Ses Ötesi Dalgalarla Aşılama Yöntemi Beyin Damarlarındaki Bariyerleri Aşmayı Başardı

ses otesi dalgalarla asilama yontemi beyin damarlarindaki bariyerleri asmayi basardi

Geliştirilen yeni yöntem kanser ilaçlarının tümörlere ulaşmasını sağlıyor.

Beyin damarlarının hücreleri çok sık olduğundan bir bariyer oluşturuyor ve beyne yerleşen toksin maddeler bulundukları yerden uzaklaştırılamıyordu. Diğer bir deyişle bu bariyerler kanser tedavisinde kullanılan ilaçların tümöre ulaşmasını engelliyor ve tedavi işe yaramaz hale geliyordu.

Yeni denenen Faz I/II klinik testlerinin sonuçları ses ötesi dalgalar yollayarak bu bariyerlerin aşılabileceğini ve ilaçların ulaştırılabileceğini gösterdi.

Bilim insanları bu dalgaları denedi ve bu tekniğin gerçekten ilaçlara yardım ettiğini tespit etti. Uygulanan bu yöntemin temeli ise mikro baloncuklara dayanıyor. Bu baloncuklar yağ kürelerinin içine florlu gazların hapsedilmesiyle oluşturuluyor. Ses dalgaları ise oluşturulan bu baloncukların genleşmesini ve damar içine baskı yapmasını sağlıyor. Mekanik enerjinin de yardımıyla damar hücreleri arasındaki mesafe artıyor ve kanser ilaçları kolayca geçiş yapabiliyor.

İnsanlardaki uygulamasını CarThera şirketinden Alexandre Carpentier, Paristeki Pitié-Salpêtrière Hospital’da gerçekleştirdi ve SonoCloud adını verdi. 11.5 mm çapındaki ses ötesi dalgaları dönüştürücüsünü hastaların kafataslarındaki boşluklardan şırıngayla yerleştirdi. Carpentier tümör biyopsisi ya da ameliyatından sonra bu aşılama yönteminin uygulanması gerektiğini düşünüyor.

Ekip yaptıkları yeni araştırmalarda kötü huylu bir tümör olan Glioblastomaya sahip 15 hasta kanser ilacı olan Carboplatini almadan önce 2.5 dakika ses ötesi dalgalara maruz bırakıldı.

Araştırmacılar beyne gönderilen Gadolinyum kontrast maddesini  takip edebilmek için Manyetik Rezonans (MR) yöntemini kullandı ve gerçekten beyin damarlarındaki bariyerlerin açıldığı gördüler. Diğer yandan hastalar ses ötesi dalgaların yan etkileri olan; hiçbir iç kanama belirtisi, ağrı, konuşma bozukluğu, motor sinirlerinin çalışmaması gibi bir durumla karşılaşmadılar.

CarThera şirketi tümörü bulunan hastalar için bu tekniğin uygulandığı kemoterapi yöntemi olan Faz III denemelerine 2017 de başlayacak. Diğer yandan şirket Alzaymır hastaları içinde bir cihaz geliştirmeyi gündemine aldı. Hayvanlarda yapılan bazı çalışmalar Alzaymır hastalığına sebep olan ve toksik proteinlerin birikmesiyle oluşan plakaların ses ötesi dalgalarla temizlenebileceğini ve kısa süreliğine damarlardaki bariyerlerin açılabileceğini de ispat etmiş oldu.

Harvard Tıp Akademisinden Nathan Mcdannold bu çalışmanın ses ötesi dalgalarla terapi alanında oldukça etkileyici bir kilometre taşını oluşturduğunu vurguladı. Kendisi de benzer bir yöntem üzerinde çalıştığını ama bu çalışmanın aşılama yöntemine dayanmadığını onun yerine dışarından binden fazla ses ötesi dalgaları dönüştürücüsünün sırayla beyne uygulanması olduğunu ifade etti ve ekledi SonoCloud yöntemi bundan çok daha etkili ve çok daha basit bir sistem.

Kaynak : scientificamerican.com

Haberi Çeviren : Pembe Özçakmak

Üniversite : Hacettepe Üniversitesi (Lisans Öğrencisi)

Bölüm : Kimya Mühendisliği

Mail : p.ozcakmak@gmail.com

Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır.  Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.

4.315 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!