Kofaktör Mühendisliği ile Doğal Ürün Sentezi
Fotoğraf : Grafiksel özet.
Son yıllarda sentetik biyolojideki gelişmeler, karmaşık doğal ürünlerin sürdürülebilir sentezine doğru bir yol almıştır.
Bira mayası Saccharomyces cerevisiae, gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Sağlamlığı, kullanışlı hücresel mühendisliği ve güvenilirliği nedeniyle hücre fabrikaları inşa etmek için ana platformlardan biri hâline gelmiştir.
Çin Bilimler Akademisi’ne (CAS) bağlı Dalian Kimyasal Fizik Enstitüsü’nden (DICP) Prof. Zhou Yongjin liderliğindeki bir araştırma grubu, Naval Tıp Üniversitesi’nden Prof. Zhang Lei ile birlikte, mayada fenolik asit biyosentezi için verimli kofaktör mühendisliği stratejileri geliştirmiştir.
Çalışma bulgular Nature Chemical Biology dergisinde yayımlanmıştır.
Kofaktör metabolizması sıkı bir şekilde düzenlenir ve maya gibi ökaryotik hücredeki alt organellere karmaşık bir şekilde ulaştırılır. Bu karmaşık düzenlemesi ile başa çıkmak adına yeni ve uygulanabilir mühendislik stratejileri gerekmektedir.
Araştırmacılar, yüksek düzeyde kafeik asit (5,5 g/L) ve ferulik asit (3,8 g/L) üretimini mümkün kılan NADPH, FAD(H2) ve SAM kofaktörlerinin eldelerini, yeniden konumlandırılmalarını ve geri dönüşümlerini geliştirmek için özel mühendislik stratejileri geliştirmişlerdir.
Prof. Zhou, “Bu çalışma, mayadaki farklı kofaktörlerin düzenlenmesini, özellikle kofaktörlerin hücrelerdeki farklı organeller arasındaki dağılımını ortaya koyuyor ve kofaktör mühendisliği için teorik rehberlik ortaya çıkarıyor. Ayrıca, karmaşık aktif doğal ürünlerin etkili biçimde sentezi için de yeterli perkursörler sağlıyor,” demiştir.
Makaleyi görüntülemek için “Mayada fenolik asit biyosentezi için mühendislik kofaktör temini ve geri dönüşümü” buraya tıklayın.
Kaynak: phys.org