Nanoteknoloji Bu Kez Bira Kalitesini Geliştirmek için Kullanıldı

Nanoteknoloji Bu Kez Bira Kalitesini Geliştirmek için Kullanıldı

İspanya’da bulunan Granada Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı bira üretim sürecinin kalitesini geliştirecek nanoteknoloji temelli optik bir sensör geliştirildi.

Sensörün tanıma bölgesi olarak elektrospinnig isimli yöntemle kullanılarak polimerik malzemelerden üretilen nanofiberlerden bir doku kullanımı ile sensörün üretimi geliştirilmiştir. Bu sensör besinlerde doğal olarak bulunan ve varlığında biranın kalitesini garanti eden, kimyasal bileşiklerden biyojenik amin triptamin varlığını belirleyebilmekte. Elektrosipining yönteminin medikal alanların dışında ilk kullanımı olmasa dahi, muhtemelen bu kullanımı en ilginç kullanım alanlarından biri olabilir.

Bira içerisinde bulunan biyojenik amin triptamin bileşiklerinin belirlenmesi için farklı yöntemler mevcuttur. Normal şartlarda hemen hemen tüm sistemlerde biyojenik amin triptamin, özel olarak yetiştirilmiş personel gözetiminde kullanılan pahalı, yavaş ve karmaşık bir sistem olan Yüksek Performans Sıvı Kromotografisi (HPLC) temelli ayırma yöntemi ile belirlenebilmektedir. Geliştirilen yeni sensör ise, nanoteknoloji temelli olup, ucuz ve çok kolay kullanılan bir yöntem olması açısından oldukça önemlidir.

Biyojenik amin triptamin besinlerde büyük önemi olan bileşiklerdendir. Bu bileşikler peynir, şarap, bira, işlenmiş et, işlenmiş balık gibi fermantasyon gerçekleşen süreçlerde oluşan ve bu yiyeceklerin fermantasyonu sürecinde amino asitlerin dekarboksilasyonu (organik bileşiklerde bulunan asit gruplarının parçalanması) sürecinde üretilirler. Bu biyojenik amin triptamin bileşiklerin besinlerde varlığı yiyeceğin lezzetinin önemli bir göstergesidir.

Gıdaların kalite kontrolleri açısından en ilginç olanları, histamin, putresin, kadaverin, tiramin, agmantin, triptamin, ß-feniletilamin, spermin ve spermidin bileşikleridir. Bira gibi fermente edilmiş besinlerde bu malzemelerin varlığı ile besinin lezzeti ve kalitesi belirlenebilmektedir.

Sensörün geliştirildiği çalışmanın baş yazarı olan araştırmacı Jorge Fernández Sánchez tarafından yapılan açıklamada, Putresin, spermin ve spermidin bileşikleri bira yapımında kullanılan maltta bulunduklarından dolayı, birada da doğal olarak bulunmaktadırlar. Bu maddelerin türü ve miktarı, kullanılan hammaddenin kalitesi, üretim sürecindeki hijyen koşulları bağlı olabilir. Fakat, triptamin, tiramin, histamin ve cadaverin biranın fermantasyonu sırasında açığa çıkarlar ve bu yüzden üretilen biranın kalitesi açısından onların varlığının belirlenmesinin hızlı, basit ve ucuz bir yöntemle yapılabilmesi oldukça önemli olduğunu belirtmiştir.

Kaynak : fortuneherald.com

770 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!