Gıda ve Çiçeklerde Uzun Ömrü Keşfetmek

gida ve ciceklerde uzun omru kesfetmek

Curtin üniversitesindeki araştırmacı çift sebze, meyve ve çiçeklerin raf ömrünü uzatmak için bozucu etkileri yavaşlatan proseslere öncülük ediyor.

Bu süreç dünya genelinde milyarlarca ton yiyeceğin boşa tüketimini azaltmaya yardımcı olan potansiyele sahip.

Aynı zamanda dünyanın büyüyen populasyonu beslenme mücadelesinde yeni bir silah olarak belirtiliyor ve 2050 yılında 9 milyardan fazla insana ulaşacağı tahmin ediliyor.

Uzun ömürlü gıda üretmek ve daha fazla insanın boşa tüketimini azaltmak için alternatif yollar düşünüldüğünde gıda üretimi artırılabilir. Bu süreçte araştırmacı Prof. Zora Singh ve organik kimyacı Dr. Alan Payne tarafından bahçecilik geliştirildi.

Etilen gazıyla doğal yetiştirildiğinde gıda ve çiçekler önce olgun, daha olgun ve çürümüş. Araştırmacılar “Etilen antogonist” adlı bileşikle çalıştılar. (Kimyada antogonist bir başka proseste madde inhibitörü.) Sonuçta meyve ve sebzeler daha uzun süre taze kaldı ve çiçeklerin yaprakları uzun süre dökülmedi.

Dr. Payne bu yolla yapılan çalışmalarda etilen miktarının azaltılmadığını, meyve, sebze ve çiçeklerin etileni algılamasını önlediğini söyledi.

“Her meyve etilenin bağlandığı reseptöre sahiptir.”

“Ne yapmalıyız ki reseptörü maskeleyelim?”

Prof. Singh %45 daha taze yiyecek ve ürün bozulmadan müşterilere ulaşmasını sağlamak etilenle mümkün. Prof. Singh yaklaşık 20 yıldır gıda alanında çalışıyor ve son birkaç yıldır Dr. Payne de katıldı.

Dr. Payne, ” Başladığımda bu bileşiği nasıl kolay elde ederim ve kolay kullanırım diye düşünüyordum ve bileşiklerle geldiğimde Zora meyve ve çiçeklerle çalışacağı için çok mutluydu” dedi.

Çift etilen blokların şimdiki metoda göre çok yönlü ve daha kullanışlı olduğunu önce ya da sonra ürünün, katı, sıvı, sprey olduğu gibi daldırma, balmumu ya da tütsüleme olabileceğini belirtti.

“Bu bileşiklerin güzelliği yiyecekler büyüdüğü zaman bu fazlara uygulayabilir olamamızdır.” Prof. Singh dedi.

“Daha çok araştırmacıyla bunları denedik, çünkü sanayide zaten kullanılıyor.”

Bu çalışma son günlerde Curtin Ticari Yenilik Ödülünü kazandı.

Araştırmacılar ve Curtin Üniversitesi patentini aldı ve ticari teknolojideki potansiyel ortaklarını arıyor.

Kaynak : phys.org

Haberi Çeviren : Tuğba Nur Akbaba

Üniversite : Gazi Üniversitesi (Gazi Üniversitesi – Analitik  Kimya -Yüksek Lisans Öğrencisi)

Bölüm : Kimya Bölümü

Mail : tugba.nur.25@gmail.com

Not : Haberlerin dergi yönetimi ile çevirene haber verilmeksizin yayınlanması, kopyalanması, kendi web sitenize eklenmesi kesinlikle yasaktır.  Bir yerde yayınlamayı düşünenler iletisim@inovatifkimyadergisi.com adresine ve de haberi çeviren arkadaşımıza mail atarak durumu belirtmeleri gerekmektedir.

787 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!