Hava Kirliliği Düşündüğünüzden 2 Kat Daha Fazla Öldürüyor

Hava Kirliliği Düşündüğünüzden 2 Kat Daha Fazla Öldürüyor

Fosil yakıtların yakılması CO2‘den çok daha fazlasını ortaya çıkarmaktadır.

Doğal havalandırma, bugünlerde mimarlar arasında öfkelenmeye sebep olan bir durumdur; Londra’nın yeni Bloomberg karargahında da bu durum geçerlidir. Ancak, o şehirde hava kalitesinin çok kötü olduğunu bilerek bir pencereyi açmak isteyip istemediğinizi merak etmelisiniz ve şimdi, solunmuş havayı kirletmenin gerçekten ne kadar kötü olduğunu öğreniyorsunuz.

Her şey PM2.5 adı verilen 2.5 mikrondan küçük minik partiküller ile ilgilidir. Onlarla ilgili veriler yıllarca bir tütün dumanında gizlendi, ancak önemi şu anda kabul ediliyor: bu partiküller yalnızca akciğerlere yakalanmakla kalmıyor, kan dolaşımına da karışıyor. Damian Carrington Guardian’da yazıyor:

Avrupa Kalp Dergisi’nde yayınlanan yeni araştırmalar, hava kirliliğinin ilk önce akciğerlere vururken, kan dolaşımı yoluyla kalp hastalıkları ve felç üzerindeki üzerindeki etkilerinin solunum yolu hastalıklarının iki katı ölümden sorumlu olduğunu göstermektedir.

Mainz’deki Max-Plank Kimya Enstitüsü’nden ekibin bir parçası olan Prof. Jos Lelieveld, “Çoğu hava kirletici fosil yakıtların yanmasından geldiğinden, acil olarak diğer enerji kaynaklarına geçmemiz gerekir. Temiz ve yenilenebilir enerji kullandığımız zaman, sadece iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için Paris anlaşmasını yerine getirmekle kalmıyoruz, hava kirliliği ile ilgili ölüm oranlarını % 55’e kadar azaltabiliyoruz. ”

İngiliz Akciğer Vakfı’nın CEO’su Penny Woods şunları söyledi: “Zehirli hava yalnızca ömürleri kısaltmıyor. Aynı zamanda milyonlarca insanın sağlığını ve yaşam kalitesini de ciddi şekilde etkiliyor.”

Hava Kirliliği Düşündüğünüzden 2 Kat Daha Fazla Öldürüyor

Bu veriler, daha fazla dizel motorlu araç bulunan ve birçok insanın ilave olarak odun veya topaklardan yanma ısısı elde ettiği Avrupa’dan geliyor. Ancak ana mesaj her yerde geçerlidir: Partikül kirliliği kalp hastalıklarına neden olur ve yaşamları kısaltır. Kirli dizel kamyonlar, odun sobası ve yanan çöp hepimizi öldürür. Çalışmanın yazarları şu sonucu çıkarır:

Sonuçlarımız, daha önce tahmin edilenden çok daha yüksek bir hastalık yükü olduğunu gösteriyor. Ayrıca, Avrupa ve Amerika’nın sağlık hizmetleri ve hastalık önleme konusundaki kılavuzlarında hava kirliliğinden hala çok az söz edilmektedir.

Bunu ciddiye almanın, kamyonlarımızı ve arabalarımızı temizlemek ve evet, odun ateşindeki pizza ve simitlere veda etmek zamanı… Partikül kirliliği sigara içmekten daha kötüdür.

Kaynak: treehugger.com

659 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!