Yeni Floresanslı Maddeler

Yeni Floresanslı Maddeler

König, “Fosfolları değiştirmek mümkündür. Bunun için, molekülün floresans verimliliği ve renginin belirlenmesinde ana rol oynayan kimyasal reaksiyonların bazıları kullanılabilir. Bu maddelerin bir diğer ve önemli özelliği ise pervane benzeri yapıda olmalarıdır” dedi. Bu kimyasal reaksiyonlardaki moleküller, bir çözücüde çözününce ve UV ışıklarına maruz bırakılınca floresan yapmamaktadırlar. Emdikleri enerjiyi moleküle dönme hareketi yaptırarak serbest bırakmaktadırlar ve çözücüde pervane gibi dönmesine sebep olmaktadırlar. Ancak kristal durumdayken dönebilme dürtüsü ciddi şekilde azalmaktadır, bu da UV ışığına maruz bırakılınca güçlü floresan olmasını sağlamaktadır. Bu davranışı toplama uyarılmış emisyon (AIE) olarak bilinmektedir.

Nils König ve çalışma arkadaşları, yakın zamanda yayınladıkları çalışmayla yeni madde sınıfı sunan AIE-temelli fosfolizlerin yeni bir reaksiyonunu gösterdiler. Fosfolizler, endüstriyel uygulamalardaki polimer ve biyokimya alanlarından uygun maliyetle ve bolca elde edilebilir olan; ayrıca oksijen, azot, nitrojen elementlerini içeren reaktif madde sınıfından; izosiyanatlar sayesinde, basit koşullarda düzenlenebilir. Klasik organik kimyayla çelişen bu reaksiyon, yüksek verim ve mükemmel atom ekonomisi ile özgündür.

Yeni maddelerin optik özelliği; Münster Üniversitesi (WWU), Nanoteknolji Merkezi (CeNTech) ve Yüzey Mühendisliği Enstitüsü (IOM) iş birliği ile araştırıldı. Basit değişikliklerle floresansların verimliliğinin orijinal maddelere kıyasla önemli ölçüde arttığı görüldü. Bunun nedeni; molekülü katı fazda önemli ölçüde güçlendiren ve daha güçlü floresana yol açan moleküler çerçevenin, parçalarının arasında oluşan benzersiz etkileşimdir. Yeni düzenleme yöntemi AIE kavramının anlaşılmasına büyük katkı sağlamaktadır ve ekranlar ya da biyomoleküler belirteçler için verimli yeni boya sentezinde kullanılmak üzere bir araç olarak hizmet edebilir.

Yazardan özetleyici not: Bilim insanı Nils König, fosfolların rengi ve verimliliği üzerine çalışmıştır. König, bu özellikleri etkileyen ve birtakım alanlarla ilişkili olan kimyasal reaksiyonları kullanarak fosfolları daha iyi hale getirmeye çalışmış ve bunu başarmıştır. İzosiyanatları kullanarak fosfolları düzenleyen König, bu çalışma ile AIE kavramını daha detaylı açıklama ve çeşitli madde sentezlerinde verimliliği arttırıcı eleman olarak fosfol kullanımı yöntemini gösterme fırsatı yakalamıştır.

Kaynak : sciencedaily.com

648 Kez Okundu

İkra Nur İncebey

Ben İkra Nur İncebey. 2001 İstanbul doğumluyum. Kırımlı İsmail Rüştü Olcay Anadolu Lisesi mezunuyum. Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği öğrencisiyim. İyi derecede İngilizce ve orta derecede Almanca biliyorum. İyi derecede programlama bilgim var. Çeşitli kulüplerde de rol almaktayım. Kimya alanındaki yeni gelişmeleri paylaşmak için İnovatif Kimya Dergisi’ne katıldım. İlgi alanlarım; enerji, petrokimya, atık yönetimi ve çevre.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!