Rutenyum Kompleksi ile Canlı Hücre İncelemesi

Rutenyum Kompleksi ile Canlı Hücre İncelemesi

Görsel: Rutenyum kompleksi ile DNA faz dağılım mekanizmasının başlatılması. Kaynak: Zhang Yuebin ve Li Guohui

Canlı hücrelerde, biyolojik makromoleküllerin “sıvı-sıvı” faz dağılımı (LLPS) olayı birçok hücresel faaliyeti düzenlemektedir.

DNA LLPS, gen transkripsiyonu, translasyonu ve kromozom yapı oluşumu gibi birçok önemli süreci yönlendirmektedir. DNA LLPS anormalliği, onkogen ifadesine, genom inaktivasyonuna, kontrolsüz transkripsiyona ve doğrudan ölümcül hastalıklarla ilişkili birçok diğer hücresel süreçlere neden olabilmektedir.

Kısa süre önce, Çin Bilimler Akademisi’ne (CAS) bağlı Dalian Kimyasal Fizik Enstitüsü’nden (DICP) Prof. Li Guohui liderliğindeki bir araştırma grubu, Sun Yat-Sen Üniversitesi’nden Prof. Mao Zongwan’ın grubu ile birlikte çalışmalarını sürdürerek, canlı hücrelerde rutenyum kompleksi kaynaklı DNA fazı ayrılmasının moleküler mekanizmasını aydınlatmayı başarmışlardır.

Çalışma, Journal of the American Chemical Society’de yayımlanmıştır.

Prof. Mao’nun grubu, canlı hücrelerde DNA faz dağılımı sürecinin gerçek zamanlı tespitini ve incelenmesini sağlamak adına yüksek bir DNA çekim kuvvetine ve foto-anahtarlama özelliklerine sahip metal rutenyum kompleksi tasarlamıştır. Dahası, metal rutenyum kompleksleri hem in vitro hem de in vivo koşullarda güçlü anti-kanser aktivite sergilemişlerdir.

Prof Li’nin grubu ise, rutenyum kompleksi kaynaklı DNA faz dağılımının altında yatan mekanizmayı ortaya çıkarmak için çok ölçekli moleküler dinamik simülasyonları kullanmıştır. Bu komplekste pozitif yüklü yer değişimli lipofilik trifenilfosfinleri ve rutenyum komplekslerinin esnek uzun alkil zincirleri DNA oluşumunu başlatmada önemli katkılar sağlamaktadırlar.

Bu çalışma, canlı hücrelerin DNA fazı dağılımını başlatmak adına kullanılabilecek reaktiflerin tasarımı için yeni fikirler sağlamaktadır.

Makaleyi görüntülemek için “Işık Anahtarı Rutenyum Kompleksi ile Canlı Hücrelerde DNA Faz Dağılımının Başlatılması ve Gözlemlenmesi” buraya tıklayın.

Kaynak: phys.org

723 Kez Okundu

Tolgahan Özer

14 Şubat 1997 tarihinde Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğdu. 2015 yılında ortaöğretimini tamamladı ve aynı yıl Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde İngilizce eğitim görmeye hak kazandı. 2016 – 2017 yılları arasında Tema Vakfı'nda çeşitli faaliyetlerde bulundu ve Çanakkale bölgesinde yaklaşık 4000 fidanı ve binlerce meşe palamudunu toprak ile buluşturmaya ön ayak oldu. Sürmekte olan lisans eğitimi içerisinde ikinci üniversite olarak Anadolu Üniversitesi, Web Tasarımı ve Kodlama bölümünü tercih etti. 2018 yılının eğitim döneminde üniversitede bulunan Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Tıbbi Genetik Laboratuvarında kısmi zamanlı olarak çalışmaya başladı. Moleküler sitogenetik, kanser araştırma ve gıda bilimi ve teknolojileri araştırma laboratuvarlarının yanı sıra analitik kimya laboratuvarında da staj gördü. Kimyaya olan ilgisini ve bilgisini artırmak, yabancı dilini daha kaliteli bir seviyeye taşımak adına, Ocak 2019’da, gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldı.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!