Yeni X-Ray Algılama Teknolojisi Geliştirildi

Yeni X Ray Algılama Teknolojisi GeliştirildiFlorida State Üniversitesi’nden araştırmacılar esnek X-ray dedektörlerinde kullanılabilecek, doğaya daha az zararlı ve daha uygun maliyetli bir malzeme geliştirdiler.

Kimya ve Biyokimya Profesörü Biwu Ma ve ekibi doğa dostu bir malzeme kullanarak X-ray sintilatörü üretmeyi başardılar. Araştırmaları Nature Communications’da yayınlandı.

Ma “Yüksek performanslı ancak uygun fiyatlı bir sintilasyon malzemesi üretmek büyük bir düello” diyor. “Bu çalışma oldukça önemli bu malzemelerin geliştirilmesi için yeni yaklaşımlara kapı açacak.”

Standart X-ray sintilatörleri, X-ray dalgalarını görülebilir ışığa çeviriyor. Bir dişçide veya havaalanında bu teknoloji kullanılarak çene kemiğinin veya valizin içi görülebiliyor.

X-ray sintilatörleri pek çok farklı malzemeden üretilebiliyor anca bu üretim yüksek maliyetli veya karmaşık olabiliyor. Güncel çoğu çalışmada yüksek performansından ötürü kurşun tercih ediliyor anca kurşunun zehirli etkileri de ciddi bir endişe uyandırıyor.

Ma ve ekibi bu sorunlara farklı bir çözüm geliştirdiler. Organik mangan halojenürleri içeren bu sintilatörler kurşun veya başka bir ağır metale ihtiyaç duymaksızın üretilebiliyor. Bu molekül toz halinde kullanıldığında görüntüleme oldukça yüksek bir görüntüleme performansı sergiliyor. Ayrıca esnek bir polimer ile birleştirildiğinde sintilatör yapımında kullanılabilecek esnek bir kompozit elde edilebiliyor. Yapının esnekliği bu teknolojinin kullanılabileceği alanları genişletiyor.

Ma, “Araştırmacılar pek çok farklı malzemeden sintilatör ürettiler ancak bu teknoloji düşük maliyet ile doğa dostu malzemeleri birleştiriyor” diyor. “Esnek sintilatörler yapabilme ikanı pek çok yeni buluşun da önünü açacak.”

Ma bu çalışma ile, FSU Office of the Vice President for Research tarafından verilen GAP Commercialization Investment Program bursuna hak kazandı. Bu burs, akademisyenlerin geliştirmiş olduklar teknolojilerin ticarileştirilmesi için gereken faaliyetlerin finansmanında kullanılabiliyor.

Kaynak: sciencedaily.com

640 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!