Sihirli Ajan Melatonin

Akdeniz Üniversitesi’nde Anatomi Bölümü’nde görev yapan bilim insanları ‘kısırlık’ tedavisine yönelik çok önemli bir çalışmanın altına imza attı. Dr. Yasemin Behram Kandemir, “Yumurtayı korumak için antioksidan özelliği ile bilinen ‘sihirli ajan’ diye diye tanımladığımız melatonini kullanmaya karar verdik. Deneklere 42 gün boyunca 50 miligram melatonin verildi. Sonuçlar başarılı” dedi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Yaşar Uçar Klinik Anatomi Araştırma ve Eğitim Ünitesi’nde görevli Dr. Yasemin Behram Kandemir, Yrd. Doç. Dr. Gökhan Görgişen ve Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Aydın Acar kısırlık tedavisine yönelik çok önemli bir çalışmanın altına imza attı. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) desteklediği bilimsel çalışmayla yumurta hücresini besleyip, koruyan yapının (Folikül) bozulması melatonin hormonu ile önlendi.

Yumurtada Hasar Oluşuyor

Bilimsel çalışmanın detaylarını Hürriyet ile paylaşan Proje Yürütücüsü Dr. Yasemin Behram Kandemir, daha önce Almanya Köln Üniversitesi’nde de çalışma yürüttüğünü belirterek, şöyle dedi: “Kısırlığın sebepleri arasında folikül rezervinin azlığı ve kadının yumurtasının yaşlanması sorumlu tutuluyor. Özellikle yumurta etrafını çevreleyen foliküler sıvıda yer alan yüksek miktardaki serbest oksijen radikalleri yumurta üzerinde stres ve hasar oluşturuyor.”

Sonuçlar İnanılmazdı

Çalışmada bu hasara karşı koruma üretebildiklerini kaydeden Dr. Kandemir, “Koruma için antioksidan özelliği ile bilinen ‘sihirli ajan’ diye diye tanımladığımız melatonini kullanmaya karar verdik. Yaptığımız çalışmalarda melatoninin serbest radikallere karşı güçlü bir zırh oluşturdu. Deneklere 42 gün boyunca 50 miligram melatonin verildi. Sonuçlar inanılmazdı” diye konuştu.

Yeni Bir Çalışma

Uygulama yapılan deneklerde protein miktarında artış gözlemlendiğini kaydeden Kandemir, “Ayrıca Folikül rezervinin çok daha iyi korunduğu ve antioksidan enzim miktarında dikkate değer bir artış olduğu, hasarlı folikül sayısının oldukça düşük olduğunu tespit ettik. Bu çalışma bilimsel literatüre ve klinik çalışmalara çok önemli katkılar sağlayacak. Özellikle folikül rezervi düşük bireylerde yeni bir tedavi yöntemi olarak ele alınabilir” dedi.

Folikül Nedir?

Folikül Tek bir yumurta hücresini sarmalayan ve onu besleyip koruyan yapıdır. Her yumurtalama döneminde bir folikül olgunlaşarak yumurta hücresini serbest bırakır. Olguların büyük kısmında kısırlık nedeni olarak folikül rezervinin azlığı ve kadının yumurtasının yaşlanması sorumlu tutulmaktadır.

Kaynak : hurriyet.com.tr

1.351 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!