Sahte İlaçların Riskleri Artıyor: Yeni Bir Akıllı Telefon Uygulaması Sahte İlaçları Tespit Edebiliyor

Sahte İlaçların Riskleri Artıyor Yeni Bir Akıllı Telefon Uygulaması Sahte İlaçları Tespit Edebiliyor

Yenilebilir, floresan ipek etiketler sahte ilaçları ortaya çıkarabilir.

Çevrimiçi eczanelerin patlaması ve tedarik zinciri sorunları gibi son gelişmeler, taklitçilerin sahte veya katkısız ilaçlardan kâr etmesini kolaylaştırdı. Şimdi, ACS Central Science’da rapor veren araştırmacılar, doğrudan haplara veya sıvı bir ilaca yerleştirilebilen floresan ipek proteinleri ile yenilebilir etiketler oluşturdular. Etiketlerin içindeki kodlar, bu ilaçların kaynağını ve kalitesini doğrulamak için bir akıllı telefon uygulaması tarafından okunabilir.

Çevrimiçi eczaneler, son yıllarda birçok ilaç türünü doğrudan tüketicilerin evlerine teslim ederek yükselişe geçti. Bu işletmelerin bazıları yasaldır, ancak diğerleri yasa dışı olarak faaliyet göstermektedir ve standartların altında, yanlış etiketlenmiş veya istenmeyen bileşenlerle donatılmış sahte ilaçlar tedarik etmektedir. Ayrıca, küresel tedarik zinciri sorunları, sahte ilaçların piyasaya sızmasını kolaylaştırdı. İlaç şirketleri, tüketicilere güven aşılamak için ürünlerinin dış ambalajlarını barkodlar, QR kodları, hologramlar ve radyo frekansı tanımlayıcılarıyla etiketleyerek distribütörlerin ve perakendecilerin ürünleri tedarik zinciri boyunca yönetmelerine olanak tanır. Yine de, bir kap içindeki bireysel hapların veya sıvı dozların kaynağını doğrulamak için tüketiciler için eşdeğer kodlar yoktur.

Araştırmacılar, izleme kodları olarak mikrofiberler ve nanopartiküller gibi floresan sentetik malzemeler geliştirdiler, ancak bu maddelerin tüketilmesi potansiyel olarak güvenli değil. Bu nedenle, Seong-Wan Kim, Young Kim ve meslektaşları, yenilebilir ve “genel olarak güvenli olarak kabul edilen” bir malzeme olan ipeğin doğrudan ilaçların üzerine yerleştirilip floresan hale getirilip, tüketicilerin alışverişlerinin istedikleri gibi olduğundan emin olmalarına yardımcı olup olmayacağını görmek istediler.

Sahte İlaçların Riskleri Artıyor Yeni Bir Akıllı Telefon Uygulaması Sahte İlaçları Tespit Edebiliyor

Fotoğraf 1 : İpekböcekleri yenilebilir, floresan ipek kozaları üretebilir (sol resmin sol tarafı); kozalardan gelen proteinler, ilaçların gerçekliğini doğrulamak için kodlarda (sağda) kullanılabilir. Credit: Adapted from ACS Central Science 2022, DOI: 10.1021/acscentsci.1c01233

Araştırmacılar, camgöbeği, yeşil veya kırmızı floresan bir protein eklenmiş ipek fibroinleri – ipek liflerine güç veren yenilebilir proteinler – üretmek için ipekböceklerini genetik olarak değiştirdiler. Floresan ipek kozalarını eriterek floresan polimer çözeltileri oluşturdular ve bunları yediye yedi ızgarada 9 mm genişliğinde beyaz ipekten oluşan ince bir filme uyguladılar. Izgara üzerine parlayan mavi menekşe, mavi ve yeşil ışık sırasıyla 3D camgöbeği, yeşil ve kırmızı kare desenlerini ortaya çıkardı.

Telefonun kamerası üzerinden optik filtreler kullanarak, ekibin tasarladığı bir uygulama, floresan desenini tarayabilir, derin bir öğrenme algoritması kullanarak sayısallaştırılmış anahtarın kodunu çözebilir ve ilacın kaynağı ve orijinalliği hakkında bilgi barındırabilecek bir web sayfası açabilir. Ve bazı sıvı ilaçlar alkol bazlı olduğundan, araştırmacılar şeffaf bir İskoç viski şişesine kodlanmış bir ipek film yerleştirdiler ve floresan kodunun uygulama ile hala okunabilir olduğunu buldular.

Son olarak, araştırmacılar, floresan ipek proteinlerinin mide-bağırsak enzimleri tarafından parçalandığını gösterdiler, bu da ipek kodlarının sadece yenilebilir olmadığını, aynı zamanda vücut tarafından da sindirilebileceğini düşündürdü. Araştırmacılar, bu yenilebilir kod apliklerinin haplara veya sıvı dozlara yerleştirilmesinin, hastaları ve bakım sağlayıcılarını, sahte tedavilerin kasıtsız tüketimini önlemek için güçlendirebileceğini söylüyorlar.

Kaynak: scitechdaily.com

768 Kez Okundu

İrem Şahin

1999 yılında İstanbul’da doğdum. 2017 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya bölümünü kazandım. Bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi aldıktan sonra lisans eğitimime başladım. Şu an 4. sınıf kimya bölümü öğrencisiyim. Kimya ile ilgili güncel gelişmelerden haberdar olmanın ve edindiğim bilgileri insanlarla paylaşmanın benim açımdan faydalı olacağını düşündüğümden İnovatif Kimya Dergisi ekibine dahil oldum. İlgi alanlarım: Adli kimya, analitik kimya, fiziksel kimya, ilaç kimyası, kozmetik kimyası.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!