Maske Üretimi için Yeni Bir Malzeme
Fotoğraf: Dr Tom Rainey ve Dr Thuy Chu Van yeni bir materyal geliştirdiler, Queensland Teknoloji Üniversitesi
Dünyanın dört bir yanında bilim insanları, dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınının neden olduğu birçok soruna çözüm bulmak için çalışıyorlar.
Proses mühendisi Dr. Thomas Rainey ve ekibi, biyolojik olarak parçalanabilen, maskeler için geliştirdikleri nanoparçacık giderici yeni bir malzeme üzerinde çalışmalarını sürdürüyorlar.
Dr. Rainey, “100 nanometreden daha küçük partikülleri uzaklaştıran (virüs büyüklüğünü kapsar), bir nanoselüloz malzeme geliştirdik ve test ettik. İnsanların virüsler üzerindeki etkileri test edilmemiş maskeler kullandığını görüyorum. Biz bu malzemeyi kapsamlı bir şekilde test ettik ve yüksek kaliteli ticari maskelerden daha verimli olduğunu gördük.” dedi.
Rainey, ekibin yeni malzemeyi nefes alabilirlik açısından da test ettiğini söyledi. “Nefes alabilirlikle, kullanıcının, maskeyi kullanırken solumak için maruz kaldığı baskı veya harcadığı çabayı kastediyoruz. Bu durum, uzun süre maske takmak zorunda olan veya normalde solunum sıkıntısı olan kişiler için çok önemli bir faktördür. Testlerimiz yeni materyalin cerrahi maskeler de dahil olmak üzere ticari yüz maskelerinden daha fazla nefes almaya elverişli olduğunu gösterdi.”Fotoğraf: Şeker kamışı küspesinden nano-partikül malzemesine, Queensland Teknoloji Üniversitesi
“Bu yeni malzeme mükemmel nefes alabilirliğe ve en küçük partikülleri bile giderebilme yeteneğine sahiptir.”
Dr. Rainey, malzemenin yüz maskelerinde tek kullanımlık filtre kartuşu olarak kullanılabileceğini söyledi. “Bu malzemenin üretimi nispeten daha ucuz olacak ve bu nedenle tek kullanımlık olacaktır. Selüloz nanofiber bileşeni, şeker kamışı küspesi ve diğer tarımsal atık ürünleri gibi atık bitki materyalden yapılmıştır ve bu nedenle biyolojik olarak parçalanabilir. Ayrıca daha basit ekipmanlar kullanılarak yapılabilir ve bu nedenle malzemenin büyük miktarını hızlı bir şekilde üretebiliriz. Şu anda sektör ortakları arıyoruz.” dedi.
Kaynak: phys.org