Archer John Porter Martin

Archer John Porter Martin

Martin etkili bir şekilde modern kromatografinin kurucusuydu, bir karışımdaki farklı bileşikleri ayıran bir yöntemdi. İtalyan doğumlu Rus kimyacı Mikhail Tswett, genellikle yirminci yüzyılın başlarında kromatografinin icadıyla ödünç verilir, ancak geliştirdiği kromatografinin şekli -emilim kromatografisi- erken ölümünün ardından 20 yıldan fazla nadiren kullanılır ve neredeyse hiç denilebilir. 21. yüzyılın başlarında kullanılmıştır. Buna karşılık Martin, hızlı bir şekilde benimsenen ve halen 2007’den beri yoğun olarak kullanılan, kromatografi, bölüm kromatografisi, kâğıt kromatografisi ve gaz-sıvı kromatografisi olmak üzere üç form icat etmiştir. Ortak kullanımda diğer iki kromatografi biçimi -ince tabaka kromatografisi ve yüksek performanslı sıvı kromatografisi Martin’in çalışmasına çok şey borçludur. Fakat Martin’in kromatografinin gelişmesi, 1952’de kimyada Nobel Ödülü’nün ödüllendirdiği dikkate değer bir başarı ise, kariyeri, bilimsel dehası bir anın, hatta birkaç anın, bilimsel bir dehayla aynı olmadığını gösteriyor. Martin’in araştırma çalışması böylelikle bilimsel keşfin doğasına yeni bir ışık tutuyor. Martin’in yaşamı, 42 yaşında nispeten erken yaşlarda Nobel Ödülü’nü kazandıktan sonra, diğer Nobel Ödülü kazananları da etkilemiş olan bir problem olan nihai ödülü elde ettikten sonra ne yapacağını bilmeme problemini göstermektedir.

Çocukluk ve Erken Araştırma

Kariyeri boyunca Martin, pratik mekaniğin sevgisiyle biyokimyasal problemlere ilgi duydu. Bu, en azından kısmen aile geçmişinin bir sonucu olabilir. Babası William Archer Porter Martin, ataları İrlanda’nın kuzeyindeki toprak sahipleri olan bir tıp doktoruydu. Annesi, Lilian Kate Martin (Brown Brown), Hove, Sussex’te sıhhi tesisat ve gaz işlerini yürüten John Brown’un kızıydı. Bununla birlikte, daha yakın bir etki, ailesinin bahçe kulübesinde kimya deneylerini gösteren büyük kız kardeşi Nora idi; 1920’de Bedford’a taşınmışlardı. Martin muhtemelen disleksiydi, çünkü 9 yaşına kadar okuyabildi; ama 11 yaşındayken, bir yol ortasında bulunan özel okul olan Bedford Okulu’na gitti. Burada fraksiyonel damıtma çalışarak -gelişmekte olan petrol rafinerisi endüstrisinin gelişimi için çok önemli olan bir teknik olan- ve kendi damıtma sütununu kahve tenekelerinden ve kola topaklarından yaparak, şeyleri yapma ve ayrılma yöntemleriyle ilgisini gösterdi. 1929’da Peterhouse, Cambridge’e gittiğinde, kimya mühendisliğini incelemek için bir bursu olması şaşırtıcı değildir.

Cambridge’deki ilk günlerinde, Martin iyi bilinen biyokimyacı J. B. S. (John Burdon Sanderson) Haldane’nin çevresine çekildi. Bu arkadaşlık Martin’in kariyeri için çok önemliydi. Haldane tarafından ele alınmamış olsaydı, biyokimyaya geçmezdi ve lisansüstü araştırma yapmaya kabul edilmezdi. Kabul edilmediği olası bir olayda, kesinlikle Haldane’in desteği olmadan doktorasını tamamlayamazdı. Aksi halde ne olacağını söylemek zor, ama muhtemelen Martin’in karanlık bir kimya mühendisi olabilir. Orta derecedeki biyokimyaya geçişinin bir sonucu olarak ve hayatının büyük bir kısmı için onu rahatsız eden şiddetli depresyondan muzdarip olduğu için, Martin daha düşük bir ikinci sınıf derecesine sahipti.

İlk araştırması, B-karotenin C.P. (Charles Percy) Snow ve Philip Bowden ile A vitamini haline dönüştürülmesiyle ilgili bir başarısızlıktı, özellikle de kısa süre sonra kimyayı bırakan kar sayesinde. Haldane’nin yardımıyla, Martin daha sonra biyokimya bölümündeki beslenme laboratuvarına geçti. Leslie Harris ve Tommy Moore ile Vitamin E’nin ve daha sonra anti-pellagra faktörünün izolasyonu üzerine Sir Charles Martin (ilişki yok) üzerine çalışmış, ancak her iki durumda da Cambridge araştırmacıları diğer gruplar tarafından önceden boşaltılmıştır. Bununla birlikte, bu araştırma sırasında Martin, farklı biyokimyasal bileşikleri ayırmak için akım çözücü aparat geliştirmiştir. Martin’in yaşamındaki bir diğer önemli buluşma, 1938’in başlarında Sir Charles’ın, asetillenmiş amino asitlerin ayrılmasında çalışan diğer bir yüksek lisans öğrencisi olan Richard L. M. Synge’ye Martin’i tanıttığı zaman gerçekleşti. Martin ve Synge, daha iyi bir karşı akım çıkarma aparatı geliştirmek için birlikte çalıştılar.

Bölme ve Kağıt Kromatografisinin Gelişimi

Bu noktada, Sir Charles Martin, isminin bir kimya mühendisi olma iddiasını sürdürmekten ziyade Heading, Leeds’de Yün Endüstrileri Araştırma Derneği’nde (WIRA) biyokimyacı olarak görev almasını önermiştir. Archer Martin, giderek daha fazla ters akışlı kurulumlar yaparak devam etti, ancak düzgün ve işe yarayan aparatın düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamaya çalışmaktan bıktı. Daha sonra ayrılık bilimini dönüştüren devrimci bir fikri vardı. İki çözücünün hızlı bir şekilde dengeye ulaşması ihtiyacını gördü ve böylece ekstraksiyon makul bir sürede gerçekleştirilebildi ve bunu gerçekleştirmenin en iyi yolunun çok ince damlacıklar kullanarak gerçekleştiğini fark etti. Fakat eğer ince damlacıklar kullansaydı, çözücü hızlı bir şekilde hareket etmeyecekti ve hızlı bir denge sağlamanın yararı iptal edildi. Aniden, hem çözücülerin hareket etmesine gerek olmadığını vurguluyordu; Biri, sabit bir ortam üzerinde ince bir durumda tutulabilir ve diğer çözücü içinden geçebilir.

Bu zamana kadar, Martin 1939’da WIRA’ya gelmiş olan Synge ile yeniden bir araya geldi. Silika jeli katı destek olarak kullanmaya karar verdiler, çünkü neredeyse kendi ağırlığını suda tutabilir ve kimyasal olarak inertti. Bunlar, asetillenmiş amino asitleri, yün proteininin hidrolizinden, bir gösterge olarak metil turuncu kullanarak, şimdiye kadar kullandıkları karşı akım aparatına kıyasla çok daha verimli bir şekilde ayırabildiler. Martin ve Synge, 7 Haziran 1941’de Ulusal Tıp Araştırmaları Enstitüsü, Hampstead’de düzenlenen Biyokimyasal Topluluğun bir toplantısında bölüm kromatografisini gösterdi. Onların pratik başarısı, bölüm kromatografisi teorisinin gelişmesiyle desteklendi; Kısa bir süre içinde Martin, peptitlerin ve diğer bileşiklerin davranışını, hassas bir doğrulukla modellemeyi başardı. Kasım 1941’de Biochemical Journal’da yayınlanan bu yeni teknikte Martin ve Synge, mobil faz için bir sıvı yerine taşıyıcı gazın kullanılabileceğini öne sürdüler: gaz-sıvı kromatografisi on yıl sonra Martin tarafından geliştirildi. Ayrışmayı iyileştirmek için ince parçacıkların ve yüksek basınçların kullanılmasını önermişlerdir. 1970’lerin ortalarında piyasaya sürülen yüksek basınçlı sıvı kromatografisinin ana özellikleri bu atılımın II. Dünya Savaşı sırasında gerçekleştiği unutulmamalıdır. Katı-sıvı bölme kromatografisini icat ettikleri sırada, Martin ve Synge de hardal gazına karşı koruma sağlayan bir bez geliştirdiler.

Kolon Bazlı Bölme Kromatografisi

Tswett’in adsorpsiyon kromatografisi ve karşı akım ekstraksiyonu üzerinde büyük bir gelişmedir, ancak yine de sınırlamaları vardır. Özellikle, Martin ve Synge çok geçmeden bazı amino asitlerle iyi çalışmadığını keşfettiler. Martin daha eski adsorpsiyon kromatografisini alıp uyarladığı gibi, şimdi de orijinal olarak Friedlieb Ferdinand Runge tarafından 1850 yılında tarif edilen kağıt kromatografisine döndü. Filtre kağıdı adsorbe edilmiş su, ucuz ve kolay erişilebilirdi (savaş zamanında önemli bir nokta) Martin ve Synge, kâğıt bazlı bölme kromatografisinin amino asitler için oldukça uygun olduğunu ve biyokimyasal araştırmalarda çok önemli bir konu olan çok az miktarda malzeme gerektirdiğini bulmuşlardır. Yeni ortakları A. Hugh Gordon, süreçte oluşan saflaştırılmış amino asitlerin lekelerini tespit etmek için ninhidrin’i bir gösterge olarak kullanmayı önerdi.

Synge 1943’te Londra, Chelsea’deki Önleyici Tıp Lister Enstitüsüne taşındı ve yeri Gordon ve Raphael Consden tarafından alındı. Martin ve meslektaşları, bir doğrultuda bir çözücü (ya da çözücü karışımı) kullanan iki boyutlu kağıt kromatografisi geliştirmeye devam ettiler daha sonra kâğıt 90 dereceden geçirildi ve yeni bir çözücü kullanıldı. Kağıt kromatografisinin ilk halka arzı 25 Mart 1944’te Londra’daki Middlesex Hastanesi’nde düzenlenen Biyokimyasal Topluluğun bir toplantısında gerçekleşti.

Gaz Kromatografisinin Gelişimi

1946-1948’de Nottingham’daki Boots Pure Drug Company’nin biyokimya bölümünün başı olarak mutsuz bir büyünün ardından Martin, başlangıçta Londra’daki Lister Enstitüsü’nde Tıbbi Araştırma Konseyi (MRC) personeline katıldı. 1950’de, Londra’nın kuzey eteklerinde Hampstead’den Mill Hill’e taşındığında MRC’nin en önemli kuruluşu olan Ulusal Tıbbi Araştırma Enstitüsü’ne (NIMR) katıldı. Martin, çalışmak için doğru ortağa ve bir anlayış patronuna ihtiyaç duyuyordu. Mill Hill’de, her iki sayımda da şanslıydı. Tony James’le bir çalışma ortaklığı kurdu ve yönetmenliğe, Sir Charles Harington’a, orijinalliği ve istihbarat kurallarını tutmaktan ve yönetim becerilerine sahip olmaktan daha önemli olduğunu düşündü. Mill Hill bu dönemde bir başka büyük bilim adamı olan James Lovelock’u da üretti. Bu çok şanslıydı çünkü Martin nadiren kravat takıyor ve yaz aylarında şort ve sandaletle çalışmaya başlamıştı.

Bölüm kromatografisi ve kağıt kromatografisi geliştiren Martin, bir kolonda kristallenme ile ilgilenmeye başlamıştı (daha sonra bölge inceltmesi olarak biliniyordu) ancak değerli sonuçlar elde edemedi. NIMR meslektaşı George Popják’ın emziren bir keçide süt yağ asitlerinin biyosentezini araştırmasından doğan küçük miktarlarda karışık yağlı asitleri ayırma yöntemi için bir istekle bu çıkmazdan kurtarıldı. Popják’a yardım etmek (ve Lovelock’a daha değerli bir şey vermeyi), Martin neredeyse on yıl önce Synge ile keşfettiği bir araştırmaya geri döndü, ancak gaz-sıvı kromatografisi değil. Esas olarak, daha önce olduğu gibi, bu, daha önce geliştirilmiş olan mevcut bir tekniğe (gaz-katı absorpsiyon kromatografisi) bir sıvı ara yüzünün eklenmesiydi. Hareketli faz şimdi bir gazdı (genellikle azot) ve sabit faz Celite idi, uygun bir sıvı ile kaplandı ve cam tüplere yerleştirildi. Kolon, kaynayan etilen glikol içeren bir ceket ile ısıtılmıştır (bu iyi bilinen antifiriz, 180 ° C’lik bir kaynama noktasına sahiptir).

Gaz kromatografisi ile ilgili problem, sözde kolondan ayrıldıklarında (yakında bir bobin haline gelen) ayrılan bileşenleri tespit etmek için uygun bir yöntem buluyordu. Asit ve bazik bileşikler, standart titrasyonla ölçülebildikleri için erken çalışmalarda popülerdi. Martin ve James, ilk gaz-sıvı kromatografisini, amin karışımını ayırmak için kullandılar ve daha sonra bu bilgiyi kokuşmuş kaz ayağı (Chenopodium vulvarium) kokulu ilkesini belirlemek için kullandılar. 20 Ekim 1950’de NIMR’de düzenlenen Biyokimya Derneği toplantısında yeni tekniği gösterdiler. Eylül ayında Oxford’daki Dyson Perrins Laboratuvarı’nda Eylül ayında Uluslararası Saf ve Uygulamalı Kimya Birliği toplantısında gösterilerini tekrarladılar. 1952’de, gaz kromatografisi kapsamını, yağ asitleri (metil esterleri formunda) ve hidrokarbonların karışımlarına genişletmişlerdir.

Partisyon kromatografisinin etkisi kısmen savaş ve Martin’in WIRA’daki mütevazi durumu nedeniyle nispeten yavaşken, Martin 1950’ye kadar Kraliyet Cemiyeti Üyesi olmadı. – gaz-sıvı kromatografisi hemen hemen dikkat çekti. Daha büyük karmaşıklığına rağmen, bu yeni teknik 1952 ve 1953’te vahşi ateş gibi yayıldı. Bu kısmen bir Nobel Ödülü sahibi olan Martin’in daha yüksek bir profilinin bir sonucuydu.- 1952’de Richard Synge ile kimya için Nobel Ödülü’nü bölüm kromatografisi için kazandı ve kısmen sonuç verdi. Akademide ve sanayide, küçük miktarlarda nispeten uçucu bileşiklerin hızlı ve temiz bir şekilde ayrılmasını sağlayacak bir teknik için bir talep artmıştır. Bu durum özellikle hızla gelişen petrokimya endüstrisinde doğruydu ve Gaz Kromatografisi, Anglo-İran Petrol Şirketi (1954’te British Petroleum – daha sonra BP – Shell ve Imperial Chemical Industries (ICI)) gibi şirketler tarafından coşkuyla ele alındı. Martin kendisi, gaz kromatografisi için algılama yöntemlerinin geliştirilmesine odaklanmış ve Eylül 1953’te bu amaç için gaz yoğunluğu dengesini geliştirmiştir. Gaz yoğunluğu dengesi, Martin in yeniliklerinin tipik bir örneğidir. Karmaşık mühendisliğin zarif bir başyapıtıydı, ama çoğu kimyacının inşa etmesi veya kullanması çok karmaşıktı ve diğer dedektörler tarafından süratle yerini aldı.

Martin’in 1954’ten sonraki kariyeri, herhangi bir standartta olaysızdı ve başarısız olarak bile tanımlanabilirdi. Bunun neden böyle olduğunu sormaya değer. Yaklaşık yirmi yılını, bileşiklerin ayrıştırılması için yeni yöntemler geliştirerek geçiren Martin, tüm hedeflerine ulaşmıştı. Onun sonrası temel olarak biyokimyasal nitelikteki projelere oldukça odaklanmamıştı ve kısa bir süre sonra dışarı çıktılar. Martin, güçlü yetenekleri olan diğer yetenekli bilim insanlarıyla çalışırken, araştırmanın yolunda kalmasını sağlayan ve Martin’i daha ilginç fikirlerini yerine getirirken aynı zamanda iyi olanları geliştirmeyi garantileyen başarılı bir şekilde çalıştı. Bazı fikirlerinin ilginçliğinin iyi bir örneği, 1970’lerde Houston’da bir kokteyl partisinde kasırga yapım makinesi önerisiydi.

1956’da NIMR’den ayrıldıktan sonra, Martin büyük ölçüde kendi başına çalıştı ve kişiliğinin pratik mekanik tarafı baskın oldu. Zamanının çoğunu ciddi bilimsel araştırmalara konsantre olmaktan ziyade makine ile tinkering yaptı. 1950’li ve 1960’ların sonunda, çift sarmalın keşfini takiben, biyokimya hızla moleküler biyoloji haline geldi. Diğer önde gelen biyokimyacılarla yakın temasta bulunmayan Martin, alanındaki büyük değişiklikleri takdir etmeyi başaramadı. Biyolojik olarak aktif faktörleri izole etmeyi amaçlayan biyokimyasal araştırmaları 1930’larda Cambridge’e döndü. Martin, büyük bir organizasyonda, başarılı bir işadamı veya Oxbridge kolejinin başkanı olarak üst düzey yönetici olmak için yönetimsel veya organizasyonel becerilere sahip değildi. Ne iyi bir takım oyuncusu ne de ilham verici bir liderdi. Martin her iki civatasını da çekmişti ve teklif edecek başka bir şeyleri yoktu.

Önde gelen bilim adamları, hatta Nobel Ödülü sahipleri, daha sonraki kariyerlerinde serbest danışman olarak çalışarak marjinalleşirler ya da onursal olarak veya araştırma burslarını ziyaret ederek akademik çevrede var olurlar. Martin’in daha sonraki kariyeri her iki seçeneği de içeriyordu ve her iki seçenek de iyi durumda değildi. Martin NIMR’den ayrıldı, çünkü İngiliz hükümetinin gaz yoğunluğu dengesi için patentini bir Amerikan firmasına sattığı için kızgındı. Ama Martin’in Mill Hill’de yapması gereken hiçbir şey kalmadı. Fiziksel kimya bölümünün başı olarak çok başarılı değildi – 1952’de atandığı bir görev – ve o, Sir Charles Harington’un yönetmen olarak olası bir halefi olarak değerlendirilmeye uygun değildi. Griffith ve George için bir danışman olma hedefiyle (1960 yılında Royal Society yılındaki Griffith ve George’un araştırma direktörü olarak listelenmişti) ve gaz kromatografisi ile ilgili diğer şirketlerle ilgilenen Martin, Nobel Ödülü’nü 1957’de Eltree’deki Mill Hill yakınlarındaki büyük bir ev olan Abbotsbury’yi satın almak için kuru çürümeye ve büyük büyümüş bir arazide ayakta durun. Abbotsbury Laboratuarlarında, oldukça büyük bir ustalık olduğu için Martin, danışman olarak hareket etti, gaz yoğunluğu dengesi yaptı ve biyokimyasal araştırmalar yaptı. 1969-1974 yılları arasında Eindhoven Teknik Üniversitesi’nde bijzonder hoogleraar leer der analogiën (analoji bilimi özel profesörü) olarak misafir profesörlük yaptı. Bu yazı aynı zamanda kendisine Hollanda’ya yaptığı ziyaretlerde Phillips Electronics’e danışman olarak çalışma fırsatı verdi.

David Long, Martin için, Beckenham, Kent’teki araştırma laboratuarlarında Wellcome Vakfı’na danışmanlık yapmak üzere, araştırma konularının yararlı olabileceğine inandığını umduğunda daha iyi bir sıraya dönüştü. Böylece daha fazla keşfetmeye değer. Martin iyi bir fikir değildi, çünkü Martin, sesin değerlendirilmesinden ziyade fikir üretmede çok daha iyiydi. 1973’te Uzun soldan Hoş Geldikten sonra, Martin’e, Tıbbi Araştırma Konseyi tarafından, Sussex Üniversitesinde bir araştırma grubu kurmak için fon sağlaması planlandı. Burada, John Corn’ın (NIMR’deki eski meslektaşı) şu anda diğer Joseph Chatt, Alan Johnson ve Harry Kroto gibi önde gelen kimyagerler.

Martin’in daha sonraki araştırmaları üç alana ayrılabilir: biyolojik olarak aktif bileşiklerin izolasyonu, daha geniş alanlarda çalışma ve mekanik gelişmeler. Abbotsbury’de süt, karaciğer ve yumurtadan antiinflamatuar faktörün izolasyonuna konsantre oldu. 1970’lerde Wellcome ve Sussex Üniversitesi’nde domuz bağırsağından insülin izolasyonunu denedi. 1960’larda Martin, “mikro-mühendislik” fikrini ve özellikle hassas bilimsel çalışmalarda elin yerini tutabilen bir mikromanipülatör kavramını tasarladı. Daha sonra, bu fikirler bir yandan nanoteknolojinin tanıtılmasıyla ve diğer yandan mikrocerrahinin gelişmesiyle doğrulandı. Martin başka bilim adamlarıyla yakın bir şekilde çalışıyorsa, bu araştırma hattı verimli olabilirdi; Kendi başına çalışarak başarısız oldu. Sussex’deyken Martin, biyolojik koku mekanizmasına ilgi duyuyordu. Martin mekanik açıdan, Martin Eushoven’den Frans Everaats ile elektroforezin iyileştirilmesi üzerine çalıştı. Martin, 1940’larda henüz geliştirildiği sırada daha önce ele almasını istediği bir ayırma tekniğiydi. Wellcome Vakfı’nda Martin, mekanik uzmanlığını donma-kurutma için vakum pompası ve iğne içermeyen aşı uygulaması için elde tutulan bir yüksek basınçlı pompa için kullanıyordu.

Bu noktada Martin’in kariyeri tamamen çözülmeye başladı. 1973-1974 yıllarında madencilerin grevi ve İşçi Partisi’nin iktidara gelmesi konusunda rahatsızlık duyan 1974’te Martin, Houston’daki Houston Üniversitesi’nde, Sussex’teki pozisyonunu resmen bırakmadan, Robert A. Welch Profesörlüğünü aldı. Houston’daki fakülte Martin ile çalışmayı dört gözle bekledi ve ekipman satın almak için ona sınırsız para verdi. İyi ücretli Welch Profesörler için yasal emeklilik yaşının olmaması nedeniyle, seksenli yaşına gelene kadar araştırmaya devam etme isteğini yerine getirmeye karar verdi. Ancak, Houston’a geldiğinde, diğer öğretim üyeleri Martin’i huzursuz edici buldular. Amerikalı kimyagerler bir araştırma profesörünü enerjik bir araştırma programı yürütme fırsatı olarak gördüler. Martin, zamanını keyifli bir şekilde geçirmek, etrafta dolaşmak, bodrumdaki makineleri tamir etmek ve düşünmek için bir fırsat olarak gördü. Patates derisinden protein almayı denedi ve laboratuvarı yakında çürüyen patates derileriyle doluydu.

Bu, fakültenin bakış açısına göre yeterince kötü değilse, Martin üniversite yetkilileriyle çeşitli şekillerde sorun yaşamaya devam etti. Örneğin, öğrenci bedeninde ırk ve zeka ile ilgili görüşleri üzerinde bir fırtına yarattı. Daha az zeki insanlara çocuk sahibi olmamak için para ödenmesi gerektiğine inanırken, çok zeki insanların (kendileri gibi) yaratma görevi vardı. Ayrıca suçluların cezalandırılması konusunda da tartışmalı bir görüşe sahipti ve onların hapis cezası yerine yapay olarak yaşlanacak olan radyasyon tedavisi seçeneğine sahip olmaları gerektiğini savunuyorlardı. Birleşme Kilisesi’nin etkin bir şekilde akademisyenlerle bağlantı kurduğu bir dönemde, çekişmeli görüşleri nedeniyle Martin ile olan bağlarını kesti. Fakülte sabrı nihayet koptu ve profesörlüğü 1979’da Welch Profesörlüklerinin yıldönümlerinde düzenlenen benzersiz bir etkinlikle sona erdi.

Bu zaman zarfında, Martin, 1985’te Alzheimer hastalığı olarak teşhis edilen şiddetli unutkanlıktan acı çekmeye başladı. Araba motorunu çalışır durumda bıraktı, muslukları kapatmayı unuttu ve ders vermek için başarısız oldu. Yetmiş beşinci doğum gününe geldiğinde, onunla bir konuşma metni hazırlamıştı, ancak okuyamadı. Yine de, önde gelen kromatografi uzmanı Ervin Kováts, Lozan Üniversitesi’nde bir pozisyon elde edebildi ve Martin’in antiinflamatuar faktörüyle ilaç firmalarıyla işbirliği yapabileceğini umuyordu, ancak muhtemelen Martin’in kötüleşen zihinsel durumundan dolayı hiçbir şey bulamadı. Martin 1984’te emekli olduğunda, eşi Judith (nevin Bagenal) ile birlikte 1943’te evlendiği Cambridge’e taşındı. Ruhsal durumu kötüleşti ve donepezil (Aricept) denemelerine katılmasına rağmen, 1996’da bir bakımevine taşındı. Ölümü sırasında Martin, onun yakınlarında Llangarron, Herefordshire’da bir bakım evinde yaşıyordu. kızın evi.

Royal Society (1950) üyesi Dr. Martin, 1960 yılında İngiliz İmparatorluğu’nun arkadaşı olarak görevlendirildi. İsveç Tıp Derneği Berzelius Madalyası (1951), John Scott Ödülü (1958), John Price Wetherill Madalya (1959), Franklin Enstitüsü Madalyası (1959) ve Leverhulme Madalyası (1963).

1963’te, Hollanda, Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nde özel dersler (“buitengewoon hoogleraar”) vermek üzere görevlendirildi.

786 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!