MIT Araştırmacıları Genetik Olarak Programlanmış Bakteri Kullanarak “Yaşayan Dövme” Tasarladı

MIT Araştırmacıları Genetik Olarak Programlanmış Bakteri Kullanarak Yaşayan Dövme Tasarladı

Bu dövmeler gelecekte giyilebilir kimyasal sensör olarak kullanılabilir. Geliştirilen model yapışkan bir bant üzerinde bir ağacı andırmakta…

Floresan özelliğe sahip bakteriler belirli bileşikler ile etkileştiği zaman, bu bakterileri içeren bir karışım ile baskılanmış bölümlere ayrılır. Bant altındaki deri bu maddelere maruz kaldığı zaman, ağacın ilgili bölümü sinyal vermekte.

Son yıllarda akıllı malzemelerin aracılığıyla herhangi bir uyarıya tepki veren malzemelerin araştırılması ve geliştirmesi üzerine çalışmalar mevcuttur. Örneğin sıcaklığa tepki veren bir malzeme ile kendiliğinden düzenlenen robotlar ya da bir kimyasala duyarlı olan kimyasal sensör olarak kullanabilen hareket eden robotların oluşturulması mümkün olabilir.  3-D baskılama düşük maliyetli özel nesnelerin oluşturulabiliyor olması, çevre duyarlı malzemeler içeren deneysel malzemelerin oluşturulması için kullanılmalarının yolunu açabilir.

Xuanhe Zhao liderliğinde MIT mühendislerinden oluşan bir ekip, canlı hücreleri 3-D baskı makinalarında kolayca kullanılabilen ve kolayca programlanabilen canlı hücreleri kullanabileceklerini keşfettiler.

Bu alanda yapılan daha önceki çalışmalar en azından memeli hücrelerinin 3-D sistemlerinde kullanılamayacağını göstermişlerdi. Normal şartlarda, memeli hücreleri 3-D makinaların genel işlem sürecinde çapraz bağlanmayı sağlayan UV ışığına maruz kalmaya ve kesme sırasında oluşan sıkıştırma işlemlerine dayanıklı olmadıklarından dolayı bu sistemlerde hayatta kalamamaktadırlar.

Diğer taraftan, koruyucu bir hücre duvarına sahip bakteri hücreleri çok sağlamdır. Bu sebeple bu bakteriler laboratuvar ya da tıbbi uygulamalarda sıkça kullanılan polimerik hidrojellerden daha güçlüdür.

Ekip çeşitli kimyasallar ile floresan özellik göstermeye programlanış bakterileri kullanarak hidrojel, hücre ve hücrenin hayatta kalmasını sağlayan besinlerden oluşan bir mürekkep geliştirmiştir.

Hazırlanan bu mürekkep sayesinde 0,03 milimetre ya da 30 mikrometre yüksek çözünürlükte yeterince ince baskılar için olanak sağlamaktadır. Deneme amacı ile oluşturulan sistemde, yukarıda bahsedilen mürekkep karışım bir elastomer üzerine baskılanmış ve kimyasallar bulaştırılmış bir deriye yapıştırılmıştır. Ağacın dallarında bulanan bakteriler kimyasal ile etkileştikten sonra birkaç saat boyunca ışıma yapmıştır.

Kısaca ekip, zamanla vücut içine glikoz ya da ilaç salımına programlanabilecek ilaç salım sistemi ve kimyasal sensör üretmiş görünüyor.

Kaynak : sciencealert.com

748 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!