Hidrojen Gücü: Firmalar Maliyetleri Düşürmek için Güçlerini Birleştiriyor

Hidrojen Gücü Firmalar Maliyetleri Düşürmek için Güçlerini Birleştiriyor

Temiz hidrojenden güç alan bir gelecek olasılığı, bir adım daha ilerledi. Dünyanın en büyük “yeşil” hidrojen geliştiricileri, Yeşil Hidrojen Mancınığı dedikleri yerde güçlerini birleştirdi. Hedefleri, maliyeti radikal bir şekilde düşürmek için üretimi altı yıldan kısa bir süre içinde 50 katına çıkarmak. İlgili şirketler arasında ACWA Power, CWP Renewables, Envision, Iberdrola, Ørsted, Snam ve Yara bulunmaktadır. Elektroliz kullanılarak yenilenebilir enerji tarafından üretilen yeşil hidrojen şu anda doğal gazdan hidrojen elde etmekten çok daha pahalıdır.

Firmalar, ölçek ekonomilerinin maliyetini kg başına 2 $ ‘a düşürebileceğini umuyorlar,  bu son analizler bunun maliyet açısından rekabetçi hale gelebileceğini gösteriyor. Bazı enerji uzmanları, özellikle yeşil hidrojenin şu anda 3,5 ile 8 / kg arasında bir maliyete sahip olması nedeniyle, hedefin ulaşılabilir olup olmadığından şüphe ediyor. Yeni girişim, endüstri liderlerinin 2026 yılına kadar 25 gigawattlık yenilenebilir enerjiye dayalı üretim dağıttığını görmeyi planlıyor.

Hedefe ulaşılırsa, gaz veya kömürün yerini alarak elektrik üretimi, kimyasallar, çelik üretimi ve nakliye dâhil yoğun karbon içeren endüstrileri dönüştürmeye yardımcı olarak dünyadaki karbondan arındırma girişimlerine önemli bir katkı sağlayacaklar. Hidrojen, prototip JCB ekskavatör gibi otobüsler, kamyonlar ve inşaat araçları gibi ağır nakliye için de kullanılabilir. Üretim için potansiyel yer, güneş enerjisinin zaten kurulmuş olduğu uçsuz bucaksız, her zaman güneş gören olan Sahara.

Suudi destekli ACWA konsorsiyumunun üyesi, Paddy Padmanathan şunları söyledi: “Fotovoltaik enerjiyi kilovat saat başına 2 sentin çok altında verme yarışına öncülük ettikten sonra, kolektif yaratıcılığın ve girişimciliğin 2 ABD dolarından daha az yeşil hidrojen sağlayabileceğine inanıyoruz. Sektör açısından bakıldığında, bunu başarmanın önünde hiçbir teknik engel görmüyoruz, bu nedenle ölçek büyütme yoluyla verimli maliyet azaltma döngüsüne geçmenin zamanı geldi.” Hidrojene yönelik tekno-iyimser bir hücum gerçekleşmektedir. Ancak Birleşik Krallık’ta bir enerji analisti olan Michael Liebreich, yakıtın faydaları olsa da, “eşit derecede etkileyici bir dezavantaj listesi sergiliyor” diyor.

Tekno-İyimserler

Bay Liebreich, Bloomberg NEF’de yer alan son son makalesinde, “Doğada oluşmadığından ayrılması için enerji gerektirir” diye yazıyor. “Depolaması, atmosfer basıncının 700 katına kadar sıkıştırma, -253C’ye kadar soğutma gerektiriyor. Doğal gazın birim hacmi başına dörtte biri kadar enerji taşıyor. Metali gevrekleştirebiliyor, en küçük sızıntılardan kaçıyor ve evet, gerçekten patlayıcı.” Buna rağmen, Bay Liebrich, yeşil hidrojenin hala tekno-iyimserlerin hayalleri üzerinde kötü bir tutuma sahip olduğunu söylüyor.

Kaynak: bbc.com

516 Kez Okundu

Esra Karan

1994 yılında doğdum. Bursa teknik üniversitesi kimya mühendisliği lisans mezunuyum. Balıkesir üniversitesinde iş sağlığı ve güvenliği tezsiz yüksek lisansını tamamladım. İlgi alanlarım polimerler, petrokimya, gıda kimyası….

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!