “9. Ar-Ge Kimya Proje Pazarı” yarışmasının “Plastik ve Kauçuk” kategorisinde ikincilik elde etti. Ürünle ilgili tescillenme çalışmaları devam ederken Prof. Dr. M. Vezir Kahraman proje ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

“Balık etinin bozulmasıyla birlikte renk değiştirebilen akıllı gıda ambalaj etiketi” projenizden söz eder misiniz?

İKMİB tarafından düzenlenen “9. Ar-Ge Kimya Proje Pazarı” yarışmasına ”Balık etinin bozulmasıyla birlikte renk değiştirebilen akıllı gıda ambalaj etiketi” projemizle katıldık. Yapılan değerlendirmeler sonrasında “Plastik ve Kauçuk” kategorisinde ikincilik elde ettik. Söz konusu projenin mimarları arasında benimle birlikte Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Dr. Ferhat Şen ve yine Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İrem Uzunsoy yer alıyor.

Renk Değişimi Tüketicileri Uyarıyor

Projeyle temelde hedeflenen neydi?

Proje kapsamında; üretilen ürün üreticilere ve tüketicilere balık etinin tazeliği ile ilgili bilgi veriyor. Balık eti diğer gıda ürünlerine kıyasla oldukça kısa raf ömrüne sahip bir ürün. Bu gıda ambalajlama, nakliye, depolama ve rafta bulunduğu sırada ambalajda veya ortam sıcaklığında meydana gelen değişikliklerden dolayı normal raf ömrü dolmadan insanlar tarafından tüketilemeyecek duruma gelebiliyor. İşte tam da bu gibi durumlarda devreye giren akıllı etiket, renk değiştirerek ambalajın içinde yer alan balık etinin tüketilmemesi konusunda tüketicileri uyarmış oluyor.

Söz konusu projeyi geliştirirken motivasyonunuzu sağlayan unsurlar neler oldu?

Gıda ambalaj materyalleri üzerine uzun yıllardır çalışmalar yapıyoruz. Daha önceki çalışmalarımızda patentini de aldığımız, herhangi bir antimikrobyal katkı kullanılmadan geliştirdiğimiz antimikrobiyal özelliğe sahip polielektrotit yapıda doğal polimerlerden geliştirdiğimiz gıda ambalaj materyalleriyle ilgili çalışmalarımız bulunuyor. Gıda ambalaj sektöründe son yıllarda akıllı gıda ambalaj materyalleri ve bunların kullanımları oldukça önem kazanmıştır. Bizde bu kapsamında projemizde tazelik göstergesi olarak kullanılmak üzere akıllı etiket geliştirmiş olduk.

Benzersiz Bir Çalışma

Projenizin dünyada hayata geçmiş bir örneği veya benzeri mevcut mudur?

Ülkemizde herhangi bir gıda ürününün ambalajında tazelik göstergesi/belirteci bulunmuyor. Ancak kırmızı et, kanatlı hayvan etleri, meyve gibi gıda ürünlerinde tazelik göstergelerinin kullanım örnekleri dünya marketlerinde yerlerini almaya başladı. Balık eti olarak düşündüğümüzde ise bizim ürünümüzün çalışma mekanizmasından farklı olarak birkaç örnek görülebilmektedir. Ancak proje ürünümüzün çalışma mekanizması ve yapısı gereği benzeri bulunmuyor.

Proje ile ilerleyen süreçte ne gibi planlarınız söz konusu?

Projede elde edilen ürünün tescillenme çalışmaları devam ederken bir sanayi kuruluşuyla iş birliği yapılarak ürünün ticarileşmesini hedefliyoruz. Diğer yandan proje ürününün hayata geçirilebilmesi için bir ambalaj veya gıda üreticisi firması ile iş birliğinin sağlanması gerektiğinden bu da planlarımız arasında yer alıyor.

Yeni projeleriniz var mı? Varsa bunlardan kısaca bahseder misiniz?

Akıllı gıda ambalaj materyalleri ve çeşitli sektörlerde kullanılmak üzere antimikrobiyal filmlerin geliştirilmesine yönelik yeni proje çalışmalarımız devam ediyor.

Prof.Dr. M.Vezir Kahraman Kimdir?

1993 yılında Marmara Üniversitesi Kimya Bölümü’nden birincilikle mezun olan Prof. Dr. M. Vezir Kahraman, 1994 yılında Marmara Üniversitesi Kimya Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. Aynı bölümde 2006-2010 yılları arasında Yardımcı Doçent ve 2011-2015 yılları arasında Doçent olarak görev yapan Kahraman, 2016 yılından bu yana Profesör olarak görevine devam ediyor. Marmara Üniversitesi Kimya Bölüm Başkan Yardımcılığı (2006-2009), Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcılığı (2010-2014) ve Türkiye Kimya Derneği’nde 2012-2020 döneminde Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunan Kahraman, çok sayıda araştırmaya da imza attı. Kahraman’ın devam eden araştırma konuları arasında; poliüretan sistemler, UV kaplamalar, ısıl enerji depolayabilen sistemler (PCM), yanmazlık ve alev geciktiriciler, polimerik sensörler, Tiol-en polimerleri, UV reaktif elektrospinning, siyanat esterler, boya ve reçine sistemleri, antibakteriyel ve nitelikli malzemeler yer alıyor. İki patenti, 150’nin üzerinde SCI indeks kapsamında uluslararası hakemli dergilerde makalesi bulunan Prof. Dr. Kahraman, 30’un üzerinde yüksek lisans ve doktora tezi yönetti. Kahraman, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında da dış destekli projelerde yürütücülük ve danışmanlık yapıyor.

Kaynak : turkishtimedergi.com

1.318 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!