Finlandiya’daki Pilot Tesis Soya Artıklarından Biyoplastik Üretecek

Finlandiya'daki Pilot Tesis Soya Artıklarından Biyoplastik Üretecek

Dört şirket, gıda üretimi yan akışlarından kompostlanabilir biyoplastik üretmek için bir süreç geliştirmek üzere işbirliği yaptı. Finnfoam, Brightplus, VTT Finlandiya Teknik Araştırma Merkezi ve Nordic Soya soya melaslarının gelecekteki hammadde olarak olanaklarını araştırıyor. Finlandiya, Uusikaupunki’de biyoplastik üretiminin endüstriyel ölçekte pilot olarak uygulanacağı bir biyopolimer tesisi kurulacak. Kısmen Business Finland tarafından finanse edilen araştırma projesinin dört yıl sürdüğü bildirildi.

Finnfoam’ın CEO’su Henri Nieminen “Bu işbirliği projesinin bir sonucu olarak geliştirilen süreç, dünyada soya üretiminin yan akışlarından ekolojik laktik asit polimer üreten ilk süreçtir. Bu şekilde şeker ve mısır bazlı polilaktik asite, yani PLA’ya sürdürülebilir bir alternatif sunabiliriz,” diyor.

Gıdalara uygun olmayan soya melasları daha önce yakma yoluyla atılmıştır. Gıda üretiminin yan akımlarından biyomalzeme üretmek de gıda üretimi değer zincirini geliştirir. Nordic Soya Oy, Uusikaupunki fabrikasında Avrupa’da yetişmiş soya kullanır. Soya melasları işlenmesinden sonra araştırmada ham madde olarak kullanılmıştır.

VTT’de başkan yardımcısı, strateji ve iş zekası olan Tiina Nakari-Setälä, “Bu proje hem endüstriyel biyoteknolojideki uzmanlığın elde edebileceği mükemmel bir örnek hem de zorlu bir endüstriyel kalıntının mikropları kullanarak daha değerli bir ürüne dönüştürülmesinde bir zaferdir,” diyor. “Bu, sürecin çeşitli aşamalarında teknolojide önemli çabalar gerektirdi. Özellikle VTT’nin sentetik biyoloji, mikropların modifikasyonu ve biyoproseslerin optimizasyonu konusundaki uzmanlığından yararlandı.”

Finnfoam, yeni biyoplastiği binalar için termal yalıtım üretiminde kullanmak istediğini söylüyor. Ekolojik kalitesi, ısı yalıtımının aynı zamanda bir karbon yutağı görevi görmesi ve böylece binaların karbon ayak izinin azaltılmasına yardımcı olmasıyla artırılmıştır.

Pilot tesis 2021-2022 yılları arasında inşa edilecek. Tam ölçekli tesisin 2023 sonunda faaliyete geçeceği bildiriliyor.

Kaynak : chemicalprocessing.com

671 Kez Okundu

Fatma Ilgın Güller

1996 yılında Ankara’da doğdum. Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde lisans eğitimimi tamamladım. Lise yıllarımdan itibaren kimya ilgimi çeken ve sürekli öğrenmek istediğim bir dal haline geldi ve lisansımı bu alanda mühendislikle birleştirerek almaya karar verdim. Bilgi paylaştıkça çoğalır prensibinden yola çıkarak hem son gelişmelerden haberdar olabilmek hem de bunları başkalarına aktarabilmek için İnovatif Kimya Dergisi’nin bir parçası oldum. İlgi alanlarım: nanoteknoloji, polimer yapıların sentezlenmesi, yeşil kimya, malzeme bilimi, biyokimya, fizikokimya. Bunlar arasında en çok ilgimi çeken ise doğaya zararı olmaması özelliğiyle yeşil kimyadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!