Tüberküloz Aşısı Geliştirme Arayışlarındaki Çalışmalar Yeni Yollar Ortaya Koydu

Tüberküloz Aşısı Geliştirme Arayışlarındaki Çalışmalar Yeni Yollar Ortaya Koydu

Fotoğraf: Bu fotomikrograf, asit-hızlı Ziehl-Neelsen boyası kullanılarak 1000 X derecesinde büyütülmüş tüberküloz bakterilerini ortaya koymaktadır.

Southampton Üniversitesi liderliğindeki bilim adamı ekibi, dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalıklarına karşı etkili bir aşı oluşturabilecek araştırma çabalarında önemli bir adım attı. Tüberküloz (TB) diğer herhangi bir enfeksiyona kıyasla daha fazla insanı öldürür ve her yıl dünya genelinde yaklaşık 1,7 milyon insan ölüyor. Hava yoluyla bulaşan hastalıklar antibiyotiklere karşı gün geçtikçe daha dirençli hale geliyor, ancak 20 yılı aşkın süredir yoğun küresel çabalara rağmen etkili bir aşı geliştirilmedi. Yakın zamandaki çabalar, geleneksel insan T hücrelerinin (enfeksiyondan korunmak için gerekli olan bir beyaz kan hücresinin türü) TB’ ye neden olan bakterilerden Mycobacterium tuberculosis (Mtb) ‘de bulunan protein parçalarına cevabı üzerine yoğunlaşmıştır. Southampton ve Bangor Üniversitelerinden Public Health England (PHE) Porton’la ortaklaşa çalışan araştırmacılar, bazı lipidlerin geleneksel olmayan diğer T hücrelerinin bağışıklık tepkisini tetikleyebileceğini göstermiştir. Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayınlanan yeni bir araştırmada; ekip, bağışıklık tepkisinin belirlenmesinde, mtb hücre kılıfının önemli bir bileşeni olan mikolik asit adı verilen  lipid grubunun önemli olduğunu gösterdi.

Çalışma, mikolik asitlerin ‘uzun lipit’ kuyruklarının, CD1b adı verilen bir insan proteinine yerleştiği zaman geometrisinin, kimyasal düzeninin ve hareketinin vücudun sıradışı T hücrelerinin tepkisini belirlediğini gösterdi.

Southampton Üniversitesi’nden öncü yazar Dr. Salah Mansour, “Tüberküloz hastaları için potansiyel tedavi etkisi olan heyecan verici bir keşif. Mtb’nin hücre duvarı ile ilgili sentetik lipidlerin seçici olarak T hücreleri tarafından hedeflendiğini gösterdik.”

“Bulgularımız, gelecekteki TB aşılarının lipid bileşenlerinin akıllı tasarımı sayesinde aşı gelişimindeki ilerlemelere yardımcı olabilir.”

Çalışma hücresel immünolojiyi; sentetik ve matematiksel kimya ile birleştirdi ve Bangor Üniversitesi Kimya Okulu’nda geliştirilen sentetik lipidleri kullandı.

Bangor Üniversitesi’nden Dr. Juma’a Al Dulayymi, “Bu, organik kimyagerler ve immünolojistler arasındaki işbirliğinin TB’ye karşı geliştirilmiş koruma için gerçek bir fırsat sağlayabilecek çok heyecan verici bir sonucudur” dedi.

İş, immünologlar, kimyagerler ve enfeksiyon uzmanlarından oluşan Southampton ekibi, Profesör Mark Baird liderliğindeki Bangor Üniversitesi’nden araştırmacılar ve Dr. Sally Sharpe liderliğindeki PHE Porton’dan bilim adamları arasında bir işbirliğinin meyvesidir.

Kaynak : medicalxpress.com

629 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!