Saçlar da Geri Dönüşür mü?

Saçlar da Geri Dönüşür mü

Kuaförde saçınızla ilgili işiniz bittiğinde ve ya peruklarınızı eskisiyle değiştirdiğinizde tüm saçlar nereye gidiyor? Cevabı hiç hoş değil:Bir çöplüğe gidiyor.

Güzellik endüstrisi bir süredir gezegen üzerindeki büyük olumsuz etkisini hesaba katıyor. Güzellik endüstrisi, belki de şimdiye kadar oluşan plastik atıkların sadece yüzde 9’unun geri dönüştürdüğünü ve her yıl 120 milyar birim ambalajın güzellik endüstrisi tarafından üretildiğini duymuşsunuzdur. Fakat saç, organik bir materyal olduğu için ve teoride doğal olarak parçalanması gerektiği için birçok sürdürülebilirlik meraklısının dikkatinden kaçtı. Ve eğer herhangi bir CSI serisinin bir bölümünü gördüyseniz, saçın o kadar çabuk biyolojik olarak parçalanmadığını ve birkaç yıl sürdüğünü öğrenebilirsiniz.

Green Circle Salons’un eğitim müdürü Amy Goei, saçların genellikle kuaförlerde atılma şeklinin sorunun bir parçası olduğunu söylüyor. Goei, “Tipik olarak konuşursak, salonlarda saçları süpürülür ve  ardından doğrudan çöp torbasına atılır” diye açıkladı. “Bütün saçlar üstü kapalı bir torbaya doldurulduğundan, ışığa, oksijene ve parçalanması gerekenlere  maruz kalmıyor ve bu yüzden sadece biyolojik olarak parçalanmamakla birlikte aslında metan salıyor.” 2009 yılında Toronto’da Shane Price tarafından kurulan Green Circle Salons, güzellik atıklarının geri dönüşümü ve güvenli bir şekilde bertaraf edilmesi konusunda uzmanlaşmış salonlar için bir sürdürülebilirlik ortağıdır. Şirket, güvenli geri dönüşümü sağlamak için doğal ve sentetik saçların yanı sıra fazla saç boyası, folyolar, renkli tüpler, aerosol şişeleri ve diğer plastik parçaları topluyor. Goei, “Her yıl 4.100 ortak salonumuzdan 154.000 pounddan fazla saç ve toplam 1 milyon pounddan fazla güzellik atığı topluyoruz” dedi.

Green Circle Salon’un en son girişiminde, tamamen yeni bir malzeme üretmek için Virginia Tech ile bir ortaklık başlattı.  Goei, “Doğal ve sentetik saçlardan kesimler alabildik, onları inanılmaz derecede ince öğütebildik. Yeni ve daha güçlü bir biyokompozit malzeme oluşturmak için bunları post-endüstriyel plastiklerle birleştirebildik” dedi. “Bu tamamen kapalı bir döngü çünkü artık salonlara verdiğimiz saç geri dönüşüm kutularını bu biyokompozit plastikten yapıyoruz.”

Başka bir kuruluş olan Matter of Trust, petrol sızıntılarını ve fırtına kanalizasyonlarını temizlemek için kullanılabilecek “saç paspasları” oluşturmak için bireylerden ve salonlardan kendilerine gönderilen doğal saç bağışlarını kullanıyor. Matter of Trust’ın başkanı Lisa Craig Gautier, ”2010’daki BP petrol sızıntısı sırasında, sadece dört günde dörtte üç milyon kilo saç aldık” dedi. “Fırtına tahliye paspasları yerel topluluklarda çok faydalı olabilir, çünkü su kaynaklarımızda ortaya çıkan petrolün yüzde 50’si mutlaka büyük petrol sızıntılarından değil, sadece sokakta ve garajlardan yağmurla karışan hidrokarbonlardan da oluşuyor. Eğer o yağı kanalizasyona girmeden ve nehirleri ve okyanusları etkilemeden yakalayabilirseniz, bu çok büyük bir adımdır.”

Peruk, örgü ve uzatma saç kullanan kişiler  saç parçalarının ömrünü uzatabilir. Londra merkezli peruk bakım hizmeti the Wig Bar’ın kurucusu Yomi Onashile, ”Ankete katıldığımız peruk ve saç uzatma kullanıcılarının yüzde seksen ikisi yılda bir ila üç peruk veya saç parçası atıyor” diye açıkladı.

Onashile, ”Genel olarak peruk kullanımı 12 ila 18 aya kadar sürüyorlar, ancak onlara gerçekten iyi bakarsanız, daha da uzun süre dayanabilirler” dedi. Manhattan merkezli peruk teknisyeni Whitney Green, ”Peruklarla, özellikle de dantelleri kötü kullanırsanız, yırtılır ve şekilsizleşir” dedi.  “Müşterilerimden bazıları hala dört yıl önce onlara yaptığım perukları kullanıyorlar çünkü onlara karşı nazik davranıyorlar, bu yüzden tek yapmam gereken kapanış kısmını birkaç kez değiştirmek.”dedi.

Onashile’nin Wig Bar’daki en popüler hizmetleri arasında basit bir yıkama ve şekillendirme, dantel onarımı ve havalandırma da yer alıyor.

Eski saçlarınıza ne olduğunu hiç ama hiç düşünmediyseniz, kendinizi hırpalamayın. Saç atma gerçeğini anlamak neredeyse akıllara durgunluk veriyor, ancak şimdi biraz özen göstererek  kuaförünüze salonda kesilen saçları geri dönüştürmeyi düşünürler mi diye sorabilirsiniz. Her küçük iplik doğaya yardımcı olacaktır.

Kaynak : thecut.com

2.221 Kez Okundu

Figen Ergene

1995 İstanbul doğumluyum.2018’de Kocaeli Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldum.Marmara Üniversitesi Polimer Bilimi ve Kimyası bölümünde yüksek lisans yapıyorum. Kimya hayatımızın büyük bir bölümünü kapsıyor ve her gün yeni gelişmeler olmakta. Bu yeni gelişmeleri takip etmek ve iletmek için haber çeviri ekibine katıldım.Polimer kimyası,biyoteknoloji,organik kimya,ilaç endüstrisi ilgi duyduğum alanlardandır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!