Bir Akne Tedavisinin Anatomisi

Bir Akne Tedavisinin AnatomisiSarisiklin, 40 yıldan fazla bir süredir sorun hâline gelmiş sivilceyi tedavi etmek için onaylanan ilk antibiyotiktir. Şimdi ise Yale ve Chicago Illinois Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, antibiyotiğin eşsiz kimyasal yapısının onu nasıl etkili hale getirdiğini keşfetmişlerdir.

Yeni çalışma, akne tedavisinde kullanılan tetrasiklin antibiyotiklerinden (doksisiklin ve minosiklin gibi) biri olan sarisiklin için bugüne kadarki en ayrıntılı biyolojik analizdir. Makale National Academy of Sciences dergisinde yayımlanmıştır.

Bulgularına göre, diğer tetrasiklin ilaçlarına nazaran sarisiklin, bakteriyel ribozomlarındaki mesajcı RNA’ya (mRNA) bağlanmaktadır. mRNA molekülleri, hücre içerisinde protein üretimini sağlayan kodları sağlamaktadırlar. Ribozomlar ise tüm canlı hücrelerde bulunur ve amino asitleri birbirlerine bağlarlar.

Sarisiklin ve diğer tetrasiklinler, bakteriyel protein sentezini engelleyerek akneyi tedavi etmektedirler. Aknede bulunan patojenik bir bakteri olan Cutibacterium acnes hücresindeki ribozom fonksiyonlarını durdurmaktadırlar.

Yale’de dermatoloji doçenti ve çalışmanın yazarlarından biri olan Dr. Christopher Bunick, “Sarisiklin antibiyotiğinin yapısının ne kadar önemli olduğunu kanıtlamış bulunmaktayız. Yapının etki şekli, bulunduğu antibiyotik sınıfı içerisinde daha önce görülmemiş olması sarisiklinin tetrasiklin sınıfı içerisinde benzersiz özelliklere sahip olduğunu göstermektedir,” demiştir.

Önemli bir nokta olarak araştırmacılar, sarisiklinin bu denli zayıf bir ilaç direnci profiline sahip olduğu hâlde etkinliğini nasıl artırdığına dair bir açıklama bulmuşlardır. Sarisiklin, bakterileri dış müdahalelerden koruyan bir ribozom koruyucu protein olan TetM’yi engellemektedir.

Bunick ve ekibi gelecek çalışmalara yönelik olarak tetrasiklin bileşiklerinin yapısal bilgisinin daha iyi antibiyotikler tasarlamak için kullanılabileceğini belirtmişlerdir.

Bunick, “Araştırma, daha iyi veya daha uzun süreli etkin tedavilerin, daha az yan etkiye ve daha düşük ilaç direncine sahip antibiyotiklerin önünü açabilir. Gelecekteki ilaçlar sadece aknede değil, potansiyel olarak diğer cilt rahatsızlıkları ve enfeksiyonlarında da kullanılabilir,” demiştir.

Makaleyi görüntülemek için “Sarisiklin, tRNA konaklamasına müdahale eder ve mRNA’yı 70S ribozomuna bağlar” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

420 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!