Yeni Jel Hasarlı Beyin Dokusundaki Hücrelerin Yaşamını Artırıyor

Fotoğraf : Kaynak: CC0 Public Domain

Avustralya Ulusal Üniversitesi (ANU) ve Deakin Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bir hidrojelin hücre naklinin yeni bir yolunu sağlayabileceğini ve beyin yaralanmaları, Parkinson hastalığı ve felç için umut olabileceğini gösterdi.

Ekibin yeni hidrojeli hasarlı beyin dokusunu hedefleyen ve rejenere eden kök hücre tedavilerini önemli ölçüde geliştirir.

Kök hücre içeren ve büyük bir bölümü su ile bir arada bulunan hidrojel, hücreler için bir sığınak sunarak mevcut ve daha az etkili tedavilerin yerini alabilir.

ANU Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri Koleji’nden Profesör David Nisbet, hasar görmüş beyin hücrelerinin tedavisinde kullanılan ve bir şırınganın içinde bulunan tuzla kök hücreleri ileten mevcut tedavilerin hücre yaşamında düşük etkiye sahip olduğunu söylüyor.

Profesör David Nisbet, “Mevcut hücre nakli teknolojisinde bazı büyük sorunlar var. En büyük zorluk, beyne uygulandıktan sonra ölen yedek hücrelerin sayısındaki artıştır” dedi.

“Geliştirdiğimiz hidrojel bu sorunu büyük ölçüde ortadan kaldırır. Uygulama sırasında hücreleri korur ve enjeksiyondan sonra hayatta kalmalarını büyük ölçüde artıran bir ortam sağlar.”

Profesör Nisbet, hidrojeli beyindeki iltihaptan korundukları için “hücreler için bir sığınak” olarak tanımlıyor.

“Hidrojelimiz nakledilen hücreleri hasar görmüş bir beyindeki iltihaplanmaya karşı korur. Hücreler daha sonra beyinle entegre olmaya başlar ve onarım ve fonksiyonel iyileşme gözlemleriz.”

Hidrojel, beyne enjekte edildiği zaman hücrelerin içinde büyüyebileceği sentetik bir ağ oluşturmak için kendi kendine toplanır, çünkü beyinle benzer yapıya sahiptir.

Deakin Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoteknoloji Bölümü’nden eş-baş yazar Dr. Richard Williams kök hücre tedavisi ile ilgili sorunlardan birinin hassas hücrelerin besleyici ortamlarından çıkarılmaları ve bazı oldukça zor koşullara maruz kalmaları olduğunu söylüyor.

“Hücrelerin normal, sağlıklı bir ortamda olduklarına inanmalarını sağlayan yapay bir iskele inşa ettik.”

Hidrojel şrıngadan geçerken sadece hücreyi korumakla kalmaz, beyin dokusunu taklit ederek hücrelerin beyinde gelişmesine yardımcı olur.

Bu yeni teknik farelerin beyin hücrelerinde test edilmiştir ve çalışma Advanced Functional Materials’ta anlatılmıştır.

Araştırmanın yazarlarından Dr. Yi Wang “Hidrojel bir sıvıya dönüştürülüyor ve şırıngadan akıyor. Ancak, beyne döndüğü anda kendiliğinden üç boyutlu bir hidrojel olarak yeniden bir araya geliyor. Böylece felç için önemli boşlukları doldurabiliyor” dedi.

“Hücreler zarın parçalanmasına ve hücrelerin ölümüne yol açabilecek hızla uzayan tuzun aksine hidrojeldeki kayma kuvvetinden korunur.”

Araştırmacılar tuzlu suyun yerine hidrojel içindeki basit bir uygulama ile büyük bir potansiyelin olduğunu söylüyor.

Profesör Nisbet, “Bu materyaller kolayca yerleştirilebilir ve sinirbilimde, kanser tedavisinde hatta IVF’de bile kullanılabilir” dedi.

Kaynak: phys.org

460 Kez Okundu

Simge Kostik

İzmir Yüksek Teknolojisi Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisiyim. Çalışma alanımı yakıt teknolojisi ve enerji sektörleri oluştursa da kimyanın her alanıyla ilgili araştırma yapmaya ve kendimi geliştirmeye açığım. Bir konuda her şeyi bilmek yerine her konudan bir şey bilmeyi ve öğrenirken öğretmeyi amaç edindim, bu amaç sayesinde de 2017 yılında İnovatif Kimya Dergisi'nde çeviri yapmaya başladım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!