Kofaktör Mühendisliği ile Doğal Ürün Sentezi

Kofaktör Mühendisliği ile Doğal Ürün Sentezi

Fotoğraf : Grafiksel özet.

Son yıllarda sentetik biyolojideki gelişmeler, karmaşık doğal ürünlerin sürdürülebilir sentezine doğru bir yol almıştır.

Bira mayası Saccharomyces cerevisiae, gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Sağlamlığı, kullanışlı hücresel mühendisliği ve güvenilirliği nedeniyle hücre fabrikaları inşa etmek için ana platformlardan biri hâline gelmiştir.

Çin Bilimler Akademisi’ne (CAS) bağlı Dalian Kimyasal Fizik Enstitüsü’nden (DICP) Prof. Zhou Yongjin liderliğindeki bir araştırma grubu, Naval Tıp Üniversitesi’nden Prof. Zhang Lei ile birlikte, mayada fenolik asit biyosentezi için verimli kofaktör mühendisliği stratejileri geliştirmiştir.

Çalışma bulgular Nature Chemical Biology dergisinde yayımlanmıştır.

Kofaktör metabolizması sıkı bir şekilde düzenlenir ve maya gibi ökaryotik hücredeki alt organellere karmaşık bir şekilde ulaştırılır. Bu karmaşık düzenlemesi ile başa çıkmak adına yeni ve uygulanabilir mühendislik stratejileri gerekmektedir.

Araştırmacılar, yüksek düzeyde kafeik asit (5,5 g/L) ve ferulik asit (3,8 g/L) üretimini mümkün kılan NADPH, FAD(H2) ve SAM kofaktörlerinin eldelerini, yeniden konumlandırılmalarını ve geri dönüşümlerini geliştirmek için özel mühendislik stratejileri geliştirmişlerdir.

Prof. Zhou, “Bu çalışma, mayadaki farklı kofaktörlerin düzenlenmesini, özellikle kofaktörlerin hücrelerdeki farklı organeller arasındaki dağılımını ortaya koyuyor ve kofaktör mühendisliği için teorik rehberlik ortaya çıkarıyor. Ayrıca, karmaşık aktif doğal ürünlerin etkili biçimde sentezi için de yeterli perkursörler sağlıyor,” demiştir.

Makaleyi görüntülemek için “Mayada fenolik asit biyosentezi için mühendislik kofaktör temini ve geri dönüşümü” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

1.162 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!