DNA’dan Yapılan Güneş Kremi Uzun Süre Güneşten Koruyabilecek
Cildinize bir DNA film uygulayabilecekken neden herhangi bir güneş kremi uygulayalım ki? Binghamton Üniversitesi’nden araştırmacılar, DNA’dan yapılan ve güneşe maruz kaldıkça ultraviyole ışınlardan koruma oranı artan aynı zamanda cildi nemli tutan yeni bir tabaka keşfetti.
Binghamton Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümünden doçent Guy Germen şöyle söylüyor, “Ultraviyole (UV) ışınlar gerçekten DNA’ya zarar verebilir. Biz de bunu tersine çevirmeyi düşündük. Kurban katman olarak DNA kullanırsak ne olur? Yani derideki DNA’ya zarar vermektense derinin üstüne uyguladığımız katmandaki DNA’ya zarar veriyoruz.”
Germen ve bir grup araştırmacı ince ve şeffaf kristalin DNA filmleri geliştirdi ve UV ışınlar ile ışınladı. Filmin UV ışınlara maruz kaldıkça absorplama konusunda iyileştiğini gördüler.
Germen ayrıca şunu belirtiyor, “Bunu açıklayacak olursak, bana göre günlük bir krem ya da güneş kremi olarak kullanırsanız, plajda kaldıkça bu filmin güneş kremi olma özelliği artar.”
Bonus olarak bu film aynı zamanda nemlendirici, yani krem olarak uygulanmayan bir cilt ile uygulanan bir cilt arasında su depolama ve tutma açısından fark var. DNA filmin uygulandığı cilt suyu daha çok tutuyor ve su buharlaşmasını yavaşlatıyor.
Germen bu malzemenin, sargı çıkarmadan yara iyileşmesini görebilmek için, yarayı güneşten koruyabilmek için, yarayı daha hızlı iyileştirdiği bilinen nemli bir ortamda tutmak için yararlı olup olmayacağını görmek istiyor ve şöyle söylüyor, “ Sadece güneş kremi veya nemlendirici olarak direkt uygulanacak bir malzeme olarak düşünmüyoruz. Aynı zamanda şeffaf olduğu ve güneşten kaynaklanan doku hasarını önlediği sürece aynı zamanda cildi de nemlendirirse ekstrem çevre şartlarında yara örtücü olarak kullanılabilir.”
Bu makale, Scientific Reports’da yayınlandı.
Kaynak : phys.org